Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Igra prijestolja" - epizoda 17: Zmajevi daleke povijesti i nečasni ljudi

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 19.05.2012. / Autor: Mladen Šagovac "Igra prijestolja" - epizoda 17: Zmajevi daleke povijesti i nečasni ljudi

Sada možemo definitivno zaključiti da je produkcija druge sezone „Igre prijestolja“ obožavatelje knjiškog serijala „Pjesma leda i vatre“ R.R. Martina bacila u stanje zbunjenosti. Ubrzan i skraćen tijek događaja, nije toliki problem za obožavatelje ove fantazije koliko je to evidentno mijenjanje događaja. Glupo je sad praviti detaljne usporedbe koje će biti jasne i onima koji su ovalš pročitali „Pjesmu leda i vatre“. Dovoljno će biti napisati, zaboravite sve što ste pročitali ili što ćete pročitati jer će puno toga, vjerojatno iz produkcijskih (čitaj financijskih) razloga, biti na trenutke i potpuno izokrenuto. Ipak, nijedan producent, pa tako ni produkcijska kuća (makar bila to HBO), nije svemoguć o ostvarivanju spisateljskih zamisli. Znam da će ovo mnogim filmofilima (sineasti su toga, vjerujem, već svjesni) zvučati poput hladnog tuša, ali film, čak i u današnje vrijeme napredne CGI tehnologije, ipak ne može baš uvijek vizualizirati sve čemu su pero i ljudska mašta vični. Razlog svi znamo a već sam ga spomenuo. Financijske je i vjerojatno praktične (ograničen broj epizoda po sezoni) prirode... ili možda ipak kreativne o čemu će riječi biti na kraju teksta.

Epicentar najintrigantnijih događanja u seriji opet je bio s druge strane Uskog mora, na Essosu u najvećem gradu koji je ikad bio i koji će ikada biti, u Qarthu. U prethodnoj epizodi Daenerys Targaryen je netko ukrao zmajeve što ju automatski čini razoružanim sudionikom Igre prijestolja. Tko je to učinio donekle biva razotkriveno u ovoj epizodi.

A Man Without Honor

No, prvo ćemo malo o čovjeku bez časti. Theon Grayjoy je svoju surovost pokazao još u prošloj epizodi kada je meštru oružaru Oštrozimlja svojom rukom, odnosno mačem (i nogom), odvalio glavu s ramena. Sada otkriva da su mladi lordovi Stark, uz pomoć divljanke Oshe i sluge Hodora, pobjegli te se sad još bahatiji baca u potjeru za njima. Ovaj put bijes prvo iskaljuje na jednom od svojih ljudi a potom i na...

A Man Without Honor

Jon Snow jutro dočekuje stisnut uz divljanku koja će ga prvo dobro isprovocirati na račun njegove seksualne nevinosti a potom i bijegom odvesti ravno u ruke Divljana. Kako je bilo i očekivano, Jonov trenutak slabosti kada je trebao ubiti zarobljenicu koja se smatra slobodnom ženom, koštao ga je slobode.

A Man Without Honor

Bijes izazvan nemoći njegovih stražara da ulove tajnovitog ubojicu unutar Harrenhala polagano proždire Tywina Lannistera koji na sva usta zaziva spaljivanje okolnih sela i farmi u kojima se skrivaju zavjerenici koji bi se rado riješili tiranije Lannisterovih. U pomalo ispraznom govoru ispunjenom skrivenom samohvalom na račun svojih vojnih postignuća, Tywin zarobljenu Aryu Stark potiče na razgovor o povijesti Harrenhalla i kako je spaljen. Odnosno kako je prije 300 godina Aegon Targaryen uz pomoć svojih sestara Rhaenys i Visenyu te njihovih zmajeva promijenio do tad uvriježena pravila ratovanja. Arya tu otkriva svoju afekciju prema povijesnoj heroini, jednoj od Aegonovih sestara što ju dovodi u nezgodan položaj jer daje Tywinu na uvid da ona nije baš obično dijete te da je malo previše školovana za svoj društveni položaj. Pritom na vidjelo izlazi i njeno ispravno izražavanje što je potpuno nesvojstveno djeci običnih klesara. Arya tu opet pokazuje svoju dovitljivost objasnivši da je njena majka bila služavka kod jedne gospodske dame te je tako naučila ispravno govoriti.

A Man Without Honor

Nakon što su, za sad, preživjeli „događanje“ naroda u Kraljevom grudobranu, Lannisteri vidaju rane. Sansa Stark i dalje proživljava same neugode, pa čak i kada pokazuje zahvalnost Sandoru Cleganeu (kraljevom Psetu) koji joj na riječi zahvale uzvraća da mu je ubijanje u bilo čije ime i zbog bilo koga čisti užitak te da je i njen otac (Ned) osjećao jednak užitak ubijajući. Izbezumljena Sansa uviđa da joj je najpametnije i ubuduće kloniti se ovog tipusa gadno unakaženog lica. Kad nekog neće, onda ga jednostavno neće. Sansa dobiva prvu mjesečnicu i to, neuspješno, pokuša sakriti pred kraljicom majkom. Sandor je lik baš poput nekog pseta, gotovo da nanjuši sve što ne bi smio nanjušiti i Cersei ipak doznaje da mlada Sansa sada može Joffreyu rađati potomke. Hm, koliko smo upoznali mladog kralja teško je reći da li je mali sadist uopće sposoban za tako nešto. Doduše, još u prošloj epizodi se pojavila nova potencijalna kraljica koja bi je mogla poštedjeti braka i razmnožavanja s malim sadistom. Hoćemo li ovaj rasplet vidjeti već u ovoj sezoni ili tek idućoj, pitanje je na koje je nemoguće makar približno odgovoriti uzevši u obzir da su producenti zgusnuli i ubrzali, a podosta i izmijenili događaje u priči. Za sad jedini častan pripadnik obitelji Lannister ostaje Tyrion. Njemu se Cersei sad već jada zbog neposluha mladog kralja koji nakon što je prekršio sve regule ispravnog vladanja kraljevstvom, sad više ni ne sluša vlastitu majku. A i zašto bi? Žena mu je namijenila sudbinu kopileta nastalog incestom...

A Man Without Honor

Spominjući incest, eto nas opet kod još jednog čovjeka bez imalo časti, Joffreyevog neslužbenog tatice i službenog ujaka. Jaime Lannister, blatnjavi i neugledni zarobljenik u vojnom kampu Starkovih u svoj životinjski kavez dobiva društvo. Rođaka koji je donio Cerseinu odbijenicu Starkovima koji prekid rata uvjetuju svojom potpunom nezavisnošću. Jamie će iskoristiti divljenje naivnog mladića kojeg će bešćutno ubiti kako bi pobjegao iz okova u kojima ga drže Starkovi kojima je ovaj bljutavac garancija za Sansain život. Ovaj ljudski ispljuvak ipak biva ponovno uhvaćen i Catelyn Stark mu u lice istresa sve ono što bi mu bilo tko od gledatelja rekao, samo što ona to čini na više damski način. Dapače, u kampu se nađe i onih koji bi mu ne samo rekli nego i učinili puno više od Catelyn.

A Man Without Honor

Zatvorit ćemo ovaj pregled zadnje epizode zbivanjima na Essosu na kojima su najviše prepoznatljive „kozmetičke“ izmjene koje je HBO napravio na izvornoj priči. Tamo Jorah ponovno ulazi u razgovor s misterioznom ženom prekrivnog lica koja ga upozorava da je izdajnik koji je ukrao zmajeve (ili barem u tome sudjelovao) ujedno i prijetnja njegovoj tajnoj simpatiji Khalesi Daenerys Targaryen iliti Majci zmajeva. Xaro dovodi Khalesi pred vijeće Trinaestorice gdje se ispostavlja da je super-bogati-bivši-isprdak-s-obale ušao u savezništvo s jezivom ekipom iz Kuće neumirućih i odlučio postati kraljem Qartha, s ili bez Daenerys. Na mjestu umire jedanaest članova vijeća i taman kad ste pomislili da je Khalesi izgubljena zauvijek, pojavljuje se Jorah.

A Man Without Honor

Dok se obožavatelji knjiškog predloška vjerojatno križaju, zbunjeni preinakama u priči i podosta ubrzanom radnjom. Nitko se ne može oteti dojmu da priča doima sve kompleksnijom i napetijom. George R.R. Martin je autor knjiškog serijala „Pjesma leda i vatre“, ali ovo je sad već druga epizoda kada on potpisuje scenarij. Očito da producenti nisu bili sposobni odabrati dijelove priče koje bi se moglo preinačiti ili skratiti kako bi cijela knjiga „Sukob kraljeva“  stala u jednu sezonu Igre prijestolja pa su konačno odlučili aktivnije angažirati samog autora cijele priče.

Nova epizoda Igre prijestolja donosi glomaznu bitku koja će zauzeti dobar dio epizode. Vjerojatno naslućujete, slijedi invazija Stannisa Baratheona. Ova epizoda bi trebala donijeti i jedno novo savezništvo. A hoće li biti tako? Vidjet ćemo, i popratiti...

Moj Film i Continental Film poklanjaju kompletnu prvu sezonu Igre prijestolja na DVD-u.

Nakon svake epizode druge sezone "Igre prijestolja" objaviti ćemo nagradno pitanje, a točnim odgovorom osvajate 1 bod. Maksimalno je moguće sakupiti 10 bodova, a samim time osigurali ste ulazak u nagradno izvlačenje i mogućnost za osvajanje ove vrijedne nagrade.

Sudjeluj i nagradnoj igri

nagradna igra continental film recenzija Mladen Šagovac HBO serija igra prijestolja game of thrones osvrt


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?