Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Najbolji akcijski filmovi svih vremena

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 06.12.2018. / Autor: Moj Film Najbolji akcijski filmovi svih vremena

Nikada nije lako raditi listu najboljih stvari, iz jednostavnog razloga što je izrada liste vrlo subjektivna stvar. Ipak, u ovom članku ćemo probati rangirati pet najboljih akcijskih filmova u posljednjih 50 godina.

Tijekom godina razvili su se i filmska industrija i specijalni efekti, ali neki filmovi zaslužuju biti na ovoj listi iz razloga što su u trenutku kada su napravljeni pomaknuli granice i držali fanove zalijepljenim za kino sjedalice.

5. Smrtonosno oružje (1987)

U trenutku snimanja prvog serijala Danny Glover je imao tek 41 godinu, ali je igrao policajca pred mirovinom koji dobiva novog mladog problematičnog partnera (Mel Gibson).

Mladi partner ih dovodi u mnoge opasne situacije, iako stari policajac samo želi mirno dočekati svoju mirovinu i u miru uživati sa svojom obitelji.

Film je postao vrlo popularan, te su uslijedili i brojni nastavci istog. Čak se spominje da će biti sniman novi film sa ovim naslovom. Drugi dio je također bio odličan, ali poslije tog drugog nastavka svi ostali (od ukupno 5) su bili ispod prosjeka. Ipak, prvi (i drugi) dio Smrtonosnog oružja su bili i ostali legandarni filmovi u žanru akcijskih filmova.

4. Terminator 2: Sudnji dan (1991)

Iako je prošlo 27 godina od kada se ovaj naslov pojavio u kinima, neki efekti i dalje djeluju vrlo realistično, kao da je sniman prije par godina.

Malo je reći da je film bio ispred svog vremena, jer su kompletna produkcija i vizualni efekti zaista impresivni. U vrijeme kada su se još koristili floppy diskovi, James Cameron i njegova ekipa napravili su robota od tekućeg metala, koji se mogao kretati kroz zidove i transformirati u razne oblike.

Popularnost ovog filma je bila ogromna. Uslijedili su mnogi nastavci, a od prodaje memorabilija i drugih stvari zarađeni su milijuni. Čak je nastala i online slot igra od proizvođača Microgaming pod nazivom Terminator 2, koja postoji i dan danas i prilično je popularna. Sve u svemu ovaj film zaista spada u klasike akcijskog žanra.

3. Matrix trilogija

Prije nego je glumio u Matrix trilogiji, Keanu je bio poznat po svojim ulogama u filmovima Brzina i Billove i Tedove Avanture, ali nakon ove trilogije postavio se na sam vrh glumaca koji igraju u akcijskim filmovima.

Priča o kompjuterskom programeru koji otkriva da je njegov svijet zapravo iluzija postao je kulturološki fenomen 1999. godine. Nakon što je prvi film izašao odmah je dobio veliki broj fanova, koji su smišljali brojne teorije i priče oko ovog filma.

Na kraju, nakon dvadeset godina ova trilogija i dalje ima veliki broj poštovalaca i fanova, te je zasluženo na ovoj listi.

2. Alien (1979)

Nakon nevjerojatnog uspjeha koji je ostvario film Zvjezdane staze davne 1977. godine, svi su bili vrlo iznenađeni uspjehom ovog pod-žanra akcijskih filmova. Jedan od pokušaja uskakanja na "money train" bio je i "Alien".

Pojavio se u kinima 1979. godine, i odmah ostvario nevjerojatan uspjeh. Priča se vrti oko 7 astronauta koji se prerano bude iz sna i otkrivaju da im je brod nastanio vanzemaljac. Pored toga što je biće nevjerojatno ružno i grozno, ono je i vrlo inteligentno, te kreće u lov jednog po jednog pripadnika svemirske jedinice.

Sigourney Weaver je u ovom filmu odigrala odličnu ulogu, a ona je i bila ta koja je ozloglašenog Aliena poslala u otvoreni svemir.

1. Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (1981)

Na ovo mjesto smo realno mogli postaviti cijelu trilogiju, ali nekako je "Cestovni ratnik" za nijansu bolji od prvog i trećeg dijela.

Dok je prvi dio trilogije sniman s ograničenim budžetom, a "Thunderdome" samo pokušao uzeti još malo novaca, "Cestovni ratnik" dio je zaista remek djelo akcijskog žanra. Mel Gibson je odlično odglumio bivšeg policajca koji samo pokušava preživjeti u post apokaliptičnom svijetu u kojem je gorivo najvrjednija stvar.

Napravljen je i četvrti nastavak ovog filma sa Tom Hardy-jem u glavnoj ulozi i ako ga niste pogledali, imate našu toplu preporuku, pošto je odličan, baš kao i drugi dio.

 

akcijski filmovi najbolji akcijski filmovi


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?