Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Predstavljamo - Zvjezdani ratovi onakvi kakvima su ih gledali vaši roditelji

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 02.09.2014. / Autor: Mladen Šagovac Predstavljamo - Zvjezdani ratovi onakvi kakvima su ih gledali vaši roditelji

"Zvjezdani ratovi" (1977) za mnoge poklonike znanstvene fantastike, posebno one filmske, predstavljaju neku vrstu svetinje. Zbog čega ovoj temi pa i filmu pristupaju na prilično osjećajan način. Već smo pisali o raznim oblicima fascinacije filmskom fikcijom među koje spada i snimanje obožavateljskih verzija filmova, prikupljanje kostima i raznih memorablija. No, retuširanje klasičnih filmova koje su filmski studiji već retuširali kako bi izgledali novije i modernije nešto je što nadilazi i našu maštu. Pitanje hoće li mlađa populacija obožavatelja Zvjezdanih ratova ikad vidjeti originale(?) gotovo da je apsolutno. Ili, barem bi bilo da ne postoje obožavatelji poput čovjeka koji se naziva Harmy.

Mnogi "tvrdokorni" obožavatelji su pojavom Blu-ray izdanja "Zvjezdanih ratova" Georga Lucasa 2011. godine bili razočarani izmjenama slike zbog kojih dio specijalnih efekata izgleda previše umjetno. Nisu bili sretni ni s ranijim digitalnim izdanjima zbog tada još nedovoljno razvijene tehnologije digitaliziranja filmskih traka. No, kako obično svako zlo ide za neko dobro, pojavom Bluray medija istovremeno se otvorila prilika da obožavatelji sada sami s dostupnim snimkama visoke kvalitete počnu s restauracijom obožavanog filma kako bi što više slikom i zvukom sličio originalu koji su kao djeca gledali u kinima.

Glavna zamjerka službenoj Blu-ray verziji iz 2011. godine bila je prenaglašena boja magente zbog koje kompletna slika djeluje zagasito purpurno. Ovo je dovelo do toga da se Harmy baci na posao restauracije filma kako bi popravio štetu nastalu specijalnom verzijom filma "Zvjezdani ratovi". I ne samo Harmy nego u tome je s vremenom počeo sudjelovati jedan cijeli internetski forum ljudi. Što samostalno, što u grupama.

Koliko su radikalne neke od službenih izmjena originalnog filma moguće je vidjeti u videu koji uspoređuje kino verziju iz 1977. godine sa onima iz 1997. i 2004. godine.

Star Wars IV  usporedba 1977 vs 1997 vs 2004

Ovo što vam pišemo bi značilo da "sveti gral" obožavatelja Zvjezdanih ratova ustvari postoji i moguće ga je pogledati. Nizom preinaka i popravaka koji traju od 2011. godine "Harmy's Star Wars: Despecialized Edition" dosegao je svoju 2.5 verziju, a u njoj su za restauraciju korišteni i izvori kao što je 16 mm verzija filma odnosno njena digitalizirana verzija pod nazivom Puggo Grande te 35 mm verzija skinuta s LPP vrpce.

Star Wars - Puggo Grande

Isplati li se ići onkraj zakona kako biste pogledali ovu verziju "Zvjezdanih ratova"? Tko god je to učinio, otpala mu je vilica nevjerojatnim poslom koji učinjen kako bi original bio što bliže pa i daleko bolje dočaran nego je to učinjeno službenim izdanjima Lucasfilma. Naravno ovoliko korekcija i podizanja kvalitete slike ne dolazi u malom pakiranju. Harmyjeva despecijalizirana verzija filma teška je 17Gb što je poprilično velika količina podataka koje treba skinuti na računalo a zatim i pokrenuti. Samim time se također znatno produžuje vrijeme u kojem se izlažete da budete ulovljeni u kršenju autorskih i izdavačkih prava. Isplati li se riskirati masnu novčanu kaznu odlučite nakon što pogledate kratki film kako je nastao "Harmy's Star Wars: Despecialized Edition v2.5"

Harmy's Star Wars: Despecialized Edition v2.5 - Video Sources Documentary

Vratimo li se na ranije postavljeno pitanje hoće li nove generacije obožavatelja ikada imati priliku pogledati izvornu verziju filma Zvjezdani ratovi? Hoće. Ali samo ako na trenutak zakorače onkraj zakona. Hoće li i preostala dva filma vidjeti u njihovom originalnom vizualnom ruhu? S obzirom na postojanje restaurirane prve verzije filma i to je moguće. Mi u ime svih koji su originalnu trilogiju pogledali još krajem sedamdesetih, odnosno osamdesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujemo ljudima kao što je ekipa koja se okupila oko Harmyja.

Ovo što smo vam predstavili u ovom članku duboko zadire u domenu autorskih prava pa se moramo odreći bilo kakve odgovornosti.

Star Wars Mladen Šagovac Ratovi zvijezda zvjezdani ratovi harmys star wars despecialized version


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?