Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Otac i sin (na putu)

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 27.02.2014. / Autor: Mladen Šagovac ZagrebDox: Otac i sin (na putu)

Jedna tema, dvije kamere, dva filma, dva generacijski različita redatelja, dva različita stajališta.

Otac i sin, redatelji Marcel i Paweł Łoziński snimaju jedan drugog na zajedničkom proputovanju kroz Europu, a subjekt njihovih filmova su oni sami, odnosno njihov odnos. Riječ je svakako o jedinstvenim (vjerojatno i najsimpatičnijim) filmovima koji su se našli na jubilarnom ZagrebDoxu. Jedinstvenost njihovih filmova je što istovremeno pružaju dva različita viđenja jedne teme, ali i što je ovim filmovima moguće vidjeti generacijske stilske razlike u režiji i montaži. Dok je film Marcela Łozińskog gradijentno uredno posložen što ukazuje na filmaša starog kova, Paweł Łoziński s identičnim materijalom stilski manipulira čime je vidljiva veća kreativna sloboda karakteristična za umjetnike mlađih generacija. Kadrovi su vrlo intimni, pa iako je riječ o putovanju, oba su filma strogo koncentrirana na intimne razgovore dvojice redatelja čime je prikazani generacijski jaz dodatno osnažen.

Naime, u filmu "Otac i sin na putu" Marcela Łozińskog, redatelj suočen s većim istekom životnog protoka, narativ je više ispovjedalački te se vidi želja za suosjećanjem. "Otac i sin" Paweła Łozińskog pak je više konfliktan i koncentriran na potrebu sina da oca suoči sa svojim kritikama vezanim uz njihov odnos.

Otac i sin na putu: Trailer

Ova dva filma su apsolutna preporuka ovogodišnjeg ZagrebDox festivala. Naime, osim što donose nadasve simpatičnu, na trenutke i humornu, te iskrenu priču dvojice redatelja odnosno oca i sina, onim žestokim sineastima otvaraju prostor i za tehničku/strukovnu, odnosno filmološku analizu kompletnog projekta. Svakako je riječ o zanimljivim dokumentarnim filmovima koji će vas iz Cineplexxa ispratiti vrlo zadovoljnima. Jedina je zamjerka što se ne prikazuju zajedno već u izdvojenim terminima. Ista zamjerka ostaje i samim autorima, što ovaj suštinski objedinjeni projekt nisu spojili u jedan film.

Film "Otac i sin na putu" Marcela Łozińskog, u sklopu 10. ZagrebDoxa možete pogledati još u petak, 28. Veljače u 19h, a "Otac i sin" Paweła Łozińskog u subotu, 1. ožujka, u 12h.

Marcel Loziński rođen je 1940. godine u Parizu. Diplomirao je režiju na Filmskoj školi u Łódźu. Autor je brojnih sjajnih dokumentaraca među kojima su How It’s Done (2006), Anything Can Happen (1995), Microphone’s Test (1980), Front Collision (1975), The Visit (1974), a njegov dokumentarni film 89 mm from Europe (1993) nominiran je za nagradu Europske filmske akademije i Oscara. Posljednje četiri godine vodi studij dokumentaristike na Visokoj školi filmske režije Andrzej Wajda.

Paweł Łoziński je redatelj, scenarist i producent dokumentarnih i igranih filmova rođen 1965. godine u Varšavi. Diplomirao je na Odsjeku za filmsku režiju Filmske škole u Łódźu. Autor je dokumentarnih filmova Kemoterapija (2009), Kitty, Kitty (2008), Between the Doors (2004), The Way It Is (1999), Sisters (1999), Birthplace (1992). Osvojio je prestižne nagrade na festivalima u Bornholmu, Parizu, Leipzigu i Krakowu.

dokumentarac zagrebdox dokumentarni festival Mladen Šagovac otac i sin otac i sin na putu


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?