Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Vraća se Neill Blomkamp, redatelj kultnog District 9

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 16.06.2012. / Piše: Mladen Šagovac Vraća se Neill Blomkamp, redatelj kultnog District 9

Blomkamp je dugo sinposis svog novog filma držao u tajnosti, a jedina konkretna saznanja o Elysiumu do sad su bila da će glavnu ulogu igrati Matt Damon, a da će uz njega biti i Jodie Foster u ulozi šefa svjetske države. Što god da ste do sad zamišljali, izbrišite. Sliku o drugom filmu Neilla Blomkampa u potpunosti mijenja sinopsis koji je jučer izašao na vidjelo a koji je redatelj dugo držao skrivenim kao zmija noge.

2159. godine ljudska rasa je podijeljena na dvije klase, bogati i siromašni. Ovi potkovani obiljem žive na prastaroj svemirskoj stanici nazvanoj Elysium, a ostali jadnici žive na prenapučenoj Zemlji. Tajnica Rhodes (Jodie Foster), državna službenica teške ruke neće prezati od ničega kako bi održala protu-imigracijske zakone i očuvala luksuzan život građana Elysiuma. Unatoč svim provođenim mjerama, ljudi sa Zemlje ipak pokušavaju upasti u "raj". Kada nesretnik Max (Matt Damon) upadne u nevolje koje bi ga mogle stajati života, pristaje na misiju kojom bi mogao spasiti svoj život ali i donijeti balans u ova dva polarizirana svijeta.

Zvuči kao da Blomkamp planira novo istraživanje tema koje je dotaknuo s filmom District 9, te opetovano eksploatiranje ZF žanra kako bi potaknuo socio-političku raspravu o razlikama, ovaj puta između financijski privilegiranih i onih zakinutih za komadić bogatstva koje bi trebali dijeliti. Ovo neće biti prvi SF film koji na ovaj način razmatra očite klasne razlike. Prvi takav, "Metropolis" snimljen je prije 85 godina, a na tom tragu su također filmovi poput "Barbarella" (1968) i Total Recall (1990) i dr.

District 9
Prizor iz filma "District 9"

Uzmemo li u obzir da je za glavnu ulogu angažiran Matt Damon, Elysium će biti pun akcije, čime i atraktivan za široku publiku. Isto vrijedi i za redatelja čiji je film Distrikt 9, prije četiri godine potakao sveopću raspravu o pravima i tretmanu imigranata. Tražite li budućnost za SF žanr? Tražite je u redatelju kao što je Blomkamp. Elysium bi u kina trebao stići za godinu dana.

Matt Damon znanstvena fantastika sf Jodie Foster Neill Blomkamp District 9 Elysium Total Recall metropolis bogati siromašni Barbarella klasna podjela


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?