Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Intervju: Mihajlo Jevtić. Kad zvuk govori više od tisuću riječi!

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 26.08.2012. / Razgovarala: Iva Cikojević Intervju: Mihajlo Jevtić. Kad zvuk govori više od tisuću riječi!

Mihajlo Jevtić srbijanski je scenarist i redatelj. Bio je student Alumni Berlinale Talent Campusa i francuske škole dokumentarnog filma Atelier Varan Paris. Predavač je u školi filmske režije Akademskog filmskog centra, DKSG. Njegov kratkometražni film “Gagarin i ja” priča je o devetogodišnjem dječaku, Ivanu, koji nakon gledanja TV emisije o Juriju Garaginu sanja kako sa svojim ocem lansira raketu iz obližnjeg parka.

Jedan dječji film jednog odraslog čovjeka redatelja. Posveta djetinjstvu ili umjetnička inspiracija? U kojoj je mjeri ovo vaša 'autobiografska ispovijest'?

Kako sam ja iz Beograda, a sada sam u 34. godini, jednim sam većim dijelom odrastao u vrijeme socijalizma koje tematizira moj kratki film Gagarin i ja, što je i posredno i neposredno vezano uz moje djetinjstvo, tako da autobiografskih elemenata svakako ima. Naime, u to vrijeme naši su parkići bili uvijek opremljeni i tim simpatičnim raketicama igračkama gdje smo stalno provodili vrijeme, penjali se i zamišljali kako polijećemo i letimo u svemir. Glavni junak Ivan, kao i ja tada, ima hrčka kao svog kućnog ljubimca, iako se moj nije zvao Gagarin, jer je to ime zapravo referenca na idole kojima je obilježeno svako razdoblje i svaki proces odrastanja. Prije svega sam želio da ovo bude film jednog dječjeg svijeta pa sam se i posavjetovao s prijateljima koji imaju djecu, pa su mu između ostalog rekli da njihovi klinci svoje najvrednije stvari uvijek nose posvuda sa sobom. Zato mali Ivan svog drugara hrčka ne ispušta iz ruku, jer inače zapravo vodi jedan podosta usamljenički život u kojem se najčešće sam igra. Ipak, dio s ocem je fiktivna nadogradnje slike iz mog djetinjstva koja mi je bila inspiracija.

Mihajlo Jevtić

Dojmljiv je vaš estetski pristup filmu, u kojem dominira minimalizam i vizualni kolorit, riječi su zamijenili šumovi i zvukovi.. Upravo su vaši tonci na beogradskom Festivalu kratkog metra osvojili vrijedno priznanje za najbolji zvuk…

Oko toga ima jedan zanimljivost. Scenarij je nastao dvije godine prije, no tada nikako nismo mogli pronaći novac da ga snimimo. Kad smo konačno i to uspjeli nakon dugo vremena, ponovno sam uzeo scenarij u ruke i nije mi se svidio. Vrijeme nama kao autorima donosi neki odmak, i mi se mijenjamo, tako se meni dogodio jedan kreativni moment, uzeo sam debeli marker i prešarao sve dijaloge te izbacio neke likove. Kako i inače vjerujem u onu 'manje je više', posvetio sam se tom novom, jednostavnom pristupu priči. Uz to, previše je sličio mom prethodnom kratkom igranom filmu, pa sam bio siguran da ovo treba biti nešto drukčije, i potpuno minimalističko. Film je trebao biti konstrukt dječjeg svijeta i tako sam gledatelje postavio iza toga, kao promatrača koji nije iznad te situacije, i nije siguran što se u toj dječjoj glavi zapravo događa.

Zvučna je slika u filmu, kako nema govora, uistinu na taj način postala gotovo jedna od najvažnijih komponenti tako da mi je vrlo drago da su moji tonci čija imena moram spomenuti jer ih smatram najboljim mladim dizajnerima zvuka u Srbiji, a možda i u regiji, a to su Vladimir Živković i Vladimir Uspenski, osvojili tu nagradu.

Gagarin i ja
Prizor iz filma "Gagarin i ja"

Prije Vukovara film je doživio nekoliko festivalskih projekcija. Kakve su reakcije i nastavlja li se njegova festivalska turneja?

Najprije smo imali nekoliko projekcija kod nas, najvažnije su na Festivalu kratkog metra u Beogradu i festivalu Cinema city u Novom Sadu, kasnije je film prikazan i u Bugarskoj, Južnoj Koreji i Italiji, a upravo sad paralelno s Vukovarskim film festivalom, gostuje na Festivalu u Tuzli. Najviše me vesele dobre reakcije iz naše regije, i kada se prikazuje u nekoj od susjednih zemalja, kao sada ovdje u Hrvatskoj, posebno sam uzbuđen i znatiželjan oko dojmova, jer postoji ta neupitna kulturna bliskost, iako vjerujem da će zbog univerzalne teme koja se poziva na intimu, obitelj i neke velike idole što obilježe svačiji život, biti prepoznat i izvan naših granica. U svakom slučaju, šaljemo film dalje na festivale.

festival intervju vff vukovar film festival interview razgovor Iva Cikojević gagarin i ja Mihajlo Jevtić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?