Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Podvojen (2017) - Čudesan fenomen, odlična premisa i Shyamalan

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 27.01.2017. / Autor: Ratko Martinovic Podvojen (2017) - Čudesan fenomen, odlična premisa i Shyamalan

PodvojenPodvojen (2017)Splitredatelj: M. Night Shyamalanuloge: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu RichardsonViše informacija o filmu »7.5

Indijski filmaš Manoj Shyamalan proslavio se odličnim 'Šestim čulom' i sasvim solidnom 'Zaseokom', 'Sotonom' i 'Misterioznim znakovima' no od početka pa do danas ostao je najveći adut vlastitog opusa kao i najveći neprijatelj. Do neprepoznatljivosti ga je pokopala SF saga obitelji Smith i mnogi su prilično odlučno vjerovali da je to bilo to što se 'Nighta' tiče. Sjedajući na muku svim svojim 'mrziteljima' Indijac ne samo da je napravio sasvim solidan film već je u potpunosti ostao vjeran vlastitom multi-žanr spektru, mistici i neočekivanim fluktuacijama u samoj radnji. Premisa je disocijativni poremećaj osobnosti, stanje koje je najpoznatije po eksperimentima zloglasnog MK ULTRA programa američke Vlade - riječ je o višestrukim osobnostima u jednoj osobi, tzv. 'alterima'. Urbana legenda kaže da je za samu premisu bio zainteresiran i Leonardo DiCaprio ali se inzistiralo isključivo na psihološkom trileru, ne i dodacima kojima je Indijac u ulozi scenarista sklon. Film je inače ideološki nastavak ranijeg hita 'Neslomljivi', filma koji je izazvao podijeljene reakcije u kritičarskim krugovima.

A ovaj iznenađujuće nije. Nakon što sam ga pogledao bio sam gotovo siguran da će ga kritičari poslovično pokopati, no iz nekog razloga su neuobičajeno zadovoljni viđenim. James McAvoy selektiran je kao kritična točka - da je on podbacio vjerojatno bi pričali o novom velikom Indijčevom 'flopu'. Škot je i ranije imao izuzetnih dostignuća ali ga mediji nisu percipirali sve do 'X-Mena'. Ovdje je s obzirom na sve okolnosti možda nepravedno izostavljen iz nominacije za Oskare što ne znači da rapidan uspjeh na kino blagajnama (uloženo samo 9 milijuna dolara, a u tri dana prikazivanja zaradio već 55) neće cijelu ekipu dići za klasu ili dvije u budućim kadroviranjima uloga. Mlada Anya Taylor-Joy također je ostvarila značajnu ulogu i nosila je film u svim dijelovima gdje Škot nije bio u kadru. Što se scenarija tiče, Shyamalan je napokon napravio dobar posao. Klasična boljka odlične priče, napetog početka i nešto slabije razrade te predvidljivog kraja mu je ovdje donekle zamaskirana, a pojava Brucea Willisa kao kombinacije 'cliffhangera' i 'easter-egga' već impresioniranu publiku je pogodila završnim udarcem.

Trailer je zaista bio odlična mamilica i moram priznati da je sakrio glavnu stavku čitave priče tako da nitko neće ostati razočaran. Možda je trebalo ostati na konceptu psihološkog trilera, no onda ne bi bilo mistike i horrora. Možda je trebalo ciljati na Akademiju, no onda ne bi bilo ovako visoke zarade u kinima. A to je ono što načetog filmaša drži tu gdje jest - svaki film mu je bez obzira koliko loš bio sasvim solidno financijski prolazio i zato studiji itekako imaju razumijevanja za njegove solaže i (pre)česte fiks ideje. Čovjek je kroz godine otkrio što pali kod Amerikanaca i čini se da podilaženje publici i kritici u njegovom slučaju nije loše. Čak ni približavanje 'mainstreamu' s obzirom koliko je od njega do sada odudarao. Krajnji zaključak je da nećete pogriješiti ako posjetite kino jer je film napet, zabavan, drugačiji, uz odličnu glumu i realizaciju. Bojao sam se da ću opet gledati preambiciozan, pretenciozan i spor film uz kaotičnu žanrovsku pripadnost - sreća pa sam se prevario i dobili smo najbolji i najsmisleniji Indijčev film u posljednjih deset godina. Veliki povratak!

Bruce Willis James McAvoy split M. Night Shyamalan Anya Taylor-Joy Podvojen Disocijativni poremećaj osobnosti


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?