Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Tragovi u snijegu (2017) - Moćan i atmosferičan triler u pustoši Wyominga

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 05.10.2017. / Autor: Ratko Martinovic Tragovi u snijegu (2017) - Moćan i atmosferičan triler u pustoši Wyominga

Tragovi u snijeguTragovi u snijegu (2017)Tragovi u snijeguredatelj: Taylor Sheridanuloge: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia JonesViše informacija o filmu »8.0

Film koji je nahvalila publika i kritika. Mnogi smatraju da bi mogao ubosti i pokoju oskarovsku nominaciju. Premijera na Sundanceu i relativno brz dolazak u europska kina. Odlična glumačka postava. I onda sam već u početku razjaren vidjevši da je naziv filma posve bespotrebno preveden (Wind River je naziv indijanskog rezervata, ne izraz), no poučen ranijim iskustvima tako što često urodi plodom. Taylor Sheridan čovjek je koji je renome stekao kao glumac ('Veronica Mars', 'Sinovi anarhije'), no poveliku bazu vjernih fanova okuplja tek kada se odvažio na pisanje scenarija. Prvi režirani film ('Vile') bio je potpuni debakl, no nakon relativno lošeg početka Sheridan ulazi u kompu s Denisom Villeneuveom i piše 'Sicario' koji dobiva podijeljene kritike, a onda ekspresno grabi oskarovsku nominaciju za vrlo dobar 'Hell or High Water' čime ulazi u klub velikih dečkiju. No, producenti su puhali na hladno i nakon lošeg prvijenca daju mu svega deset milijuna dolara za sljedeći film. Krajnji rezultat je unatoč svim skepsama i problemima s distribucijom fantastičan. Toliko odličan da je 'The Weinstein Company' prvo odbio distribuirati, pa je prihvatio nakon odgledanog filma. Čak je i zarada solidna - četverostruki povrat budžeta dobar je znak za buduće projekte.

Jeremy Renner utjelovio je lovca iz zabačenih dijelova ledenog Wyominga, čovjeka s teškim teretom prošlosti i velikog prijatelja Indijanaca. Šokantno ubojstvo potresa ionako tragedijom zahvaćeni kraj i FBI predvođen Elizabeth Olsen dolazi riješiti slučaj. To je samo osnovna fabula, no atmosferu zapravo pali 'Fargo Efekt' i 'True Detective' specijalka - maestralno snimljeno i prikazano podneblje kojem je i Bog okrenuo leđa. Kombinacija prirodnih zvukova i retro elektronike gledatelja duboko uvlači u sirove uvjete, a emotivni faktor suptilno preuzima već načetog promatrača pa ne čudi da su mnogi kino napustili u suzama. Predložak je jako zreo i odlično pogađa klinički preciznim mislima koje glavni akter s vremena na vrijeme uputi kolegama, režija ukazuje na blisku suradnju autora s navedenim holivudskim veličinama, a gluma je Rennera napokon podignula na razinu za koju svi vjeruju da ju je od početka trebao dosegnuti. Kako je protekla godina obilježena prvenstveno očajnim filmovima i debaklom blockbuster paradigme, ovakvi tvrdokorni pa i 'old school' trileri dolaze kao pravi melem za ranu. Ne sjećam se iskreno kada sam zadnji puta ovako 'zakucan' promatrao neko žanrovski ostvarenje, možda 'Out of the Furnace'. Teško je na temelju par nasumičnih filmova reći da se žanrovska ostvarenja (nevezano uz žanrove) polako dižu na razine osamdesetih i devedesetih, ali se svakako da nanjušiti trend.

Indijanci u Americi i dalje prolaze tihu kataklizmu, nauštrb vrlo glasnih Latinosa i Afroamerikanaca. Zato ne čudi podatak s kraja filma da u popisima nestalih osoba ne postoji rubrika 'Indijanac' niti se takvi problemi rješavaju na institucionalnoj razini. Dašak Noira i detaljna karakterizacija likova osiguravaju senzibilizaciju gledatelja prema problemu koji kao da nikoga ne zanima, u državi koja nikoga ne zanima. FBI je prikazan kao organizacija koja u takve krajeve šalje 'topovsko meso', indijanski šerifi nemaju iskustva, a lovci na energente tipični su izdanci rehabilitiranih odmetnika ili korporativnih 'pasa rata'. Film je svojevrsni humanistički manifest u području okupanom prirodom i njezinim zakonima - na koje udara najgori primjer antihumanizma. Nešto poput suvremenog 'Povratnika' s realističnom notom i duhom današnjeg vremena. Kako je 'Soldado' (nastavak 'Sicarija') u pogonu, ne preostaje nam ništa drugo nego pričekati novi Sheridanov film. Iako su ga već pokopali s notom o 'nepotrebnom nastavku', nipošto ga ne bih unaprijed otpisao. Redatelj Stefano Sollima po mnogima je isto tako nova velika zvijezda u usponu (otac mu je legendarni 'Špageti vestern mag' Sergio Sollima) i njegovo iskustvo režije na prvoj crti bojišnica diljem svijeta ga čini idealnim partnerom. Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas jedna značajna spisateljsko-filmaška karijera koju Sheridan zaslužuje.

Jeremy Renner Elizabeth Olsen Wind River Tragovi u snijegu Taylor Sheridan Wyoming Indijanci


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?