Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

12. Zagreb Film Festival otvoren uz ovacije mladom glumcu Denisu Muriću

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 20.10.2014. / Piše: Mladen Šagovac 12. Zagreb Film Festival otvoren uz ovacije mladom glumcu Denisu Muriću

Zbog hapšenja koje trenutno potresa državu ceremonija otvorenja 12. Zagreb Film Festivala bila je kraća za jednog govornika, no ni trenutno najveće političko previranje još od hapšenja bivšeg premijera nije zasjenilo prvu noć omiljenog zagrebačkog festivala.  Festival su u krcatoj dvorani Kina Europa otvorili direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

12. Zagreb Film Festival je pred nama. Pripremili smo za vas preko 100 filmova u 12 različitih programa. Uz stalne, imamo i nekoliko novih i zanimljivih programa, a svakako trebamo spomenuti i edukativni dio festivala, našu Industriju na kojoj će sudjelovati gotovo 100 polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva. Sve u svemu, očekuje nas osam dana projekcija, predavanja, predstavljanja, druženja i dobre zabave

-  izjavio je Boris T. Matić, dok je Laurenta predstavio lokacije na kojima će se prikazivati filmovi ovogodišnjeg festivala.

Kapović utemeljitelju Zagrebdoxa

Opće oduševljenje u dvorani izazvala je pojava Nenada Puhovskog koji je ove godine postao peti dobitnik nagrade 'Albert Kapović' koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata a u spomen na utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Osnivač Zagrebdoxa, najjačeg hrvatskog filmskog festivala nakon Pule, te produkcijske kuće Factum nagradu je primio nakon Martine PetrovićHrvoja HribaraSiniše Juričića i Ankice Jurić Tilić, ove godine nagrada je pripala redatelju, producentu, osnivaču ZagrebDoxa i Factuma za izniman doprinos proizvodnji i promicanju dokumentarnog filma. Nagradu je Puhovskom uručila članica Povjerenstva Hrvatske udruge producenata Vanja Sremac.

Nenad Puhovski
Nenad Puhovski

Ova nagrada meni i Factumu znači više no što bi i jedna nagrada trebala značiti jer predstavlja završetak jednog procesa u kojem je Factum prepoznat na način koji je dugo vremena bio osporavan. To nije nagrada samo meni i Factumu nego svima nama jer smo postali društvo uzajamnog poštovanja i tolerancije, stoga svima vama čestitam na ovoj nagradi

- u svojoj uobičajenoj maniri izjavio je redovni profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Nenad Puhovski.

Jučer na Mostri, danas u Zagrebu

Laurenta kao da je jedva čekao priliku najaviti prvi film ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala:

Jako smo sretni da smo za ovogodišnje festivalsko izdanje uspjeli osigurati veliki broj filmova kojima je Zagreb među prvim stanicama na njihovom festivalskom putu i koji su svoje svjetske premijere imali prije tek nešto više od mjesec dana. Drago nam je što ćemo ove godine u našem natjecateljskom programu, što u konkurenciji, što izvan nje, vidjeti nekoliko hrvatskih manjinskih koprodukcija. Jedan od takvih filmova je i ovaj s kojim ćemo večeras otvoriti naš festival. Srpsko-hrvatski  film, temeljen na stvarnim događajima: 'Ničije dijete' koji je u Veneciji nagrađen s čak tri nagrade.

Nitko nije znao što može očekivati

Svoj cjelovečernji igrani debi zagrebačkoj kino publici je predstavio redatelj Vuk Ršumović: 

Ovo je za mene novo i posebno iskustvo i velika mi je čast što upravo 'Ničije dijete' otvara Zagreb Film Festival, ne samo zato što je to srpsko-hrvatska koprodukcija, već i jer je to prvi festival na kojem će film biti prikazan nakon Venecije.

Trailer - Ničije dijete

Kako smo i najavili u našem izboru filmova koje obavezno morate pogledati na 12. ZFF-u "Ničije dijete" već je s prvom projekcijom postao hit festivala. Scenarij je zajednički rad Ane Tomović i Ršumovića te detaljno prikazuje proces Harisove socijalizacije i uklapanja u njemu potpuno nepoznati svijet. Ono što ga čini vanrednim filmskim djelom jest priča u kojoj Ršumović personifikaciju nekoga univerzalnog, dakle lišenog identifikacije, nametanjem identifikacije pretvara u osobu s nacionalnim identitetom. Koliko je "Pućke" neopterećen društvenom identifikacijom dakle nečim njemu besmislenim vidljivo je u sceni pionirske zakletve kada Haris vidi da sudjeluje u nečem posebnom ali da ne shvaća poantu te svečanosti.

"Ničije dijete" definitivno je vrh ovogodišnjih filmova iz regije. "Ničije dijete" u svojim najtežim trenucima izazva snažne trnce suosjećanja s glavnim junakom koji na kraju razočaran svijetom identifikacije odluči odbaciti nametnuto uniformiranje. Nitko od prisutnih na sinoćnjoj projekciji nije mogao ostati ravnodušan na nevjerojatni glumački talent Denisa Murića te je mladić nakon filma na bini pozdravljen stajaćim ovacijama.

Uz Murića i redatelja Ršumovića publiku Zagreb Film Festivala nakon projekcije filma "Ničije dijete" pozdravili su i scenaristica Ana Tomović, glumac Pavle Čemerikić, producet Miroslav Mogorović, koproducentica Ankica Jurić Tilić, snimatelj Andrej Hamović, asistent redatelja Szabolcs Tolnai, dizajner zvuka Ivan Zelić te skladatelji Jura Ferina i Pavle Miholjević.

Film "Ničije dijete" u sklopu Zagreb Film Festivala možete pogledati još danas u 17 h te posljednjeg dana festivala 26. listopada u 21h, u kinu Europa

Kino Europa zagrebdox zff zagreb film festival albert kapović havc hrvatski audio vizualni centar Nenad Puhovski Factum akademija dramskih umjetnosti Hrvoje Laurenta Boris T Matić ničije dijete vuk ršumović denis murić ničije dete vanja sremec hrvatska udruga producenata pavle čemerikić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?