Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Komedija "Susjedi iz pakla" pakao je infantilnosti

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 06.05.2014. / Autor: Mladen Šagovac Komedija "Susjedi iz pakla" pakao je infantilnosti

Redatelj Nicholas Stoller imenom stoji iza scenarija filmova kao što je "Reci Da" i "Frka s Dickom i Jane", ali i kao redatelj "Preboljeti Sarah Marshall" (2008), "To je RocknRoll" (2010) te "Vječni zaručnici" (2012), praktički se već utaborio kao redatelj komedija koje na publiku udaraju groteskom i gadljivim prizorima ili situacijama, a priča se u njegovim filmovima uglavnom vrti oko nekog para. S obzirom da je rođeni Britanac koji je odrastao u Sjedinjenim Državama, već četvrti film za redom jedan od središnjih likova obavezno iz neke je od zemalja kojima vlada britanska kruna, s time da se jedan lik pojavljuje u dva različita. Aldous Snow razuzdana britanska rock zvijezda koju glumi Russell Brand pojavljuje se u filmovima "Preboljeti Sarah Marshall" i "To je RocknRoll".

U filmu "Susjedi iz pakla" lik s britanskim naglaskom, iako je iz Australije, je Kelly Radner (Rose Byrne), nježnija polovica svježeg bračnog para, koji je na svijet tek donio slatku kćerkicu i upušta se u izazove roditeljstva. Drugu polovicu para čini, po mnogočemu infantilni, Mac (Seth Rogen). Dopustite primijetiti da Rogen i inače uglavnom glumi po mnogočemu ne baš zrele likove, no tako nešto vjerojatno najviše odgovara njegovoj vjernijoj publici. Nije samo Mac nezreli djetinji element ove komedije, koja se vrti oko tipičnih tema američkih komedija - obitelji i studentskih dana.

Susjedi iz pakla: Trailer

Dok je Macov vrhunac nezrelosti napušavanje marihuanom s radnim kolegom na pauzi, u kuću do njihove useljava oličenje vrhunca nezrelog ponašanja mladih ljudi, studentsko bratstvo čiji čelnici Teddy (Zac Efron) i Pete (Dave Franco) sanjare o tulumu kojim će si osigurati mjesto na zidu slavnih čelnika bratstva. Mac i Kelly isprva pokušavaju druženjem utjecati na mlade "partijanere" ne bi li ovi bili nešto tiši susjedi, međutim nakon što jedne večeri, u uvjerenju da će njihova prijava biti anonimna, pozovu policiju, između njih i bratstva izbija rat koji će jedne uvući u pakao studentske infantilnosti, a druge u poziciju koja bi ih mogla stajati budućnosti. S obzirom da su izgubili kredibilitet kod policije, jedina šansa da se riješe glasnih susjeda Radnerima je da sruše studentski kredibilitet bratstva, odnosno da natjeraju bratstvo na tri društvena prekršaja zbog kojih bi bili izbačeni  sa fakulteta.

Susjedi iz pakla
Prizor iz filma "Susjedi iz pakla"

"Susjedi iz pakla" je tvrdokorna komedija ispunjena neugodnim i neslanim šalama, koja likove tjera kroz tipičnu jeftinu američku grotesku u krajnje djetinjim prizorima. Međutim, istovremeno vas zasipa grozno slatkim bračnim parom koji kroz sve probleme prolazi zajednički, partnerski bez dopuštanja da im eksterne neprilike razore obiteljsku slogu. Film je toliko ispunjen neukusom da ga to na trenutke čak čini šarmantnim, a nebrojene filmske i tv reference poput prebiranja po koji je Batman koje generacije i naravno koji je bolji taj šarm pojačavaju. Kelly je zapravo ženica po mjeri današnjeg modernog muškarca. Očito obožava televizijske serije koje uglavnom voli muška populacija što najviše do izražaja dolazi na kraju filma kad njih dvoje svoju djevojčicu fotografiraju za obiteljski kalendar za što je oblače u žutu kabanicu i okružuju kockama leda obojenog u plavo kako bi reprezentirala Heisenberga.

Susjedi iz pakla
Prizor iz filma "Susjedi iz pakla"

Stoler je svoj film bez imalo dvojbe namijenio muškoj kino publici, no to ne znači da se neće ni na koji način dopasti i ženskoj populaciji. Seth Rogen, već smo to ustanovili, uglavnom igra infantilne likove koji ipak posjeduju barem malu dozu zrelosti. Eto, baš takav slučaj je i s ovim filmom. Veći dio filma nosi baš on, ali zgodno je vidjeti i kako se Zac Efron snašao u komediji. Film je natrpan svačime, pa tako imamo i jedan "slapstick" trenutak u kojem se njihovi likovi, nepremostivi neprijatelji, potuku silikonskim odljevima spolovila koje su načinili članovi bratstva. Toliko plitko da je ustvari donekle čak zabavno, najbolji je mogući opis ove komedije.

komedija recenzija blitz kritika Seth Rogen Rose Byrne Nicholas Stoller Dave Franco Zac Efron neighbors Susjedi iz pakla


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?