Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Igra prijestolja" - epizoda 18: Princ Oštrozimlja

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 27.05.2012. / Autor: Mladen Šagovac "Igra prijestolja" - epizoda 18: Princ Oštrozimlja

Premda smo očekivali da će se velika bitka za Kraljev Grudobran odvijati u prošloj epizodi, ovaj bitan događaj je ipak smješten u 9. epizodi druge sezone.

Princ Oštrozimlja je ipak održan u nekakvoj stagnaciji radnje u kojoj su temeljno pročešljane trenutne pozicije aktera. Ranija epizoda je završila s prizorom dva spaljena mališana koji vise na užetu u Oštrozimlju. Ova epizoda će otkriti da to nisu najmlađi sinovi Catelyn Stark. U posjet aktualnom "princu" Oštrozimlja dolazi sestra Yara. Iako će Theon očekivati pohvale, doživljava hladan tuš kritika i pogrda na kraju kojih na površinu izlazi jedan kratki i blijedi trenutak sestrinske ljubavi prema mlađem bratu.

Princ oštrozimlja

Onkraj Zida, divljanka Yigritte, nakon što ga je namamila u stupicu, Jonu Snowu spašava život pri čem neiskusna Vrana otkriva da je zbog njegove slabosti izgubljena cijela četa izvidnika od kojih susreće Qhorina koji mu daje naputak da ne prepusti situaciju slučaju kako njihov gubitak ne bi bio uzaludan.

Princ oštrozimlja

Robb Stark će imati ono što mi u narodu zovemo "surovo buđenje" kada otkriva da je njegova majka Catelyn Stark "oslobodila" ubojicu kralja. Zbog ovog je stavlja pod konstantnu stražu. Zapravo, Catelyn čini ono što bi učinila svaka majka kada izgubi pamet uslijed mogućnosti da izgubi svu djecu. Šalje Brienne da isporuči Jaimea u Kraljev grudobran kao zalog za oslobađanje svoje kćeri, trenutne zaručnice bahatog kralja balavca Joffreya. Robba kasnije umiruje očijukanje i ljubakanje sa "bolničarkom" koja je nekoć bila princeza ali je doživjela čudesno prosvjetljenje koje je igrom slučaja ili namjerno povezano s robovima-ribarima koji na vrhu čela imaju istetoviran znak ribe (simbol ranokršćanske religije je riba).

Princ oštrozimlja

U drugom vojnom kampu, točnije iza zidina Harrenhala, gdje se nalazi Arya Stark, Tywin Lannister odlučuje krenuti u napad. Ovo će, naravno, izbezumiti Aryu te ona zahtjeva od svog tajnog saveznika u Tywinovim redovima da ga ubije što ovaj glatko odbija. Ona će ipak iskoristiti situaciju duga te od njega zatraži da ubije sebe, dovodeći ga tako u pat poziciju. Arya povlačenje svog trećeg (njegovog) imena kojeg treba ubiti uvjetuje njegovom pomoći u bijegu, na što Jaquen pristaje te joj daje instrukciju da navečer samo prođe kroz glavnu kapiju Harrenhala.

Arya iz svog zarobljeništva odšeta popraćena masakriranom stražom Harrenhala. Ako bi se čovjek, u ovom trenutku, na nekog kladio kao finalnog pobjednika Igre prijestolja, onda je to svakako domišljata Arya ali njoj je namijenjena jedna druga sudbina.

Princ oštrozimlja

A Kraljev grudobran? Tamo Cersei pokušava stati na kraj promišljenom Tyrionu koji debelo pazi da se ne dovede u situaciju u kojoj bi ga netko mogao ucjenjivati. Cersei će Tyriona ucijeniti da pošto-poto čuva glavu ljigavca Joffreya u uvjerenju da je zarobila kurvu u koju je kepec zaljubljen. I opet otkrivamo koliko je Tyrion vješt i mudar  igrač na tabeli. Cersei je prevarena, i ostavljena u uvjerenju da je zarobila pravu Tyrionovu ljubav. Ono što kod Tyriona uviđamo mi kao promatrači, vidi i impotentni ¸Varys koji će to priznati na zidinama (s pogledom na najljepše more na svijetu) dok će "čavrljati" s Kraljevom desnicom u vrijeme priprema za napad Stannisa Baratheona. Osim divljenja, Varys Tyrionu otkiva najnoviju glasinu o lijepoj kraljici s Istoka... Hm, nekako prerano dopiru te glasine.

Princ oštrozimlja

Essos? Čini se da će Khaleesi ipak zakoračiti u Kuću besmrtnih. U dosadnjikavoj konverzaciji (većina konverzacija ove epizode je dosadnjikava kao i cijela epizoda) sa svojim najiskrenijim saveznikom Jorrahom odbija bilo kakvo napuštanje svojih zmajeva, svoje djece. valjda nećemo morati čekati baš zadnju epizodu serijala da vidimo kako će se ova nagla zavrzlama u Qarthu razriješiti. Jedno je sigurno, Khaleesi će doći do svojih zmajeva.

Princ oštrozimlja

Završetak epizode je u Oštrozimlju gdje se ispostavlja da su mladi Stakrovi ipak živi i skriveni tamo gdje bi im se Theon Grayjoy najmanje nadao. Njemu pod nosom...

Moj Film i Continental Film poklanjaju kompletnu prvu sezonu Igre prijestolja na DVD-u.

Nakon svake epizode druge sezone "Igre prijestolja" objaviti ćemo nagradno pitanje, a točnim odgovorom osvajate 1 bod. Maksimalno je moguće sakupiti 10 bodova, a samim time osigurali ste ulazak u nagradno izvlačenje i mogućnost za osvajanje ove vrijedne nagrade.

Sudjeluj i nagradnoj igri

nagradna igra continental film recenzija Mladen Šagovac HBO serija igra prijestolja game of thrones osvrt


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?