Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Inferno (2016) - Klasična porozna Brownova jurilica

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 21.10.2016. / Autor: Ratko Martinovic Inferno (2016) - Klasična porozna Brownova jurilica

InfernoInferno (2016)Infernoredatelj: Ron Howarduloge: Felicity Jones, Tom HanksViše informacija o filmu »5.5

Dan Brown duže od desetljeća nervira sve književne 'naciste' i kritičare zbog svog prilično ležernog, banalnog i prilagodljivog pisanja. Istina, sviđaju mi se njegove promocije Firence, knjige 'Sveta krv, Sveti Gral' i tajnih društava pošto 'mainstream' Amerikanci nakon njegovih romana znaju na Google Earthu pronaći Italiju. A ne mogu ne priznati i da su mi romani više manje zabavni iako sam nakon 'Anđela i demona' gotovo rutinski otkrivao veleizdajnike i krivce među sporednim likovima. I da, naljutilo me što nije ekraniziran masonski 'Izgubljeni simbol'. No najviše me nerviraju filmovi Rona Howarda. Broj jedan - znam za čovjeka da je zapravo itekako dobar redatelj. Broj dva - ne znam zašto ne ekranizira najbolji Brownov roman 'Digitalna tvrđava', gdje je pokazao solidan potencijal (jer nema Langdona?) ? Broj tri - svaki film je ispao daleko lošiji od knjige, iako ni književni predložak nije bog-zna-što. Brown je velemajstor u pisanju muških knjiga za plažu koje revitaliziraju meni omiljene 'teorije zavjere'. Broj četiri - što se događa s Tomom Hanksom? Broj pet - zašto se David Koepp napokon ne umirovi jer uništava kompletno naslijeđe? Broj šest - zašto film toliko odudara od romana, pobogu (zato što se treba nadosnimiti 'Izgubljeni simbol'?) ?!

No, pustimo općenite kritike. Jedan kritičar je britko rezimirao - 'Na kraju filma i Hanks izgleda umorno'. Svaka od tri ekranizacije ima tu istu crtu poveznicu jer film postaje predvidljiv i izmjene u odnosu na knjigu unište bilo kakvu intrigu. Drugi kritičar isto tako pogađa - 'Film pruža manje zanimljivosti od vikend posjeta Firenci, Veneciji i Istanbulu'. Isto tako, bolna istina. Knjiga pak unatoč svojim poroznostima daje daleko bolju atmosferu drevnim lokacijama i misterijama. Redatelj se postepeno gubio između povijesti, akcije, romanse (koje btw u knjizi ni nema) i vrlo slabo izvedene misterije. Ako je prvijenac ('Da Vincijev kod') bio neshvatljiv i pretenciozan za nečitače knjige onda su drugi i treći dio prepuni rupa u scenariju, kaotičnih scena i (pre)banalnih enigmi. Tako smo dobili posve neujednačen prvi dio radnje (koji je zaista zanimljiv) i drugi koji puca pod očekivanjima, a naročito pod brojnim izmjenama između predloška i scenarija. Glumci su izgledali kao puke marionete za radnju koja nikako da pokaže svoj puni zamah. Dante je pao u drugi red naspram 'Bill Gates' nazovi lika zvanog Bertrand Zobrist, koji bi trebao biti savršeni miks transhumanista, eugeničara i psihopata. A takvog ne bi mogao odglumiti ni Mads Mikkelsen.

I kada je najpotrebnije kreću najbanalniji dijalozi tipa 'I ti od mene želiš da tvojim dijaboličnim planom započnem smak svijeta'. Karikiram, ali je to tipična Brownova, a nažalost i Howardova boljka. 'Show, don't tell' ne pali kod američkih kućanica ni sredovječnih poslovnih ljudi, a bogami ni kod tinejdžera. Kako snimiti film o najznačajnijem autoru Italije, a da ga u njemu gotovo uopće nema? Kako angažirati Hansa Zimmera, a da gotovo uopće ne uočite soundtrack? Kako snimati u Firenci, a da taj spektakularan grad bude 'trinaesto prase'? Kao što rekoh, pročitao sam knjigu čim je izašla i moram priznati da je daleko bolja od filma. Ok, to se uvijek događa - no teško se oteti dojmu da ekipa niti u trećem pokušaju nije imala sreće. A sve očitije ni znanja. I ne može se reći da je Brownove romane problematično pretočiti na kino platna. Sjećam se koliko sam kritizirao 'Da Vincijev kod', a eto ispada da je to bio i ponajbolji film u seriji. Brown je već najavio novi Langdonov roman zvani 'Origin' dok gledatelji još željno iščekuju ganjanje po ulicama Washingtona. Sve ovo pak liči na ogroman debakl. Iako je nepojmljiva rupa u radnji lik zvan Ignazio Busoni (oni koji su gledali znaju o čemu se radi), najveći promašaj filma ipak je situacija kada Talijan govori engleski... WTF?! Na kraju ćemo vidjeti i kako Amerikanci čitaju Umberta Eca... Ne!

Ron Howard Tom Hanks David Koepp Ben Foster felicity Jones Inferno Dan Brown Omar Sy


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?