Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Igra prijestolja", epizoda 15 - Duhovi i čudovišta

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 03.05.2012. / Piše: Mladen Šagovac "Igra prijestolja", epizoda 15 - Duhovi i čudovišta

Nakon što smo imali prilike vidjeti kako TV publiku ostaviti da punih sedam dana nervozno stišće tipke na daljinskom upravljaču, a u iščekivanju nove epizode kako bi konačno otkrili kakvu je to spodobu porodila jezovita i seksipilna svećenica Melisande koju uobličuje Carice van Houten….

Odmah na početku pete epizode maglovito crno stvorenje, neka vrst duha, pokazuje svu svoju svrhu i kratkim ubodom s leđa iz igre izbacuje Stannisovog brata i suparnika Rentlya Baratheona. Sve se to odvija pred očima Renlyeve osobne čuvarice, gorostasne Brienne od Tartha i Catelyn Stark koja je baš tog trena učvršćivala savezništvo sa upravo ubijenim gospodarom Storm's Enda. Što se ispostavlja kao prilično nezahvalna situacija za svjedočenje nečijem ubojstvu te se dama i žena u viteškom oklopu dadu u bijeg. Ako je koga zbunila njezina opčinjenost Rentlyem, zaljubila se u njega kada je slaveći svoju punoljetnost obišao i njen Tarth. Renty je za razliku od mnogih drugih (nadimak joj je „Ljepotica Brienne“) bio obazriv i ljubazan prema Brienni.

Tyrion Lannister

Šteta za Briennu, ali šteta i za Starkove jer im propada savez koji su praktički već imali u rukama. A šteta je i za Stannisa koji se, umjesto pregovora, prepustio brato-ubistvu. Tko god da je stekao osjećaj da će mu se ovo obiti o glavu, u pravu je. Jer, noć je mračna i puna strahota...a i skladište Kraljevog grudobrana. Tamo Tyrion Lannister ucjenama vadi mast Lancelu, kraljičinom bratiću, mlađahnom plavokosom priležniku i kraljevom starijem rođaku. Naime, sadistički nastrojen Joffrey ne bi blagonaklono gledao na činjenicu da mu rođak pruža noćne usluge njegovoj mami. Lancel Tyrionu otkriva da kralj, zapravo  kraljica, priprema tajno oružje kojim će braniti Kraljev grudobran u slučaju napada. Način na koji Tyrion muči mladca je gušt za gledanje, Peter Dinklage stvarno odlično utjelovljuje ovaj lik. Uglavnom, tajno oružje kojim kojim bi trebalo upriličiti „vatreni“ doček Stannisu Baratheonu i njegovoj armadi je nekakav pandan nitroglicerinu koji priprema piromanserski red. Kada vidi skladište u kojem se sprema Divlja vatra, Tyrion uviđa opasnost koju predstavlja ovo tajno oružje, ne samo za napadače, nego i za sam Kraljev grudobran u kojem se polako ali sigurno spremaju veliki građanski nemiri prouzročeni dekadencijom koja obitava na dvoru.

Igra prijestolja - Game of thrones

S druge strane Uskog mora na Essosu, a u Qarthu, rastu ambicije ali i emocije. Nakon što je gotovo srdačno primljena Daenerys Targaryen ili kako ju Quarthažani zovu Majka zmajeva, dobiva ni više-ni manje pravu bračnu ponudu i to od njenog „spasitelja“ Xaroa Xhoan Daxosa. Nekoć rob, a danas pripadnik upravljačke kaste Qartha otvara karte i Daenerys nudi brak u zamjenu pola svog bogatstva kojim bi mogla kupiti vojsku za povratak na Westeros. Ali, što bi rekli u Dalmaciji – Nije u šoldima sve, eto te tu kraj mene... – Xaro će netom prije nego otvori svoju bračnu ponudu Daenerys napomenuti da njen najbliži pratitelj Sir Jorah Mormont prema njoj gaji osjećaje. Ovo će Daenerys ostaviti na trenutak zatečenom. I to ugodno iznenađenom, što se uviđa nešto kasnije kada će joj Jorah ponuditi nova saznanja o zbivanjima na Westerosu te ju upozoriti da se ne opušta previše u Qarthu gdje se Trinaestorica (vladajuća kasta) gostoprimstvom nadmeću za njenu naklonost.

Situacija se konačno počela „zakuhavati“ i s onkraj Zida koji dijeli Sedam kraljevstva od Zemlje iza zida, prostora vječno okovanog snijegom i ledom gdje patrola Noćne straže susreće izvidničku jedinicu predvođenu Qhorinom Halfhendom. Tu će Jon Snow (vanbračni sin Eda Starka) konačno postaje Izviđač, a njegove pobočničke dužnosti preuzima lakomisleni, vječno optimistični, i svježe zaljubljeni Samwell Tarly. Prijetnja koju izviđači trebaju eliminirati je Mance Rayder, odmetnuti pripadnik Noćne straže koji se sad naziva Kraljem iza Zida i oko sebe okuplja vojsku Divljana s kojima bi krenuo u toplinu i sigurnost juga Westerosa.

Arya Stark

Duh koji će opsjedati Harrenhall gdje su u zarobljeništvu Arya Stark i Gendry, zapravo nije duh nego Aryin novi saveznik. Ova djevojka sad, osim što ima mozga, ima i mišiće. Barem za tri runde... Jaqen H'ghar, tip koji ju je iz kaveza provocirao dok je bila u karavani regruta za Noćnu stražu, a kojeg je puštanjem iz kaveza zajedno sa još dva zarobljenika spasila od vatre, sad joj vraća dug. Zapravo ne njoj, nego  Crvenom bogu kojem su tim spašavanjem, prema njegom tumačenju, uskraćene tri smrti.

Jaqen je sad pripadnik Lannisterove vojske i prepoznaje Aryu te od nje traži tri imena ljudi koje će ubiti zauzvrat.  U prvoj rundi Crveni bog će se osladiti smrću Tywinovog najgoreg mučitelja zarobljenika. Tko će biti slijeći? Tywin Lannister? Teško... Tywin je previše važan sudionik priče. Uzevši u obzir pronicljivost male Arye, sigurno će ovu mogućnost iskoristiti kako bi se dograbila slobode.

U slijedećoj epizodi ćemo otkriti što je Theon Greyjoy htio postići rošadom zamišljenom pred ukrcavanje na brod prilično slobodnog imena „Morska kurva“ te važne vijesti koje će doći do kampa Robba Starka.

Moj Film i Continental Film poklanjaju kompletnu prvu sezonu Igre prijestolja na DVD-u.

Nakon svake epizode druge sezone "Igre prijestolja" objaviti ćemo nagradno pitanje, a točnim odgovorom osvajate 1 bod. Maksimalno je moguće sakupiti 10 bodova, a samim time osigurali ste ulazak u nagradno izvlačenje i mogućnost za osvajanje ove vrijedne nagrade.

Sudjeluj i nagradnoj igri

nagradna igra continental film recenzija Mladen Šagovac HBO serija igra prijestolja game of thrones osvrt


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?