Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

115 filmova u konkurenciji 2. Supertoon festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.07.2012. / Autor: Moj Film 115 filmova u konkurenciji 2. Supertoon festivala

Drugo izdanje međunarodnog festivala animiranog filma SUPERTOON održat će se od 30. srpnja do 3. kolovoza 2012. u Bolu na Braču! Filmovi iz službene konkurencije Supertoona okupirat će Teatrino, ljetno kino u dvorištu Centra za kulturu općine Bol, a popratni program moći će se pratiti u ljetnim kinima na tri lokacije: plaži Zlatni rat, gradskom trgu ''kod bunara'' i u dvorištu općinske knjižnice "Hrvatska čitaonica".

U SLUŽBENOJ KONKURENCIJI Supertoona prikazat će se ukupno 115 animiranih filmova iz cijelog svijeta – 28 u konkurenciji kratkog filma, 28 u konkurenciji za djecu i mlade i 59 u konkurenciji spotova.

The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore
Prizor iz filma "The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore"

Bogata konkurencija 2. Supertoona donosi recentne animirane filmove nagrađene na svjetskim festivalima. U KRATKOMETRAŽNOj KONKURENCIJI predstavit će se recentni dobitnik Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore Williama Joycea i  Brandona Oldenburga, snimljen kombinacijom kompjutorske i tradicionalne animacije. Riječ je o humorističnoj alegoriji inspiriranoj filmovima Bustera Keatona, Čarobnjakom iz Oza i ljubavlju prema knjigama koja nas podsjeća na pomalo zaboravljene, iscjediteljske moći priče i pripovijedanja.

Nullarbour
Prizor iz filma "Nullarbour"

Nagrađen na dvadesetak svjetskih festivala animacije (Monstra, Lisabon; KROK; Melbourne – Dandy Awards) i nominiran za Oscara, australski film Nullarbour autora Alistera Lockharta i Patricka Sarella je 3D animirani film ceste koji vodi gledatelje na putovanje nepreglednim i pustim australskim prostranstvima duž ravne i monotone autoceste Eyre.

Uz Summer Bummer, najnoviji uradak neprikosnovenog genija nezavisne svjetske animacije Billa Plymptona, autora animiranih hitova kao što je Hair High i Guard Dog, u konkurenciji Supertoona pogledajte još jednog Oskarovca i osvajača Kristalnog globusa Annecya, The Lost Thing Andrewa Ruhemanna i Shauna Tana. 15-minutni animirani film jedinstvene estetike o dječaku iz Melbourna i njegovom slučajnom pronalasku, čudnovatom biću koje izgleda kao kombinacija hobotnice, raka i bojlera nastajao je čak tri i pol godine prema istoimenoj ilustriranoj knjizi australskog autora Shauna Tana.

The Lost Thing
Prizor iz filma "The Lost Thing"

U službenu konkurenciju Supertoona uvršteno je i deset recentnih domaćih naslova. U kratkometražnoj konkurenciji prikazat će se Zašto slonovi? Marka Meštrovića koji će se, paralelno sa Supertoonom prikazati u natjecateljskom programu Leopardi sutrašnjice Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, i stop-animirana Priča s početka vremena Božidara Trkulje čija se radnja događa u prapovijesti, u selu nalik afričkom nad čije se stanovnike nadvila velika prijetnja i to u vidu mitskog demona Garmaha - niti lignje niti ptice.

Zašto slonovi?
Prizor iz filma "Zašto slonovi?"

Gregor, prvi klasično animirani film sve afirmiranije domaće autorice Petre Zlonoge i Bratstvo, jedan u nizu od kratkih satiričnih filmova serijala Rudijev Leksikon koje potpisuje jedan od najbriljantnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma, Nedjeljko Dragić uvršteni su u KONKURENCIJU ZA DJECU I MLADE, a Sotonin sin Marka Dješke, klasično animirani film o nedaćama dobroćudnog demona, Dragi Keno Natka Stipaničeva i Muzika Davora Bujakovića u PROGRAM PANORAMA.

Priča s početka vremena
Prizor iz filma "Priča s početka vremena"

Uz brojne svjetske naslove, ovogodišnji PROGRAM SPOTOVA donosi i pregled domaćih animiranih uradaka, radove Pilot studija za Može Hladnog piva, Natka Stipaničeva za Sam na plesu Leut Magnetika i Davora Bujakovića za Stiže promjena?! grupe BeetanTone.

Uz retrospektivu filmova velikana hrvatske animacije Dušana Vukotića, prikazat će se i tri retrospektive trojice članova ovogodišnjeg žirija Supertoona: Vuka Jevremovića, Veljka Popovića i Matije Šturma.

Uz službenu konkurenciju Supertoon i ove godine donosi brojne POPRATNE PROGRAME, Panoramu, RETROSPEKTIVE glazbenih spotova, filmova članova žirija i partnerskih festivala, PROGRAME animiranih serijala, animiranih reklama i dugometražnih igranih filmova te nekoliko POPRATNIH DOGAĐANJA: radionicu za djecu, izložbe i razgovore s autorima.

Nullarbour

festival supertoon supertoon festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?