Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

40 hrvatskih filmova na 24. Animafestu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.04.2014. / Autor: Moj Film 40 hrvatskih filmova na 24. Animafestu

Četrdeset hrvatskih filmova, koliko će ih od 3. do 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol prikazati 24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. čini deset posto njegova ukupnog programa.

Izniman uspjeh predstavlja ulazak osam filmova u međunarodne natjecateljske i četiri u panoramske programe. Ovakav rezultat hrvatskih autorica i autora naročito je značajan kada se u obzir uzme kako su u Veliko i Studentsko natjecanje, Natjecanje namjenskih filmova te Veliku i Studentsku panoramu odabrana samo 144 filma od 1725 prijava iz 73 zemlje svijeta. Filmove ovih programa odabrale su nezavisne međunarodne selekcijske komisije u sastavu André Eckardt (Njemačka), Abi Feijó (Portugal) i Marina Kožul (Hrvatska) - Veliko natjecanje i Velika panorama; Alexis Hunot (Francuska), Tamaki Okamoto (Japan) i Slave Lukarov (Hrvatska) - Studentsko natjecanje, Studentska panorama i Natjecanje namjenskih filmova. O vedroj budućnosti nacionalne animacije govori i činjenica da su hrvatski predstavnici mahom umjetnici mlađih generacija.

Glad
Prizor iz filma "Glad"

U Velikoj panorami prikazuje se film Petre Zlonoge Glad (Hunger) - nakon odlično prihvaćenih studentskih radova, ovo je Zlonogin prvi profesionalni film, rađen u tehnici olovke i tuša na papiru. U Velikoj panorami može se vidjeti i Cura koja je voljela bajke (The Girl Who Loved Fairy-Tales) Čejen Černić, autorice podjednako aktivne u dokumentarnom, igranom i animiranom filmu. U minimalističkom okružju koje pomalo podsjeća na Dona Hertzfeldta Černić raščarava bajkovito razmišljanje protagonistice, dok Zlonoga svoj naslovni motiv varira u nizu imaginativnih prizora koji ukazuju na prisutnost tog, široko shvaćenog nagona u cjelokupnoj prirodi. Za Nagradu Dušan Vukotić (najbolji studentski film) borit će se David Lovrić s diplomskim filmom Slom (Breakdown) kojeg će nakon Animafesta vidjeti i publika festivala u Annecyju. Film Davida Lovrića, koji se osim animacijom uspješno bavi i stripom te ilustracijom, prati antropomorfni lik s glavom slona pred kupaonskim ogledalom. Finili su Mare bali (The Dance is Over Maria) Natka Stipaničeva iz Studentske panorame donosi postapokaliptičnu priču o svakodnevici dvoje ljudi na izoliranom otoku. Za Finili su Mare bali Stipaničev je primio nagradu Oktavijan za animirani film 2013. godine. Povratak (Comeback) osječke autorice Jelene Oroz, također u programu Studentske panorame, prikazuje neočekivani susret i ulogu koju u njemu ima jedna kokoš. U Natjecanju namjenskih filmova konkuriraju radovi Evotv: Jesen Kristijana Petrovića, proslavljenog, između ostalog, i animiranim najavama za nagradu Oscar, te Zagreb u EU Saše Budimira, suradnika na brojnim domaćim animiranim projektima.

Cura koja je voljela bajke
Prizor iz filma "Cura koja je voljela bajke"

Još pet hrvatskih filmova, od kojih je jedan koprodukcija sa Slovenijom, prikazuje se u međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu: Ivana Guljašević zastupljena je radovima Drveni neboder (Wooden Skyscraper)i Nosorogov oglas (The Rhino's Ad),Manuel Šumberac predstavlja se s U sjeni(In the Shadow), Katrin Novaković s Iz dubine(From the Deep), a film Koyaa - Rožadjelo je slovenskog autora Kolje Sakside. Filmove ovog programa predložile su navedene selekcijske komisije, a završni odabir obavila je medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, dugogodišnja suradnica Animafesta.

Slom
Prizor iz filma "Slom"

I u velikom tematskom programu posvećenom lutka-filmu hrvatski će autori imati značajno mjesto. Uz najbolje lutka-filmove u izboru 45 globalno uglednih stručnjaka iz cijeloga svijeta i panoramu francuskog lutka-filma bit će prikazana hrvatska panorama ove tehnike s ukupno osam filmova. Od klasika poput Branka Ranitovića (Srce u snijegu), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka, Njaka) i Zlatka Boureka (Farsa), preko autora srednje generacije poput Davida Peroša Bonnota (Soldat), do mlađih generacija - Božidara Trkulje (Priča s početka vremena), Zdenka Bašića (Guliver), Lee Kralj Jeger (Na prvi pogled), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Simulacra). Filmove hrvatske panorame lutka-filma odabrao je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Najbolje od cjelokupne dvogodišnje produkcije kratkometražnog hrvatskog animiranog filma predstavlja Hrvatska panorama s devet filmova. I u Hrvatskoj panorami vidljiva je ravnomjerna generacijska raspodjela koja ukazuje na kontinuitet domaće animacije, pregršt talenta i kvalitetan pedagoški rad. Filmovi Hrvatske panorame su: 1000 (r. Danijel Žeželj), Bla (r. Martina Meštrović), Najmanji (r. Tomislav Šoban), Skriveni talent (r. Miran Miošić), Fliper (r. Darko Vidačković), Skretničar (r. Davor Međurečan), Požuda (r. Irena Jukić - Pranjić), Bei mir bist du schön (Za mene ti si najljepša, r. Darko Bakliža) i Zlatkine žute minute (r. Krešimir Zimonić). Također ih je odabrao Daniel Šuljić.

Podsjetnik na velikane i ove nam godine nudi Borivoj Dovniković Bordo s izborom hrvatskih animiranih filmova iz godina 1964-1965. Jedanaest djela klasika poput Zlatka Boureka, Zlatka Grgića, Borisa Kolara, Pavla Štaltera, Ante Zaninovića, Nedeljka Dragića... prikazuje se u ovoj retrospektivi koja je tradicionalno dio programa Majstori animacije. Pogledajte još jednom Posjet iz svemira, Vau-vau, Muzikalno prasei druge.

S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima. Hrvatska animacija i ove je godine dio  toga bogatog slavlja.

hrvatski film festival animirani film animafest animafest zagreb


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?