Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Prljavi ratovi

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 26.02.2014. / Autor: Mladen Šagovac ZagrebDox: Prljavi ratovi

Film "Prljavi ratovi" Ricka Rowelyja ne otkriva ništa što već nismo spoznali. Nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, što je pravo čudo, no teško da će zbog tematike, i političkog utjecaja na Akademiju, osvojiti zlatni kipić.

Film prati istraživačkog novinara Jeremyja Schahilla, pisca bestsellera Blackwater, dok istražuje pozadinu bezrazložnih ubojstava u Afganistanu koja su počinili pripadnici američkih snaga. Zapravo tu njegova istraga kreće, a kasnije se proširi na američki vojni utjecaj na ratove Somaliji i Jemenu. Kako "Prljavi ratovi" ne nudi neki svježi "instight" u stanje stvari, najbolje ga je gledati kao izvrstan vizualni žurnal istraživačkog novinara. Tako je u filmu najbolje istaknuto neprekidno postavljanje pitanja koja nakon pronađenih odgovora donosi nova pitanja. Shahillovo konstantno povezivanje konaca je ono što ovaj film čini zanimljivim. Novinar i analitičar američkog časopisa The Nation, u fokus javnosti dospio je 2007. godine nakon što je razotkrio ugovore američke vojske i ogromne plaćeničke kompanije Blackwater što je opisano u njegovom bestselleru. Ovaj film zapravo je prateći sadržaj njegove druge knjige "Prljavi ratovi: Svijet je bojište".

Prljavi ratovi: Trailer

Rowley se nije susprezao manipulativno prikazati neke vizualno neugodne sadržaje, a ni turobne momente. Scahillovo rovarenje odvodi do američke vojne komande za posebne operacije nazvane JOSC (Joint Special Operations Command) koja je svijetu postala poznata tek smaknućem Osame Bin Ladena, no film "Prljavi ratovi" otkriva da postoje već duže vrijeme i da služe kao režimski odred za odstrjel osoba koje se nađu na crnoj listi Bijele kuće pri čemu su žrtve često i civili. Prikrivanje zločina, tvrdi se u filmu, ide toliko daleko da nakon što stradaju civili operativci odmah noževima iz tijela ubijenih vade metke. Rowley i Scahill jezovitu istinu trenutka prepuštaju Mohamedu Qanyareu, somalijskom gospodaru/psu rata (warlordu) kojeg financira SAD, koji izgovara - "Amerka zna rat. Oni su majstori ratovanja. Oni znaju bolje od mene. Dakle kada financiraju rat, znaju kako ga financirati."

"Prljavi ratovi" su dokumentarni film zlog triježnjenja, jezoviti pogled u ratne operacije koje se odvijaju u sjenkama ratova koji divljaju svijetom, a daleko od očiju analitičara mainstream medija. Ono što će kod dijela publike pak baciti sjenku na cijeli film je pomalo navijački ton koji nastaje kad Scahill krene istraživati smaknuće Anwara al-Awlakija. Ovaj dio priče je osjetno skraćen, a vjerojatno puno opširnije i kvalitetnije objašnjen u samoj knjizi prema kojoj je nastao dokumentarni film.

Moralna pitanja se neprekidno nameću, ali ono što najjasnije odzvanja nakon ovog filma jest pitanje - Zar smo stvarno dospjeli u stanje konstantnog rata? Štoviše, kad se svemu pridoda nedavna afera Edwarda Snowdena, nakon ovog filma ispunjenog neprekidnim nizom pitanja postavljate si pitanje - zar je 1984. činjenica?

Film "Prljavi ratovi" u sklopu ZagrebDoxa prikazuje se još ove subote 1. ožujka, dan prije negoli će pokušati osvojiti nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film.

dokumentarac zagrebdox dokumentarni Mladen Šagovac prljavi ratovi dirty wars Rick Rowley


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?