Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

5. VAFI podijelio nagrade najboljima

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.04.2014. / Autor: Moj Film 5. VAFI podijelio nagrade najboljima

Na početku ih je bilo 237. Selekcijom se broj smanjio na 112. Danas je samo njih četvoro primilo  plavu statuu VAFI i proglašeno najboljim ostvarenjima na 5. VAFI-ju (Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin). Podjela je održana u palači Herzer, a čak dvije su statue VAFI ostale u Hrvatskoj.

Teže ocijeniti filmove djece od onih profesionalnih animatora

Pred žirijem na čijem je čelu bila predsjednica AWG-a Grkinja Anastasia Dimitra, a koji su činili i  filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad te strip crtač i animator iz Zagreba Darko Kreč nije bio lak zadatak. Kako je i Kreč istaknuo: "nema ničeg težeg na svijetu nego ocjenjivati nešto kreativno od tako malih ljudi".

VAFI mini

Varaždinski "Mijau vau"

Od 40 filmova koji su pogledani u MINI kategoriji (do 10 godina), žiri je odlučio dati statuu VAFI filmu "Mijau vau"  kojeg je radila Paula Žanić (11) iz varaždinskog studija VANIMA. Radi se o filmu koji priča o klasičnom (ne)prijateljstvu mačke i psa koji su u nevolji uvijek tu jedan za drugoga.  Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su ukrajinski film "Boje", češki "Fantastični cirkus",  hrvatski "Titanic" (iz varaždinske VANIME) i belgijski "Kakav nered".

"Prljavi grad" iz Čakovca

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI (11-14 godina) prikazan je 41 film. Statuu VAFI osvojio je film "Prljavi grad" kojeg su radili animatori iz ŠAF-a Čakovec, a zanimljiva je priča o pobuni kuća koje se odsele zbog neurednih stanara. Diplome za drugo mjesto primili su talijanski "Izbor Angelice", češki "Bartol u vrtlogu strasti", britanski "Ribičija" i slovenski "Lovačka sreća".

plavi VAFI

Hrvatski mladi animatori najbolji

Među 31 film prikazan u kategoriji MAXI statuu (15-18 godina) VAFIdobio je belgijski film kojeg potpisuje grupa autora "Duboko more", zbog inventivne čarolije u kombinaciji sa zvukom koji čine fantastično podmorje u kojem gledatelj putuje kroz animacijsku umjetnost - objasnila je odluku žirija Dimitra.

Čak tri od četiri druge nagrade primili su filmovi iz Hrvatske. Film "Feather" Karle Skok iz varaždinske VANIME, "Recikliranje" Škole crtanog filma Dubrava i "Galeb" Škole likovnih umjetnosti Split. Nagrađen je i brazilski "Lažna evolucija".

Dječja prava

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodjelili su hongkonškom filmu "Utjecaj", filmu koji priča o ljudima koji svi nose naočale u boji u bezbojnom gradu.  Četiri druge ravnopravne nagrade primili su: belgijske "Jojine avnature", čakovečki "Prljavi grad", ruski "Bijes i ljutnja" i "Recikliranje" Škole crtanog filma Dubrava.

VAFI statue

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec čestitali su dobitnicima, a ponosni su što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.

Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao ovaj, 5. VAFI. Drago nam je da interes za naš projekt ne blijedi, već postaje sve veći - kod djece, a hvale nas i profesionalni animatori. Ovaj VAFI prošao je u znaku Francuske što je svima bilo interesantno.

- rekla je Malenica.

 Htio bi zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji festivala, nadam se da će to činiti i za 6. VAFI. Vidimo se sljedeće godine.

- zaključio je Selec.

festival animiranog filma vafi vanima


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?