Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Računovođa (2016) - Posve originalan psiho(pato)loški triler

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 20.10.2016. / Autor: Ratko Martinovic Računovođa (2016) - Posve originalan psiho(pato)loški triler

RačunovođaRačunovođa (2016)The Accountantredatelj: Gavin O'Connoruloge: Ben Affleck, Anna Kendrick, Jon BernthalViše informacija o filmu »8.0

U današnjem Hollywoodu teško je napraviti nešto originalno i unikatno. Ako nešto slično i nastojite složiti, odmah vas nastoje ubaciti u utanačene obrasce, etikete i kutije. Ben Affleck upravo je to dokazao prethodnom uspješnicom 'Nestala', a ovdje samo nastavlja trend, kako inovacijom tako i već poslovično odličnom glumom. Redatelj Gavin O'Connor široj publici poznat je po prilično zapaženoj promociji MMA sporta u filmu 'Ratnik', a ovdje je praktički sve do sada stečeno stavio na bubanj. I vjerojatno dobio. Publika je sve promptno prihvatila no s kritikom će definitivno biti problema. Naime, način prezentacije radnje ide bok uz bok s autizmom glavnog lika - to je svojevrsna okosnica priča i senzibilizacija masa s tim rastućim društvenim problemom, ali su se kritičari uzbudili ušavši u kovitlac političke korektnosti. Tako je taj način interpretacije 'neukusan' i 'neprimjeren' iako je u svojoj naravi originalan i intrigantan. Trailer fenomenalno dočarava filmsku širinu - ne daje nam nikakav trag što možemo očekivati, a opet nam u potpunosti odaje način snimanja.

J. K. Simmons rutinski sve diže na razinu više i pravi je užitak promatrati konstantnu mješavinu smijeha i suza kod publike. Da, film je iznimno koncipiran na emociji, empatiji i ljudskosti. I to paralelno uz psihologiju, pranje mozga i psihopatologiju. Gledatelj nikako ne može razlučiti dobro od zlog, crno od bijelog, toplo od hladnog. Baš kako i priliči društvenoj percepciji osoba s autizmom. Psihopat je u ovom slučaju i sociopat i žrtva - roditelji pak plivaju na granici potrebnog i nepotrebnog. Odgoj je prezentiran kao osnova ličnosti, i to suptilno kroz čitav scenarij. Autor istog Bill Dubuque do danas je odgovoran za radnju samo jednog filma - riječ je o odličnom 'Sucu' koji je nekako ispod žita prostrujao 'mainstream' platformom. Sviđa mi se i rastući trend kojeg je započeo Soderbergh 'Nuspojavama'. Taj neobični kompot žanrova niti jednog trenutka vam ne daje za pravo da počnete sumnjati kakav film zapravo gledate. Tren mislite da je riječ o akciji, pa zatim komediji, a onda vas sve poklopi odličnim trilerom i dramom koja vas dirne u razmišljanje. A kad je još tu i navedena inkoherentna radnja zbog bolesti glavnog lika, paradoksalno počinjete uživati u težini zaključivanja.

S druge strane, sve vam je posve jasno. Kroz dva sata istovremeno sam i upregnuo moždane vijuge i dobro mozak na paši odmorio. I moram priznati, još više počeo razmišljati o samoj prirodi autizma. Svatko od nas ima neke vlastite mušice i ovisno o referentnim točkama možda svi jednog dana budemo medikalizirani na ovaj ili onaj način. Istina, ovaj film je upravo tu premisu možda i bolje mogao iskoristiti. No iskreno, tko je od nas očekivao ovakve izrazite razlike u tempu, scenariju i glumi tijekom svega? Efekt iznenađenja i unikatnosti bi ga mogli pogurati prema akademskim nominacijama - ionako trenutno nema praktički niti jednog ozbiljnijeg filmskog potencijala, što je vjerojatno najbliži period Oskaru bez trenutnih i budućih 'zlatnih koka'. Affleck je uz McConaugheya najviše napredovao proteklih godina i vrlo stabilno održava tu razinu. Ako ništa, blagajne će se pristojno popuniti, gledatelji biti zadovoljni, novi trendovi ispisati i cijela ekipa bolje projekte dobivati. I ako to nije i svrha svakog filmskog uprizorenja, onda ne znam što jest. Autisti će s obzirom na američku poslovičnu pomodnost napokon dobiti mjesto u javnosti. Misija ispunjena!

Ben Affleck Bill Dubuque Računovođa The Accountant Gavin O'Connor J.K. Simmons


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?