Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Karta do zvijezda - raskrinkavanje Hollyooda kao nikad dosad

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 29.10.2014. / Autor: Ivana Perić Karta do zvijezda - raskrinkavanje Hollyooda kao nikad dosad

David Cronenberg spada u onaj fini, slatko kiseli filmofilski užitak iz Kanade. Kanada nam je dala naramak posebnih sinova počevši od baršunastog glasa Leonarda Cohena pa preko indie rock senzacije Arcade Fire i gumenog lica Jim Careyja do novovjekog seks simbola glumca Ryana Goslinga.

Živjela dakle Kanada, zemlja koju mnogi sprdaju da je gluplja od same Amerike ako je takva idiotarija moguća.

Cronenberg se bavio automobilskim nesrećama koje izazivaju seksualno uzbuđenje (Sudar), čovjekom koji je bio napola ogavna zelena muha (Muha), bratskom privrženošću (Smrtonosni blizanci), bolesnom medijskom manipulacijom (Videodrome) a u novije vrijeme i nešto "lakšim" temama poput odnosa Freuda i Junga u Opasnoj metodi te potisnutom svirepom nasilnošću u Povijesti nasilja.

Uvijek su ga "zabavljale" one mračne hororične strane nama poznatog univerzuma a nakon njegovih filmova univerzum više i nije bio tako poznat i gostoljubiv.

Ovaj put uposlio je redom intrigantne filmske zvijezde i darovao im rad na filmu kojeg je vjerujemo s guštom snimio. Radnja Karta do zvijezda dešava se u onome čega je David Cronenberg itekako potpuno svjestan, u onom gradiću u kojeg autobusima iz američkih pripizdina stižu mlade zgodne individue u potrazi za slavom i u koje privatnim avionima slijeću oni koji se zvijezdama zovu. Mjesto je Hollywood, vatromet ljudskih taština, boleština i nemilog kupanja u novcu i slavi. Mjesto je koje je kanadski David vjerujemo itekako upoznao u karijeri iako štancer prosječnih filmova nikad postao nije. Kanadski David uposlio je tako sjajnu pjegavu glumicu za koju je tuga ustanoviti da nikad nije osvojila Akademijinu nagradu, samosvjesnu i sugestivnu Julianne Moore ( za ovu ulogu osvojila je glumačku nagradu u Cannesu), kao psihotičnu samo-centriranu glumicu Havana koja je opsjednuta svojom mrtvom pokvarenom majkom, također glumicom. Havana, iako prekopedestogodišnjakinja hoda okolo obučena kao tinejdžerica, seksa se kežualno i sa muškarcima i ženama, živi u viletini s bazenom i tuče se za ulogu u kojoj bi trebala glumiti vlastitu majku. Odnos s majkom njena je Ahilova peta a personalni asistenti te personalni gurui su njezina svakodnevnica.

Trailer - Karta do zvijezda

Mlada indie zvijezda Mia Wasikowska već je u kratkoj karijeri radila s veličinama poput Tima Burtona, Chan Park Wooka, Gus Van Santa i Carya Fukunage. Pak Cronenberg  joj je podario ulogu poslasticu za svakog iole ambicioznijeg glumca. Ona glumi psihotičnu Agathu, shizofreničarku i slatkicu, koja krije mračnu pogubnu prošlost, hoda danima u elegantnim rukavicama koje kriju tajnu unakaženog tijela i zapošljava se kao Havannina osobna pomoćnica.

Mladi Evan Bird tumači Agatina brata, tinejdžersku filmsku zvijezdu koja je već prošla noćne more svakog iole uspješnijeg hollywoodskog tinejdžera, one naporne rehabilitacije nakon bojnih ovisnosti o opijatima. Samoživ je, egocentričan ali u biti ranjiv i proganjan strašnim obiteljskim tajnama.

John Cusack pak je osobni guru hollywoodskih zvijezda, čovjek poznat kao onaj koji prodaje muda pod bubrege, onaj koji daje utjehu onima koji su lišeni briga za personalnu egzistenciju a proganjani nekim dubljim ljudskim smislom.

Sumrak zvijezda Robert Pattinson prešetava se ovim ambicioznim filmom punim filmskih insajderskih referenci, i ipak nije dorastao maestralnosti dvaju dama iz filma, pjegavoj Juliani i unakaženoj Miji. Glumi mladića koji sanja filmsku slavu a do tada obavlja manualne šoferske poslove i ševi i Miju i Julianu, baš onako hollwoodski poligamno i neotesano.

Karta do zvijezda
Prizor iz filma "Karta do zvijezda"

David Cronenberg je hollwoodskoj slavi pristupio iz svih onih kutova koje smo očekivali od njega koji je snimio Muhu I Videodrom. Ne zanima ga glamur i raskoš, ne zanima ga puko filmsko citiranje iako u filmu cameo ima Carrie Fisher a spominju se brojne filmske zvijezde. Nije on eksperimentalan kao David Lynch u Mulholand Driveu, nije on jednostavan kao stari dobri Billy Wilder u Bulevaru sumraka, on se druže bavi incestima, disfiguracijama tijela, shizofrenijama i priviđenjima.

Nije zato ovo film koji ćete poželjeti preporučiti svojoj susjedi na frizuri, ovo je film koji će vas duboko uznemiriti i nakon koga možda nikada nećete željeti posjetiti to mjesto noćnih mora zvano Hollywood. Duboko, o kako duboko se sprda kanadski David na spomen starosti u Hollywoodu ( ravna smrti), dječjih ovisnosti ( referenca na kraljicu dječje ovisnosti Drew Barrymore), self gurua (scena u kojoj John Cusac leži na polugoloj Julianne Moore dok ju "liječi" pokazuje svu apsurdnost bezidejne izgubljenosti), odnosa hollwoodskih majke i kćeri ( incestuozan i izvitoperen do ibera) , simbolike uzaludnih smrti (djevojčica koja umire od Non Hodgkina te dječak koji se utapa) i na spomen bolesne ambicioznosti ( ples Julianne Moore na račun tragedije kolegice glumice). Sve je to začinjeno jednim incestuoznim vjenčanjem i s nekoliko brutalnih udaraca u glavu zlatnim kipićem a dozirano sa sijasetom zveckavih pilula koje omamljuju.

Hollywood ćete možda posjetiti, možda se slikati kraj zvijezde svoje omiljene glumice, no uz vas će nakon ovog izuzetnog filma hodati sjene odrubljene glave Jane Mansfiled, izgorenog tijela Linde Darnell, iskešenog nadrogiranog lica komičara Johna Belushija i omamljenog mrtvog tijela 36-godišnje Marilyn Monroe. Ona čuvena bijela slova Hollywood, Cronenberg ih je stavio na pijedestal srama i  raskrinkao ih kao nitko prije njega.

Film se može pogledati na Zagreb Indie reviji filmova koja traje od 30.10.-6.11 u Cinestar kinima!

Tim Burton Robert Pattinson Mia Wasikowska John Cusack recenzija David Cronenberg revija Marilyn Monroe Mulholland Drive Ryan Gosling Ivana Perić Map to the Stars karta do zvijezda zagreb indie revija filmova zagreb indie Arcade Fire Jim Carey mulianne moore evan bird linda darnell


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?