Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Intervju: Dejan Aćimović, redatelj filma Kralj

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 25.08.2012. / Razgovarala: Iva Cikojević Intervju: Dejan Aćimović, redatelj filma Kralj

Dejan Aćimović je 1986. završio Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Glumio je u mnogim kazališnim predstavama i fimovima. Svoj prvi igrani film "Je li jasno prijatelju?" režirao je 2000. osvojivši Zlatnu arenu za sporednu ulogu i scenografiju na Festivalu igranog filma u Puli.

Dejanov dokumentarni film "Kralj", sportska je i životna priča o Darku Kralju, hrvatskom paraolimpijcu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle. Svjedočanstvo je to o nepokolebljivom duhu i fascinantnim ostvarenjima čovjeka čiji sportski rezultati (od kojih je svakako najznačajnija medalja s Paraolimpijskih igara 2008.) nadmašuju i one sportaša bez posebnih potreba.

Kralj: Trailer

U slučaju vašeg dokumentarnog filma Kralj primili ste se i redateljske i producentske i scenarističke palice? Kako je stajati iza kamere i 'odguliti' jedan takav osobit 'one man show' projekt do kraja?

Na kraju kada se sve zbroji i oduzme, lijepo! Još kada poslije svega vidite da film ima izvrstan odjek kod publike, onda zaboravite sve poteškoće koje su se događale tijekom snimanja i pamtite samo i jedino lijepe stvari. Najkraće rečeno, jako težak film, a također jako veliko zadovoljstvo.

U Pekingu ste svjedočili olimpijskom trijumfu našeg paraolimpijca Darka Kralja, koji je ondje pet puta zaredom oborio svjetski rekord i zasluženo 'zazlatio' hrvatsko postolje. Dovoljno za vašu inspiraciju?

Darkov trener Ivan Ivančić na kraju filma kaže da to što je pošlo Darku za rukom, nije nikada nitko ni u jednom sportu u povijesti napravio i da on povrh toga tvrdi da to nitko nikada neće ni ponoviti. Samo to je fascinantna činjenica od koje se može napraviti film, što je bilo i u mom slučaju.

Igor Rakonić, Dejan Aćimović
Dejan Aćimović sa Igorom Rakonićem, direktorom Vukovar Film Festivala

Film je svjetsku premijeru doživio na jednom od vodećih svjetskih festivala dokumentarnog filma, u Solunu sredinom ožujka ove godine. Kakve je reakcije ondje izazvao i je li pobudio zanimanje filmske branše?

Izvrsne su bile reakcije i publike i kolega iz filmske branše, što nam je posebno drago.  Mi inače običavamo ostati poslije filma svaki put i što više razgovarati s publikom. Mislim da smo u Solunu ostali više od sat vremena, a i bilo je mnogo pitanja, kao i zanimljivih komentara, što dovoljno govori. Sjećam se jednog pitanja novinara u Solunu, koje je baš i ovdje u Vukovaru bilo postavljeno, odnosno ponovljeno, a to je što bi bilo prema mišljenju sportskih stručnjaka, primjerice da se Darku Kralju nije dogodila ratna nesreća i posljedična amputacija noge, te se on bavio kao redoviti profesionalac sportom i natjecao u svjetskim i olimpijskim okvirima. Oni su sa sigurnošću odgovorili da bi on prema svom talentu i nadprosječnim rezultatima koje postiže kao paraolimpijac, i u profesionalnom sportu bio na samom svjetskom vrhu, jer ga odlikuje nevjerojatna kombinacije talenta, snage i tehnike.

Spomenuli ste da je u početku rad s Darkom bio velik zalogaj, jer su vrata njegova privatno-osobnog svijeta bila sasvim zatvorena. Kako ste uspjeli srušiti zidove (samo)obrane i steći njegovo povjerenje?

Sve je išlo nekim prirodnim putem, tako je najlakše to opisati. Početak je uistinu bio malo tvrd, trebalo je naravno vremena i strpljenja, ali kako je snimanje odmicalo, sve je počelo s vremenom sličiti jednom profesionalnom snimanju jednog igranog filma. Primjerice, do kraja smo se tako uhodali, da se dogodilo da je Darko bio taj koji bi nas znao podsjetiti da mu nitko nije stavio bubicu za ton, a snimanje je tada već počelo.

Darko Kralj, Dejan Aćimović
Darko Kralj i Dejan Aćimović

Prije nego što ste sjeli u montažu, skupilo se gotovo 500 sati snimljenog materijala. Što je prevagnulo pri izboru montažnih sekvenci, a što je izvuklo deblji kraj i moralo 'van'?

Imam sreću da imam odličnog montažera Vladu Gojuna koji u svakom trenutku vrlo dobro zna što sam mislio i što želim napraviti pa tako na kraju kad se nagomila mnogo snimljenog materijala, točno zna što treba izbaciti, a što treba ostati. Moram priznati također da mu se katkad divim koliko ima strpljenja za sve.

Darko je fascinantna ličnost koja je osim sportske, dobila i onu najvažniju, životnu bitku. Osim što lovi medalje u bacanju kugle, lov je i  njegov strastven hobi, a zapravo je film priča o lovu svojih vlastitih mogućnosti koje nemaju granice. Što vama osobno znači ovaj film?

Prije svega jedno veliko iskustvo, a s druge strane i velika škola, tako da se sada osjećam, da kada pomislim da ću jednog dana raditi neki novi film, nakon ovog proživljenog što, siguran sam da će to sve poslije prema ovom iskustvu biti mačji kašalj!

dokumentarni festival intervju vff vukovar film festival interview razgovor Iva Cikojević Kralj darko kralj the king


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?