Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Predstavljen program 13. ZFF-a: Rekordan broj igranih filmova

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 29.10.2015. / Piše: ZFF Predstavljen program 13. ZFF-a: Rekordan broj igranih filmova

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 28. listopada u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavljeno je 13. izdanje Zagreb Film Festivala, koji će ove godine izborom atraktivnih filmskih naslova zagrijavati publiku u nešto kasnijem terminu: od subote 14., do nedjelje 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC.

Festival su predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, koordinatorica Žute Bibijade by RBA i programa PLUS Katarina Crnčić te direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu Sanja Milinović.

U program dugometražnog igranog filma ove godine uvršteno je rekordnih 14 naslova iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji. Iz Češke i Islanda stižu nam filmski parovi – iz obje zemlje po dva fima. Nakon prošlogodišnjeg 'O konjima i ljudima', Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam tako ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame Ovnovi (islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled) i višestruko nagrađivani 'Vrapci'. U središtu češkog kandidata za Oscara 'Kućna njega', u režiji Slaveka Horaka, patronažna je sestra Vlasta, koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu njezin razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći. Češki 'Obiteljski film' slovenskog redatelja Olmoa Omerzua je crna komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu – polazi po krivu.

Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala: venecuelansko ostvarenje 'Izdaleka' Lorenza Vigasa ovojilo je Zlatnog lava (prvi je latinoamerički film u povijesti s tim priznanjem), brazilski 'Neonski bik' na Lidu je nagrađen Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti, dok je napeti mađarski triler na temu holokausta 'Saulov sin' debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio u Cannesu čak tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais.

U natjecateljski program ove je godine, između ostalih, uvršten i egzotični australski film 'Tanna', premijerno prikazan u Veneciji. Radnja prvog filma ikad snimljenog u otočnoj državi Vanuatu vrti se oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a zanimljiva je odluka redatelja da sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna.

Prvo desetljeće postojanja nacionalnog kratkometražnog natjecateljskog programa Kockice obilježit će se nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmovi iz ovog programa od ove godine prikazuju se u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa. Kockice ove godine donose i hrvatsku premijeru na Mostri nagrađenog filma Dubravke Turić – 'Belladonna'.

Kino Europa zff zagreb film festival obiteljski film o konjima i ljudima Vrapci Kućna njega Saulov sin


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?