Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kong: Otok lubanja (2017) - Kralj zabave i retro štiha

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 28.03.2017. / Autor: Ratko Martinovic Kong: Otok lubanja (2017) - Kralj zabave i retro štiha

Kong: Otok lubanjaKong: Otok lubanja (2017)Kong: Skull Islandredatelj: Jordan Vogt-Robertsuloge: Brie Larson, Tom Hiddleston, Toby KebbellViše informacija o filmu »7.0

Dobro sam se nasmijao kada sam prije pogledanog filma pročitao recku u 'The Guardianu' gdje recenzent jeca kako nismo vidjeli Petera Jacksona, originalnog Konga ni trunku realnosti. Čovječe, pa što je realnije od gigantskog gorile koji se hrva s bićima iz prapovijesti? Još ćeš mi reći da nisi popušio Spider-Mana ili Zero Dark Thirty? Dobro, ovo zadnje nisam ni ja. Nego, vratimo se na King Konga. Kome ne valja film koji praktički započinje 'White Rabbitom' Jefferson Airplainea? U kojem Samuel L. Jackson cijelo vrijeme izgovara ključne rečenice vrijedne citata po društvenim mrežama? Koji propagira antiratnu filozofiju uz bombe, repetiranja i tučnjavu ogromnih reptila, insekata i pauka? Spavaš li mirno, 'Apokalipso danas'? To sigurno je bio jedan od uzora i zapravo mi se jako sviđa to što se ekipa odlučila vezivati uz filmove iz sedamdesetih, ne i toliko forsirane pokušaje oživljavanja kinematografije tridesetih - jer da je to tako jednostavno, Jackson bi uspio, zar ne? I vidjeli bismo remake 'Metropolisa'?

Mladi bradati redatelj Jordan Vogt-Roberts imao je petlje nakon solidnih 'Kraljeva ljeta' uletjeti u fotelju 200 milijuna zelenih novčanica i pod hipotekom karijernog rizika odraditi i više nego solidan posao. Glumačka ekipa posložena je tako da ima svega pomalo - od zvijezda, zabavljača do topovskog mesa i prefriganih osvetnika. Scenaristi (kojih je čak trojica) odlučili su se poigrati klišejima i parodirati ih, a trash kao okosnica nikako nije kontaminirao radnju već upravo suprotno - uživate u predvidljivosti i vraški se zabavljate uz karamel kokice i bilijardu kalorija pjenušave kole. I naravno, od početka drukate jedino za konga jer su ljudi dosadni i prožvakani. Uz odličnu glazbu ere koja je naprasno završila kontroverzom obitelji Manson. Pretencioznost pojedinih superjunačkih filmova gledatelje i kritičare praktički je i razmazila pa svaki remake gledamo kroz preozbiljne okulare očekivanja poniklih na drami i tenziji.

A što je blockbuster s čudovištima nego neobavezna zabava? DC je na pretencioznosti slomio zube. Neću odavati spojlere, ali je svakako vrijedno spomena to što nas vjerojatno očekuju genijalni nastavci, a na obzoru šuška Kong protiv Godzille. Dok Rodan, Mothra i King Ghidorah čekaju njihov razračun za vlastitu eskalaciju nasilja. I opet ćemo kupiti kokice i pravac u kina. I nemojte me zajebavati da nije nevjerojatno da kombinacija 'Platoona', 'Pokemona' i manga klasika donese ovako pozitivne reakcije? Redatelj navodno radi 'Metal Gear Solid' i preklinjem ga da žica za ekranizaciju 'Starcrafta'. Da, on ima potencijala da to dotjera u red i ne pretjera s ozbiljnim kontekstom. Uvijek će biti kritičara i nezadovoljnika - ako napravite potpuni remake, ne valja. Ako ga izmijenite, dirnuli ste u naslijeđe. Ako ga iznova ispišete, neozbiljni ste i zaigrani. A ako ga ne napravite, prozivat će vas za manjak hrabrosti. Teško je svima ugoditi, a imam dojam da je meni ugođeno. I da sam se proveo kao malo dijete u lunaparku.

Samuel L. Jackson Tom Hiddleston King Kong Kong Otok lubanja Jordan Vogt-Roberts


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?