Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Pravi detektiv: Tvrdo kuhana fikcija

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 15.01.2014. / Autor: Mladen Šagovac Pravi detektiv: Tvrdo kuhana fikcija

U trenutku kad su televizijski sadržaji načičkani brzopoteznim prevratima koje je ponekad nemoguće pratiti, Pravi detektiv je profinjeni dramski materijal u čijem središtu se nalaze dvije teške karakterne suprotnosti. Dok je Martin Hart (Woody Harrelson) staložen, pragmatičan obiteljski tip koji, pored određenih detektivskih kategorija kao što su nasilnik, šarmer, zamjenski otac, mozak, čovjek opsjednut bijesom, sebe naziva običnim detektivom "s ogromnom napravom". S druge strane Heart ima štošta za reći o svom pomalo čudnom bivšem partneru Rustu Cohleu (Matthew McConaughey), ali neće izostaviti da je on pametan tip detektiva, koji eto šuti osim kad se to od njega očekuje.

Pravi detektiv

U prvoj epizodi, nazvanoj "Duga svijetla tama", samo upoznajemo zločin i karakterno potpuno različite glavne junake, policijski par koji kao da je netko nasilno spojio. Radnja je smještena u Luisiani, u malom i zabačenom ruralnom mjestu gdje od zraka imate loš okus u ustima. Vrijeme u kojem se priča odvija, prema sinopsisu, razvučeno je na period od 17 godina. Hart i Cohle su partneri tek neka tri mjeseca u trenutku kad počnu s istragom mrtve žene nađene na poljoprivrednom imanju. U potrazi za dokazima, otkriti će što su zamke za đavla te pronaći još jedan slučaj na koji bi mogli vezati istragu.

Uvodna špica već otkriva da je posrijedi tvrdo kuhana fikcija koja gledatelja vozi kroz mistično putovanje smješteno u američkoj kontinentalnoj zabiti. Kompletnu prvu sezonu režira Cary Fukunaga koji iza sebe ima dva iznimna filmska naslova - Bez imena (Sin Nombre, 2009) i Jane Eyre (2011). Fukunaga solidno prati Pizzolatov scenarij koji daje vremena okidačima zbivanja kako bi se ostavilo dovoljno prostora da gledatelj spozna detektivski dvojac u lovu na metapsihotika. No, nećemo prerano zaključivati i prvu epizodu vezivati uz pretpostavku te oblikovati narativ kako bismo podržali pozitivno mišljenje stečeno u prvoj epizodi. Odnosno, nećemo prejudicirati. Pričekajmo da vidimo kako će se serija odvijati. U međuvremenu, ne bi bilo loše popamtiti sve detalje, imena i mjesta iz jer mi nešto govori da će se u kasnijim epizodama debelo isplatiti.  Ili, kako je to sročio detektiv Hart - "Ovo je ozbiljan materijal, a ne nekakvo sranje za Noć vještica".

Osim ove prve epizode serije "Pravi detektiv", koju je do 12. veljače moguće besplatno pogledati, na stranici HBO GO nude se još neki besplatni sadržaji poput rekapitulacija svih televizijskih serijala iz HBO produkcije. Moram reći, šteta je što su HBO kanala vezane isključivo uz televizijsku ponudu IPTV operatera.

Pogledaj prvu epizodu serije Pravi detektiv besplatno

recenzija Mladen Šagovac HBO hbo adria serija pravi detektiv true detective hbo go


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?