Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

5. ETNOFILm festival predstavlja najnoviju produkciju etnografskog dokumentarnog filma

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 03.04.2013. / Autor: Moj Film 5. ETNOFILm festival predstavlja najnoviju produkciju etnografskog dokumentarnog filma

5. ETNOFILm festival održat će se od 24.-27. travnja u rovinjskom Multimedijalnom centru. Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma.

Od 92 prijavljena filma selektori natjecateljskog programa odabrali su 24 filma najrazličitijih tema i metodoloških pristupa kako bi naglasili orijentaciju ka razvoju i praćenju antropološke/etnološke produkcije, ali i dali prostor drugim dokumentaristima koji se svojim radom oslanjaju na etnografski film. Uz klasičnije teme, ali suvremeni metodološki pristup, vezane uz proljetne ophodnje, poklade ili pak tradicionalno stočarstvo u Rumunjskoj, moći ćete pogledati i filmove koji tematiziraju katalonsku borbu za autonomiju prevedenu na nogometni jezik, primjer stigmatizacije bolesnika u Australiji te intimne portrete vodnjanskog umirovljenika u filmu “Drug Ferlin”. Natjecateljski dio programa upotpunit će i selekcija filmova u suradnji s Festivalom eksperimentalnog filma 25FPS, kada će se moći pogledati i film koji neodoljivo priziva u sjećanje velikana etnografskog filma Jean Roucha.

ETNOFILm produbljuje problematiku vezanu uz antropološku “krizu reprezentacije”, rada na terenu te produkcijskih i distribucijskih uvjeta ovog pomalo marginaliziranog žanra, a projekcije filmova prate razgovori s autorima.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgeny Aleksandrov. Ostali članovi su stručnjaci iz polja etnologije/antropologije i filma, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma “Blokada”.

Festivalu prethodi međunarodna radionica vizualne antropologije koja je ove godine posvećena hipermediji. U Rovinj dolazi pionir na polju hipermedije i interaktivnih etnografskih filmova, profesor Peter Biella sa Sveučilista u San Franciscu, koji će svoje bogato iskustvo podijeliti s polaznicima radionice.

ETNOFILm predstavlja i druge vizualne medije, pa ove godine donosi izložbu fotografija Etiopljanki iz fundusa Etnografskog muzeja Istre, u suradnji s Centrom za vizualne umjetnosti Batana iz Rovinja, a filmsko-fotografski program upotpunit će onaj glazbeni.

Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 5. ETNOFILm festivala.

Službena stranica festivala

festival etnofilm festival etnografskog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?