Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Majstor tjelesnog horora, David Cronenberg na ovogodišnjem OTFF-u

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 14.11.2014. / Autor: Moj Film Majstor tjelesnog horora, David Cronenberg na ovogodišnjem OTFF-u

U nedjelju 16. studenog, u raskošnoj dvorani kina Europa svečano će biti otvoren One Take Film Festival - numberseven. No program počinje već sutra u Cineplexx-u Centar Kaptol gdje će u 19h biti prikazan film "Shirley - Vizije stvarnosti" u kojem Gustav Deutsch oživljava trinaest slika Edwarda Hoppera. Nastavak popratnog programa ovogodišnjeg One Take-a je u Medvedgradskoj ulici jedan kućni broj dalje, u Gliptoteci HAZU, gdje će u 21h biti otvorena izložba foto-projekta "Dnevnik jedne iluzije" Gustava Deutcha, nastao u suradnji s Hannom Schimek.

Shirley: VIzije stvarnosti - trailer

Osim vrlo intrigantnog i interesantnog koncepta oživljavanja Hopperovih slika, ovogodišnji One Take u konkurenciji donosi čak četiri dugometražna filma snimljena u jednom kadru. Drama "Ana Arabia" (2013.) poznatog izraelskog redatelja Amosa Gitaija prikazana je u natjecateljskom programu filmskog festivala u Veneciji 2013. te ovjenčana nagradama Green Drop i SIGNIS. Priča je to o mladoj izraelskoj novinarki Yael koja odluči posjetiti malu zajednicu Židova i Arapa koji žive u zaboravljenoj enklavi u graničnom području između obalnih gradova Jaffe i Bat Yama. Donekle opterećena uvriježenim predrasudama o pripadnicima oba naroda, Yael će se ubrzo iznenaditi time što stvarni ljudi koje susreće odudaraju od očekivanih klišeja.

Ana Arabia - trailer

Humorna drama "Uporaba magazinskog stalka" (The Use of a Magazine Rack 2013.) scenarista i redatelja Adriana Salgada proglašena je najboljim argentinskim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Mar Del Plati prošle godine, a donosi nam priču o kazališnoj scenografkinji Ani koja u svojem malenom stanu ugoščuje 20-godišnju Mirandu, djevojku koja bi željela postati suradnicom u kazališnoj produkciji na kojoj Ana radi, no, poslovne teme ubrzo proširiti na osobne živote protagonistica.

Uporaba magazinskog stalka - trailer

"Javni park" (People´s Park, 2012.) je dokumentarni film Libbie Cohni i JP Snadecki gledatelje vodi u šetnju kroz javni park u gradu Chengdu u kineskoj pokrajini Sečuan. Film realiziran u jednom 75-minutnom kadru prikazuje zbivanja na izuzetno posjećenoj kineskoj javnoj površini. Na Ann Arbor Film Festivalu 2013. godine film je ovjenčan Nagradom žirija za najbolju fotografiju.

Javni park - trailer

"Neugodni vonj mesa" (The Sad Smell of Flesh, 2013.) španjolska socijalna drama Cristóbal Arteaga Rozasa donosi priču u jednom danu života sredovječnog Alfreda Barrere iz industrijskog grada Viga u Galiciji, požrtvovnog oca malodobne djevojčice i brižnog supruga koji je prije mjesec dana ostao bez posla. Za to još nitko ne zna, baš kao što ne zna ni razloge Alfredove zabrinutosti a ni to da je on tog jutra, nakon što kćerkicu odvede u školu i shvati da će ostati i bez doma, odlučio promijeniti svakodnevnu rutinu i u djelo provesti svoj plan. De sicovska posveta malom čovjeku sa velikim je uspjehom prikazana prošle godine na festivalu u Karlovy Varyma.

Neugodni vonj mesa - trailer

Oduševljenju ovogodišnjim programom One Take Festivala nema kraja jer u konkurenciji se prikazuje i najnoviji kratkometražni film Davida Cronenberga"Gnijezdo" (The Nest, 2014). Zašto obavezno pogledati ovaj film? Osim što ga je snimio jedan od najprovokativnijih redatelja ikad? Bez posebne šminke i vizualnih preinaka, Cronenberg uspijeva atmosferu učiniti napetom koristeći samo moć sugestije. U filmu se mlada žena (Evelyne Brochu) susreće s nekonvencionalnim plastičnim kirurgom u čijoj se ulozi pojavljuje sam redatelj, a sve u prostoru kojeg neki opisuju kao niskobudžetni Frankensteinov laboratorij. Ona želi odstraniti bradavicu lijeve dojke, no ne iz razloga koji vam prvi pada na pamet, već iz potpuno neočekivanog kojemu ćete se najmanje nadati, a kakvog se može dosjetiti valjda jedino Cronenberg.

Gnijezdo
Prizor iz filma "Gnijezdo"

Cronenbergov film "Gnijezdo" u sklopu ovogodišnjeg One Take Film Frestivala imate prilike pogledati prve festivalske večeri, u nedjelju 16., te u utorak, 18. studeni, odnosno posljednje večeri OTFF-a, u kinu Europa. Raspored projekcija glavnog i popratnih programa 7. One Take-a možete pronaći ovdje.

Kino Europa David Cronenberg centar kaptol cineplexx one take film festival ana arabia edward hopper gliptoteka hazu gustav deutsch hanna schimek the nest gnijezdo


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?