Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Spektakularni filmski TV vikend

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 20.06.2014. / Piše: Mladen Šagovac Spektakularni filmski TV vikend

Bogat filmski vikend pripremile su televizijske kuće s nacionalnim koncesijama. Izvađeno je mahom teško naoružanje (HTV3 i doslovno s filmom "Bitka za Moskvu" u kojoj glavnu riječ, pored Staljina vode i legendarni višecijevni raketni bacači - Kaćuše) pa se ovog vikenda na malim ekranima nude filmovi koji su svojedobno obarali rekorde na kino blagajnama. Dobro, nisu baš svi hitovi, ima i filmova koje ne bismo preporučili ni da nam ponude 1000€ za sponzorirani članak. Tako će se ovog vikenda na TV ekranima naći i jedna od najgorih ekranizacija (kao da su ostale nešto bolje) najpoznatijeg Haggardovog šund lika Allana Quatermaina. Od svih ekranizacija, Nova TV je valjda odlučila prikazati baš najgoru. Zadivljuje njihova odlučnost da u prime terminima prikazuju medijski trash dok kvalitetnije filmske sadržaje guraju u termine iza ponoći kao što je slučaj i ovoga petka. Najbolji igrani filmovi prikazuju se u subotu.

Petak, 20. lipnja

"Sutra, kad je rat počeo/Tomorrow, when the war began" (2010), RTL 22:05

Sutra, kad je rat počeo

Prizor iz filma: Sutra, kad je rat počeo

Sedamnaestogodišnja Ellie Linton (Caitlin Stasey) i njezini prijatelji žive u mirnom obalnom australskom gradiću Wirraweeju. Ljetni praznici polako se bliže kraju, a Ellie se nada još jednoj avanturi prije povratka u školske klupe. Na žalost, želja joj se ispuni kada joj roditelji dozvole da otiđe na kampiranje.

U početku, sve se čini idealno. Ellie uživa s prijateljima u suncu i kupanju, no zabavi je kraj kada grupica prijatelja primijeti na horizontu vojne zrakoplove. Društvo se brzo vrati kući, gdje pronalaze opustjeli gradić bez struje i stanovnika. Igrališta su pretvorena u lokacije za logore, a kompletna populacija u rukama je zagonetnih okupatora.

Film je nastao po seriji knjiga Joha Mardsena, "Sutra, kad je rat počeo" a režirao ga je pak, Stuart Beattie, najpoznatiji kao scenarist kao "Pirata s Kariba" i "G.J. Joe: The Rise of Cobra" te redatelj recentnog kino promašaja znanog kao "Ja, Frankenstein".

Teško oteti se dojmu da su oboje, roman i film, nastali "nadahnuti" "Crvenom zorom/Red Dawn" (1984) Johna Miliusa koji je vjerojatno bio posljednji pravi i kvalitetni partizanski film snimljen na Zapadu. Nemojte misliti da je ovo preporuka, tek treniranje rastezljivosti uredničkih živaca Dejana Bukovića i napomena da ovo kao i ranije spomenuti film o Allanu Quatermainu slobodno možete preskočiti. Ukoliko vam je do partizanskih filmova, daleko ozbiljnija i kvalitetnija ostvarenja nude se u nedjelju na 3. programu hrvatske televizije. 

"Vatrena lisica/Firefox", (1982), NovaTV 00:00

Vatrena lisica

Prizor iz filma: Vatrena lisica

Mitchell Gant (Clint Eastwood) je u mirovini zbog trauma uzrokovanih zatočeništvom od strane Vietkonga, a nekoć je bio jedan od najboljih američkih vojnih pilota. Pozvan je u novu NATO misiju za koju se čini da ne pruža mogućnosti sretnog povratka. Sovjeti su, naime, konstruirali novi avion, nevidljiv radarima i sposoban letjeti dotad nepostignutim brzinama, zbog čega snage NATO-a sumnjaju da bi moderna letjelica mogla biti korištena u bojne svrhe. Kako bi upravljao tim avionom, pilot mora odjenuti posebno odijelo za podnošenje pritiska, a jedini pilot čija fizička građa odgovara onoj ruskog pilota Jurija Voskova upravo je Gant, koji ima naredbu ukrasti avion i odvesti ga na sigurno.

Praktički univerzalni hladnoratovski zaplet ne donosi ništa novo ili pak spektakularno unutar žanra, ali možemo reći da je ovo sasvim solidan i zabavan Eastwoodov film. Eastwood je već u tom ranijem redateljskom periodu pokazao da ima smisla za tempo te pametno koristi okidače priče kako bi zadržao kakvu takvu napetost do samoga kraja filma kada "Vatrena lisica" u stvari i postaje napet akcijski film. Film je baziran na najpoznatijem špijunskom romanu Craiga Thomasa, a uz Eastwooda u glavnim ulogama donosi i Freddie JonesaWarrena Clarkea i Nigela Hawthornea

Subota, 21. lipnja

"Harry Potter i princ miješane krvi/Harry Potter and the Half-Blood Prince" (2009), NovaTV 20:05

Trailer: Harry Potter i princ miješane krvi

Šestu godinu zaredom Harry Potter vraća se u Hogwarts kako bi se suočio sa sve većom opasnošću koja je možda previše za njegove sve veće moći čarobnjaka.

Smrtonoše su ohrabreni povratkom Lorda Voldemorta i pustoše i svijet bezjaka i čarobnjaka, a Harry sumnja da u Hogwartsu vrebaju nove opasnosti. Dumbledore se žuri pripremiti Harryja za konačnu bitku za koju zna da se brzo bliži. Vodi ga na opasnu misiju, u potragu za ključem Voldemortove obrane. Za to vrijeme, učenike je napao drugi neprijatelj - bješnjenje tinejdžerskih hormona. Harryjevo prijateljstvo s Ginny Weasley prerasta u nešto dublje, Lavender Brown Rona obasipa znakovima ljubavi, Hermione kipi od ljubomore, a bombonijera punjena ljubavnim napitkom završava u pogrešnim rukama.

Šesti film o (u ovom filmu ne više tako malom) čarobnjaku Harry Potteru izrazito je pozitivno prihvaćen od kritičara dok su ga neke prve kritike prozivale vrijednim nominacije za Oscara za najbolji film. Na filmskom internet generatoru Rotten Tomatoes ima 84% pozitivnih kritika, čime je jedan od kritički najprihvaćenijih fantasy filmova novog milenija. Režiju filma potpisuje David Yates, a glumačku postavu čine ljubimci publike iz prijašnjih nastavaka Daniel RadcliffeRupert GrintEmma WatsonJim Broadbent

Shrek (2001), RTL 20:00

Shrek

Prizor iz filma: Shrek

Priča govori o ogru Shreku koji živi povučenim životom u svojoj močvari sve dok jednog dana slučajno ne upoznaje brbljivog magarca i ode do dvorca lorda Farquaada, koji ga pošalje na misiju spašavanja princeze Fione, kojom se on namjerava oženiti i koja se nalazi u najvišoj sobi najvišeg tornja dvorca, kojeg okružuje lava i čuva zmaj. Tijekom misije Shrek se sprijatelji s magarcem i zaljubljuje u Fionu.

"Shrek" je animirana bajka poput nijedne druge. Princ nije šarmantan niti zgodan, princeza ne čeka njegov poljubac kako bi se probudila iz dubokog sna, a povrh svega, glavni junaci su ogromni zeleni ljudožder velika srca i njegov pomoćnik, brbljavi magarac, koji zapravo to i nije jer više odmaže nego pomaže.

Shrek je 2001. godine bio instantni uspjeh. Animirana parodija fantazijskih bajki za djecu studio DreamWorks je dovela na poziciju s koje je mogao ljuljati tron animiranih filmova na koji je do tog trenutka gotovo ekskluzivno pravo imao Walt Disney Pictures, odnosno Buena Vista Pictures. Uspjeh filma "Shrek" je tim veći što je prvi nagrađen Oscarom u netom uvedenoj kategoriji animiranih cjelovečernjih filmova. Najveći adut filma je inteligentni humor u kojem prevladavaju suprotnosti cinizma zelenog močvarnog ogra i šeprtljavost žlabravog ali vječno vedrog i optimističnog magarca. U RTL-ovoj verziji sinkronizacije Shreku je glas posudio Aleksandar Cvjetković - Kajo,  magarcu Janko RakošFioni Renata Sabljak, a lordu Farquaadu Galiano Pahor.


X2 (2003) RTL, 21:50

X Men 2

X Man 2

Na pomolu je novi rat između ljudi i mutanata, nakon nerazjašnjenoga pokušaja atentata na predsjednika Sjedinjenih Država. Sada se svi mutanti moraju ujediniti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, generala Williama Strykera (Brian Cox). U svojem nastojanju da uništi sve mutante, general se koristi radikalnim metodama kako bi izvukao potrebne informacije od Magneta (Ian McKellen), a plan mu je napasti školu profesora Xaviera (Patrick Stewart). U noći napada, Wolverine (Hugh Jackman), koji se tek vratio sa svojeg putovanja, ostavljen je kako bi nadzirao mlade studente jer ostali ni ne slute što im se sprema.

Nakon iznimno uspješne i neočekivano vjerne i kvalitetne ekranizacije slavnoga Marvelovog stripa, bilo je jasno kako je "X-Men" samo početak dugotrajne franšize, čiji je "X-Men 2" drugi, nimalo lošiji već dapače bolji, dio.

Dogodovštine neobičnih mutanata i na velikom platnu u dobroj mjeri slijede zaplete i rasplete stripovskih epizoda pa ne čudi što je ovo jedan od rijetkih serijala koji je uz pažnju nove publike zadobio i simpatije poklonika originalnih stripova. Bryan Singer opet je sjeo za redateljski stolac i snimio atraktivan komad prvorazredne filmske fantastike s temeljem u vječnoj priči o borbi dobra i zla, starog i novog.

Također, svoje su uloge u ovom dijeli ponovili i svi važniji likovi pa opet uživamo u majstorijama snažnog Hugha Jackmana, mudrosti Patricka Stewarta, lukavosti Iana McKellena ili moćima Halle Berry. Uz posljednja dva filma, ovo je prema sudu filmskih kritičara ali i publike okupljene na RT filmskom internet generatoru jedan od najboljih filmova X-Men franšize

Posada/Ekipa (1979) HTV3, 22:11

U prvom dijelu filma upoznajemo junake, njihov privatni život, odnose, uspone i padove. U drugom dijelu našli su se na aerodromu grada Bidri, oštećenog u potresu. Pokušavaju pomoći ljudima i prevesti ih na sigurno kad dođe do novog potresa. Ovo je prvi sovjetski film katastrofe koji je bio izuzetno uspješan i gledan u SSSR-u, na domaćem terenu skupio je nevjerojatnih 70 milijuna gledatelja. Za redatelja Alexandera Mittu "Posada" je bilo najuspješnije i najskuplje filmsko ostvarenje u karijeri. Inspiriran sličnim američkim filmovima avionskih katastrofa, Mittin film u mnogočemu je znatno superiorniji od nekih suvremenih ali i današnjih američkih filmova unutar tematike. Ako vam se ipak dogodi da propustite ovaj rijetki primjerak komunističkog visokobudžetnog filma, repriza je u nedjelju ujutro u 07:00 također na 3. programu Hrvatske televizije. 

Nedjelja, 22. lipnja

Vojska u sjeni/ L'armée des ombres (1969) HTV3, 14:56

Vosjka u sjeni

Prizor iz filma: Vojska u sjeni

Povodom dana Antifašističke borbe, ove nedjelje, Hrvatska televizija prikazuje maraton filmova inspiriranih Drugim svjetskim ratom. Vjerojatno najbolje filmsko toga dana nudi se ratna drama o francuskom Pokretu otpora (ilegalcima). Francuska pod okupacijom Trećeg Reicha, jesen 1942. Jednog od vođa Pokreta otpora, Philippea Gerbiera (L. Ventura), policajci vichyjevskog režima upravo odvode u sabirni logor. Gerbier ni ne sumnja da ga je izdao netko od suboraca, te počne smišljati način kako pobjeći iz zatočeništva i obračunati se s izdajnikom. U logoru se Gerbier upozna s drugim zarobljenicima, među kojima su i proslavljeni pukovnik Plessis (G. Sellier) i mladi komunist Legrain (A. Dekok). Međutim, Gerbiera uskoro prebace u stožer Gestapa, ali on ipak uspije pobjeći. Prvi mu je zadatak stupiti u kontakt s članovima svoje skupine, te pronaći izdajicu...

Smatran jednim od uzora redatelja novog vala, francuski se sineast Jean-Pierre Melville (Le Cercle rouge, Bob le flambeur) tijekom svoje dugogodišnje karijere proslavio izvrsno ocijenjenim kriminalističkim filmovima, pa je komorna ratna drama "Vojska u sjeni" zapravo tematska iznimka u njegovom opusu. No, riječ je o jednoj o najdojmljivijih filmskih priča o pripadnicima francuskog Pokreta otpora, snimljenoj u matičnoj kinematografiji (točnije francusko-talijanskoj koprodukciji) koja se odlikuje gotovo dokumentarističkim prikazom životnih nedoumica i ilegalnog rada boraca protiv nacističke okupacije Francuske. 

Oceanovih 11/Oceans Eleven (2001), NovaTV, 21:30

Trailer: Oceanovih 11

Upravo pušten iz zatvora na uvjetnu kaznu, Danny Ocean (George Clooney) ni ne pomišlja na smirivanje, nego se zajedno sa svojim vjernim partnerom Rustyjem (Brad Pitt) odmah baca na novi posao. I to kakav: orobiti sef u kojem se čuva utržak najveća tri kasina grada kocke, Las Vegasa, u noći kada će u njemu biti okruglih 150 milijuna dolara!

Danny i Rusty okupe deveteročlanu ekipu iskusnih lopova i prevaranata, od kojih je svaki stručnjak za pojedino područje i počinju planirati pljačku koja će ući u povijest. Sve se odvija kao podmazano, sve dok Rusty ne sazna kako je čovjek kojega planiraju osiromašiti, Terry Benedict (Andy Garcia), novi dečko Dannyjeve bivše supruge. Čini se kako Dannyja pokreće i osobna osveta.

Soderberghov remake istoimenog filmskog hita Rat Packa (Sinatra, Martin, Davis Jr. Lawford, Bishop) obiluje upravo onime što ovaj redatelj najviše volio snimati - laži, prevare, obmane. Film je rasturio kino blagajne a odlično je prošao i kod filmske kritike. Film je izvrsno tempiran, popraćen solidnim sountrackom. "Oceanovih 11" čista je filmska zabava koju nosi odličan filmski ensemble predvođen Georgeom Clooneyem i  Bradom Pittoom, a u ostalim ulogama su Matt DamonDon CheadleBernie MacScott CaanCasey AffleckCarl ReinerElliott GouldEddie Jemison i Shaobo Qin te Julia Roberts.

Harry Potter Brad Pitt George Clooney Shrek Steven Soderbergh HRT Princ miješane krvi Oceanovih 11 Nova TV RTL Oceans Eleven sutra filmski vikend Bitka za Moskvu kad je rat počeo Tomorrow when the war began Firefox vatrena lisica hald-blood prince x-man x man vojska u sjeni L'armée des ombres


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?