Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

5. Avvantura Film Festival Zadar - preko stotinu filmova i preko dvije stotine gostiju

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 14.08.2014. / Autor: Moj Film 5. Avvantura Film Festival Zadar - preko stotinu filmova i preko dvije stotine gostiju

Od 23. do 29. kolovoza Avvantura Film Festival Zadar ponovno postaje mjesto okupljanja brojnih eminentnih europskih i svjetskih filmaša, njih čak preko 200 će zajedno sa zadarskom filmskom publikom uživati u preko 100 najnovijih filmskih ostvarenja.

Zemlje partneri 2014. su Island i Slovačka pa ih publika može upoznati preko značajnijih izabranih filmskih naslova i autora koji dolaze u Zadar, a posebna je sekcija posvećena i recentnijoj kinematografiji Brazila.

Forum, Kazalište lutaka, Sv Dominik i Trg pet bunara na 5-oj Avvanturi ugostit će čak tri Oscarovca. Uz "dobrog duha" festivala Branka Lustiga stižu i Allan Starski dobitnik najprestižnije svjetske filmske nagrade za scenografiju "Schindlerove liste", ovaj poljski scenograf i dizajner zaslužan je i za veliki broj filmskih remek djela poput "Pijanista" s Adrianom Brodyem u glavnoj ulozi ili Olivera Twista Romana Polanskog. Najnovije potpisuje scenografiju filma "The cut" Fatiha Akina koji se za nekoliko tjedana natječe u Veneciji za "Zlatnoga lava". Treći Oscarovac u Zadru je Čedomir Kolar, producent "Ničije zemlje" Danisa Tanovića.

Osim njih u Zadru će nam se pridružiti i Skandinavci Bent Hammer ("Factotum", "Home for Christmas") i Hafsteinn Gunnar Sigurdsson ("Paris of the North"), te dobitnik nagrade "Tomislav Pinter", španjolski producent Luis Minnaro (Zlatna palma u Cannesu za film "Uncle Bonmee"). Gosp.Minnaro, dolazi ovoga puta kao redatelj, s prvijencem "StellaCadente" u glavnu natjecateljsku sekciju. Diva europskog filma, nagrađivana Rumunjka Anamaria Marinca, također je posljednjeg tjedna kolovoza na Avvanturi, a uskoro ćemo ju gledati i u američkom blockbusteru "Fury" gdje glumi uz Brada Pitta.

György Palfi, kultni mađarski redatelj još je jedan od brojnih gostiju festivala, kao i francuski producent Pierre Ange Le Pogam ("Grace of Monnaco"). Lodge Kerrigan redatelj  popularne američke TV serije "Homelanda", a u Zadru će se priključiti raspravi na temu FILM vs. TV. Prije odlaska na veliki venecijanski filmski festival s novim filmom "Takva su pravila", na Avvanturu dolazi redatelj Ognjen Sviličić, kao i Vanja Sviličić s prvijencem "Zagreb Cappuccino”, zajedno će sudjelovati u industrijskom Matchmaking programu "Partners”.

Na zadarskom se Forumu odvija nenatjecateljski dio programa, također s brojnim hrvatskim premijerama poput "Clouds of Sils Maria", Oliviera Assaysa koji se natjecao za Zlatnu palmu, tu je i "A Most Wanted Man", Antona Corbijna s Philipom Seymourom Hofmanom, "The Homesman" redatelja Tommy Lee Jonesa također je predstavljen na ovogodišnjem Cannesu, čileanski film "To kill a man" Alejandra Fernandeza Almendrasa bio je najbolji film u međunarodnom programu Sundance festivala, na Avvanturi je i premijera najnovijeg Luca Bessona sa Scarlett Johansson kao Lucy u istoimenom filmu...

Značajni doprinos filmskoj industriji tradicionalno daje FILMFORUMZADAR MATCHMAKING održavanjem 1. međunarodnog filmskog kongresa kinoprikazivača KIN KONG (u organizaciji HAVC-a i Avvantura Film Festivala Zadar) s renomiranim predavačima iz cijele Europe i predstavnicima digitaliziranih hrvatskih kina. TORINO FILM LAB drugi je kongres na Avvanturi, a riječ je o jednom od najvećih i najvažnijih projekata ovakve vrste u Europi, a međunarodni scenaristički program AdaptLab namijenjen je scenaristima koji se žele okušati u adaptiranju književnih djela za veliki ekran.

Glavni festivalski program okrenut je europskoj koprodukciji, i u fokus stavlja zanimljive i uspješne međudržavne suradnje, sekcija "Prvi i drugi film" okrenuta je afirmaciji onih koji tek ulaze u veliki svijet sedme umjetnosti, a početnicima je festival bio naklonjen i proteklih mjeseci na online ekstenziji festivala, u "Nedjeljnoj Avvanturi", prvoj takvoj platformi u Hrvatskoj i Istočnoj Europi.

U AMKA programu koji je pokrenuo festival, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru inicirana je mediteranska kreativna akademija (AMKA) kako bi dala doprinos populariziranju art house kinematografije koja teško u svijetu dominacije multipleksa nalazi svoje mjesto u kino distribuciji.

Direktor festivala Sergej Stanojkovski, s gospođom Alenkom Pinter dodjeljuje nagradu "Tomislav Pinter" za poseban doprinos filmskoj umjetnosti (ime dobitnika biti će poznato na festivalu), dodjeljuju se i nagrada Zlatna Maraška za najbolji film prema odluci stručnog žirija.

Mađarski FOX studio svake godine daje nagradu u obliku produkcijskih usluga u vrijednosti od 10.000.- €, EUROHERC nagrađuje mlade filmaše a od ove godine uključuje se i ORIGIO FILM GROUP iz Mađarske s donacijom od 15.000.- € u filmskim uslugama poticanja koprodukcije.

AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR jedini je hrvatski festival pod pokroviteljstvom EURIMAGES-a, ove mu je godine partner i Europski parlament preko LUX nagrade, kao i ponovno Europska filmska akademija. 2014. godine mladi Avvantura film festival Zadar, našao se u društvu tri dugogodišnja hrvatska filmska festivala koji su dobili potporu Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA, što je veliki uspjeh postignut u samo nekoliko godina postojanja na živoj festivalskoj sceni.

Avvantura film festival Zadar u rujnu s dijelom programa gostuje u Podgorici, u suradnji s Fakultetom vizualnih umjetnosti pri Univerzitetu Mediteran Podgorica.

Na otvaranju 5. zadarskog filmskog festivala očekuje vas kultni zadarski bend Postolar Tripper.

Humanitarnu projekciji filma, kojom će se prikupljati sredstva za plivača Juricu Milina koji će na svjetskom prvenstvu u plivanju za osobe s posebnim potrebama braniti svoj prošlogodišnji naslov, podupiru "ambasadori" akcije, renomirana fotografkinja Mare Milin i pjevač Luka Nižetić.

Forum, Sv Dominik, Kazalište lutaka i Trg pet bunara, s po dvije i više projekcija svakoga dana, već su tradicionalne festivalske lokacije. Ove se godine šire i na dječje kino i posebne projekcije poput one na "Kraljevskim vinogradima" ili humanitarne akcije/projekcije u Diklu. Ovogodišnja Avvantura u Zadru, mjesto je na kojem jednostavno morate biti od 23. do 29.08.

avvantura avvantura forum film festival zadar avvantura forum film festival afff


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?