Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Animafest 2014: klasici Normana Mclarena, glazbeno animirane večeri i ljepota trostruke raznolikosti

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 20.05.2014. / Autor: Moj Film Animafest 2014: klasici Normana Mclarena, glazbeno animirane večeri i ljepota trostruke raznolikosti

Povodom stote godišnjice rođenja, u bliskoj suradnji s Nacionalnim filmskim odborom Kanade, Animafest Zagreb 2014. organizira veliku retrospektivu jednog od najznačajnijih inovatora animiranog filma i filmske umjetnosti u cjelini Normana McLarena (1914.-1987.).

Pionir brojnih tehnika, poput crtanja po filmskoj vrpci, piksilacije i sintetiziranog zvuka, Norman McLaren bio je neumorni istraživač granica medija, nesvakidašnje smion i originalan autor čiji put i danas slijede brojni umjetnici. Ovaj rođeni Škot, koji se u potpunosti afirmirao u Kanadi, vjerovao je da je film umjetnička forma koja još nije dosegla punu zrelost te joj nakon jednostavne naracije kakvu su zacrtala braća Lumière predstoje istraživanje i eksperimentiranje, kao prirodni sastojci svake umjetničke kreacije. Tijekom života primio je brojne nagrade, poput Oscara za film Susjedi(1952.), Zlatne palme u Cannesu za Blinkity Blank(1955.), BAFTA-e za Pas de deux(1968.), kao i niz nagrada za životno djelo, među kojima i Animafestovu 1986. godine.

Kako i priliči prisjećanju na osnivača njihovog animacijskog studija, NFB je za ovu priliku pripremio posebno restaurirane, raskošne kopije filmova na kakve bi i sam McLaren zacijelo bio ponosan. Nakon Pozdravnog govora Normana McLarena (1961.) slijede tako Zvijezde i pruge(1941.), Hen Hop(1949.), Zbogom dosadna brigo(1949.), Susjedi (1952.) Blinkity Blank (1955.), Jednom bijaše stolac(1957.), Kos(1958.), Horizontalne linije (1962.), Pas de deux (1968.) i Sinkromija(1971.).

Pregled programa McLarenovi klasici

Pored ovog umjetničkog događaja prvog reda, Animafest 2014. i u preostalim segmentima dokazuje koliko animirani film nadilazi uobičajeni stereotip o "crtićima". Kino za uši program je animiranih videospotova, područja u kojem se susreću dva kreativna polja s istim polazištem i osnovom - ritmom.

Pregled programa Kino za uši

Na Animafestu 2014. troje autora predstavlja se u Velikom natjecanju i Velikoj panorami s tri potpuno različita, ali vizualno i narativno podjednako briljantna djela. Razlog što im festival već ove godine nije priredio veliku retrospektivu leži u pedantnosti njihova stvaralaštva ili jednostavno mladosti zbog koje su do sada predstavili manji broj djela. No tko god pogleda Boles Špele Čadež, Kupalište Tomeka Duckija i Odsutan Roberta Catanija zasigurno će poželjeti još njihova specifičnog rukopisa. Zato je tu program 3 x 3 u koji umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić izabire troje autora koji su izborili svoje mjesto u glavnim konkurencijama, ali zaslužili i posebno predstavljanje ranijih radova.

Pregled programa 3 x 3

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Kupi ulaznice za Animafest 2014.

kratkometražni film animirani film animafest animafest zagreb Norman McLaren


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?