Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Knjiške adaptacije koje bi mogle "pomesti" blockbustere

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 14.06.2014. / Piše: Mladen Šagovac Knjiške adaptacije koje bi mogle "pomesti" blockbustere

"Krive su zvijezde" prvi tjedan prikazivanja otvorio je s manjim brojem kino dvorana od Disneyjeve vještice Zlurade i svejedno je poharao kino dvorane nevjerojatnim interesom publike. Otvaranjem u 3173 kino dvorane diljem svijeta uprihodio je nevjerojatnih 65 milijuna dolara čime je dokazao da je ipak i s budžetom od "skromnih" 12 milijuna dolara još uvijek moguće privući kino publiku.

Film "Krive su zvijezde", ekranizacija bestsellera Johna Greena, na najboljem je putu da postane naslov koji će obilježiti cijelu generaciju. Nakon lovorika koje je pokupio roman, njegova filmska inačica danima oduševljava kritičare kao i poklonike predloška koji se slažu da je adaptacija omiljene im ljubavne priče napravljena besprijekorno. Čak i oni koji nisu znali puno o filmu prije nego što su ga pogledali zadivljeni su toplom i inspirativnom pričom o dvoje zaljubljenih teenagera čija se ljubav rodi u grupi potpore oboljelima od raka i koja, osim već klišeiziranih prepreka, mora prebroditi i sve ono što joj dodatno u ovakvoj situaciji stoji na putu. Zvijezda filma je Shailene Woodley, trenutno najpoznatija po ulozi Beatrice 'Tris' Prior u filmu "Različita", a ovdje glumi šesnaestogodišnju Hazel koja boluje od raka i koju roditelji natjeraju da krene na grupnu terapiju. Nimalo oduševljena tom idejom, djevojka čiji društveni život do tada nije ni postojao, upravo na mjestu na kojem svi pričaju o svojoj osamljenosti i životnim nedaćama doživljava pravu ljubav nakon što upozna sedamnaestogodišnjeg bivšeg košarkaša Augustusa (Ansel Elgort). Nema se tu što prognozirati. Josh Bone je pogodio žilu kucavicu suvremene generacije mladih ljudi i pronašao priču s kojom se teenageri mogu poistovjetiti bez da fantaziraju o super-moćima, upravljanju svemirskim brodom ili vitlanju mačevima i čarobnim štapićima. Prvi vikend u kino dvoranama još jednom je potvrdio da publika obožava ljubavne tragedije i tematiku suočavanja s izglednom smrću. Ovaj sklop ključnih naracijskih spojeva praktički je literarna tradicija još od Antike.

Krive su zvijezde: Trailer

Drugi film prema literarnom predlošku koji ovaj tjedan 17. srpnja ulazi u kino dvorane, zahvaljujući jakom redateljskom imenu Jean-Pierrea Jeuneta, također bi mogao ostvariti zavidnu zaradu, ako ne u Sjedinjenim Državama, ono barem na Starom kontinentu. U Francuskoj, gdje je već prikazivan krajem prošle godine, "Mali genijalac/The Young and Prodigious T.S. Spivet" je na krilima karakterističnog naracijskog izričaja Jeuneta, zaradio preko 5 milijuna dolara.

Mali genijalac: Trailer

T. S. Spivet živi na farmi u Montani, s majkom opsjednutom morfologijom stoke, ocem kaubojem, rođenim 100 godina prekasno i sestrom koja sanja postati Miss Amerike. T. S. je iznimno darovit dječak sa strašću za kartografijom i izumima. Jednog dana prima obavijest da je njegova novotarija osvojila nagradu i pozvan je održati govor u Washingtonu. Nitko nije svjestan da su nagradili dvanaestogodišnjaka, a on je odlučan putovati preko Amerike po svoje priznanje. Jean-Pierre Jeunet najpoznatiji je po iznimnom alegorijskim remekdjelima "Grad izgubljene djece" (1995) i "Amelie" (2001). "Mali genijalac" teško da se može nositi s ranije spomenutom teenagerskom romansom, no sigurno je da će privući pažnju roditelja mnogih desetogodišnjaka koji su neki od prvih čvenkova proveli gledajući nevjerojatnu sudbinu Amelie Poulain na kino platnima. 

box office Mladen Šagovac zarada Krive su zvijezde mali genijalac


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?