Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

10. ZFF: Zlatna kolica osvojio film "Svi u našoj obitelji" Radua Judea

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.10.2012. / Autor: Moj Film 10. ZFF:  Zlatna kolica osvojio film "Svi u  našoj obitelji" Radua Judea

Deseto izdanje Zagreb Film Festivala zaključeno je jučer svečanom dodjelom nagrada u prepunom kinu Europa. Jubilarno festivalsko izdanje gledateljima je u osam dana ponudilo stotinu filmova u deset filmskih programa na šest zagrebačkih lokacija kroz više od dvije stotine projekcija.

Ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada prošla je, za ZFF, u uobičajeno neformalnom ozračju uz direktora Borisa T. Matića i izvršnog direktora Hrvoja Laurentu.

ZFF

Još jedna, jubilarna deseta godina je za nama. Bilo nam je lijepo i naporno, poslužilo nas je vrijeme, a uz manje tehničke poteškoće, preživjeli smo uvođenje DCP-a i nove tehnologije. Zahvaljujemo  festivalskoj ekipi koja je kao nikada do sada odradila svoj posao uz činjenicu da imaju podočnjaka za izvoz i da su svi skupa izgubili oko 500-tinjak kilograma.

- izjavio je Boris T. Matić.

Kao i inače zahvaljujemo Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, programu MEDIA Europske unije, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu i ostalim prijateljima sponzorima te posebno vjernoj publici koja nas je svih ovih godina pratila i koja je i ove godine u ogromnom broju pohodila svih šest kino dvorana u kojima smo prikazivali filmove. Hvala vam puno.

- izjavio je Hrvoje Laurenta.

Hrvoje Laurenta i Boris T. Matić
Hrvoje Laurenta i Boris T. Matić

Dodjelom nagrada, a potom i projekcijom filma Zagrebačke priče vol. 2 formalno je zaključen ovogodišnji, deseti po redu Zagreb Film Festival. Filmski program traje i tijekom nedjelje u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti te Dokukinu KIC, a uključuje izbor filmova iz svih programa ZFF-a.  U Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu nedjeljnog programa u 20 sati održat će se službena premijera američkog dokumentarca Marina Abramović: Umjetnica je prisutna u režiji Matthewa Akersa.

Slijedi popis nagrađenih filmova po kategorijama:

DUGOMETRAŽNI PROGRAM

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i nagrada u iznosu od 4000 €
SVI U NAŠOJ OBITELJI / EVERYBODY IN OUR FAMILY
- Radu Jude / Rumunjska, Nizozemska / 107'

Bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima bili su vrlo uvjerljivi za žiri. Film Svi u našoj obitelji ne nudi dovršenu priču niti je pokušava voditi prema jednom jedinom kraju, i upravo je u tome njegova snaga. Nakon što je priča na velikom ekranu završila, nastavljaju se brojne moguće priče u našim glavama. Što biste više mogli tražiti?

Svi u našoj obitelji
Prizor iz filma "Svi u našoj obitelji"

KRATKOMETRAŽNI PROGRAM:

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i nagrada u iznosu od 1000 €
POVRATAK / RETURN / HAZARA - Shay Levi / Izrael / 19'

Zato što se bavi pitanjem koje je vrlo važno u suvremenom izraelskom društvu, istražujući pritom univerzalnu ljudsku temu obiteljske psihe na vrlo zreo način, žiri dodjeljuje nagradu za najbolji film Povratku Shaya Levija.

Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji
BARBAKAN / THE BARBICAN / BARBAKAN - Bartlomiej  Zmuda / Poljska / 21'

Barbakan nam je ponudio stvarnu priču, ali s ritmom i ugođajem velikog trilera. Suočen s teškom sudbinom, frustrirani čovjek pokušava popraviti stvari na pogrešan način, što ga dovodi na rub smrti. Ovaj je kratki film dobro realiziran, glumci su uvjerljivi, a vlak, ujedno glavni lik, nastavlja voziti dalje. To su razlozi zbog kojih dajemo posebnu pohvalu filmu Barbakan Bartlomieja  Žmude.

DOKUMENTARNI PROGRAM:

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film i 1000 €
SLAUGHTERA NICKA ZA PREDSJEDNIKA / SLAUGHTER NICK FOR PRESIDENT / SLOTERA NIKA ZA PREDSJEDNIKA - Rob Stewart / Kanada, Srbija / 72'

Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nicka koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu.

Slaughtera Nicka za predsjednika
Prizor iz filma "Slaughtera Nicka za predsjednika"

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji
ŽIVOT U SLIKAMA / LIFE IN STILLS - Tamar Tal / Izrael / 58'

Za nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja. Uz to, divimo se oštrini i humoru stare dame. Svaka čast!

KOCKICE:

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice i nagrada u iznosu 10 tisuća kuna
TERARIJ / TERRARIUM - Hana Jušić / Hrvatska / 24'

Kratki film je forma koja redatelju daje slobodu da koristi različite načine osjećaja za priču. Hanin snažan i jedinstven potpis odlikuje se visokom estetikom te sinergijom izuzetnog rada kamerom i zrelog osjećaja za dramaturgiju.

Terarij
Prizor iz filma "Terarij"

Posebno priznanje u programu Kockice
BABYSITTER - Ivan Sikavica / Hrvatska / 20'

Službena stranica Zagreb Film Festivala

Kino Europa festival nagrade zff zagreb film festival zlatna kolica Hrvoje Laurenta zagrebačke priče vol 2 Svi u našoj obitelji Boris T Matić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?