Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Igra prijestolja", epizoda 12 - Noćne zemlje

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 10.04.2012. / Autor: Ivan Čupić "Igra prijestolja", epizoda 12 - Noćne zemlje

Novi tjedan, nova epizoda "Igre prijestolja"!  "Noćne zemlje" (engl. "The Night Lands") označava 12. sat druženja sa HBO-ovom hit serijom. Prije nego počnemo sa osvrtom na još jedan uzbudljivi televizijski susret valja napomenuti kako je premijera 2. sezone ostvarila rekordnih 4 milijuna gledatelja/korisnika HBO paketa (ne računavši uslugu HBO Go i reprize); serija se tako izjednačila sa drugom sezonom "True Blooda", te  nadmašila "Boardwalk Empire". Uistinu impozantna brojka koja će se bez sumnje dizati kako budemo pratili uzbudljivo odmatanje zamršene vrpce spisatelja Georgea R.R. Martina, odnosno producenata D.B. Weissa i Davida Benioffa. Kao i uvijek – spoileri slijede.

Arya Stark (Maisie Williams) - prekrštena u Arry – nalazi se u nezavidnoj družini sastavljenoj od najvećeg ološa kojeg je Kraljev grudobran poznavao. U kavezu, misteriozni čovjek pod imenom Jaquen H'Gar (Tom Wlaschiha) traži ju vode, a Gendry (Joe Dempsie) joj daje do znanja kako, za razliku od ostatka "prljave i priglupe" ekipe, zna da je ona djevojčica, a ne dječak. Lannisterovski lovci na kopilad nailaze na strogi Yorenov pogled, kraljičin proglas da se pronađe mladić pod imenom Gendry nailazi na odlučno odbijanje. Dobre vijesti za malu Aryju koja treba stići do Oštrozimlja (engl. Winterfell) i Gendryja koji je mogao platiti glavom. Kakva će biti cijena Yorenovog ponašanja u daljnjim epizodama? Za sada pobjednička partija, Lannisteri: 0 - Yoren: 1.

Vjernome (i oduševljenom) čitatelju serijala "Pjesma leda i vatre" (koji, treba li napominjati, od srca preporučujem) jedan od glavnih užitaka ove epizode svakako su bili Željezni otoci (engl. The Iron Islands). Theon Greyjoy (Alfie Allen) poslan je još u prošloj epizodi od strane Robba Starka (Richard Madden) natrag svome ocu, Balonu Greyjoyju (Patrick Malahide), ne bi li ojačao sjevernjačku vojsku snažnim brodovljem. Naravno, kakva bi to bila serija u produkciji HBO-a, pa još k tome i "Igra prijestolja", da neka priprosta seljanka u jednom trenutku ne raširi noge i olakša kakvom željnom plemiću njegove teške ratne dane. U ovom slučaju sretnik je spomenuti napaljeni Theon, koji na rodnu grudu Pyke dolazi ukrašen plemićkim perjem koje nikako ne odgovara narodu gusarske krvi. Allen se fantastično snašao u čizmama pomalo izgubljenog, samodopadnog Greyjoyja čija su maštanja o željeznoj kruni daleko od stvarnosti. Odmah na početku snove mu ruši jedna druga djeva sa sela, koja ga pristaje odvesti do oca Balona (uz obvezno "opipavanje mesa" putem na konju), žena koja je očitiji nasljednik trona od Theona, posljednjeg muškarca u lozi.

Igra prijestolja - Game of thrones

Prisjetite se situacije sa Jaimijem i Cersei u prvoj sezoni, sve će vam ubrzo biti jasno, ostvaren, označen ili korišten kao puka igra, incest je dio ove Igre baš kao i diplomatske manipulacije. Naime, Yara Greyjoy (sjajna Gemma Whelan) je Theonova sestra, u piratskim čizmama i sa piratskim stavom, ona je rođena na moru i krštena solju, spremnija za vođenje Željeznih otoka od značajno omekšalog brata koji je, kako ga pogrdno spušta vlastiti otac, došao natrag na Pyke okićen skupocjenim plemićkim haljinama.

Ne mogu dovoljno nahvaliti produkcijski posao druge sezone, ali moram još jednom barem naglasiti hvalospjeve, Balonova kuća djeluje skladno, željezno i moćno, dok se u centru krijesi kamin ukrašen velikim znakom kuće Greyjoy, krakenom čiji pipci dosežu tlo. Još jednom, Theonov izraz lica dok saznaje kako je Yara (djevojče koje je pipao na konju prije nekoliko minuta, njegova krv) bliže kruni od njega samoga – neprocjenjivo.

Obitelj Greyjoy, po prvi puta na šahovskoj sceni "Igre prijestolja" osim odlučne dominacije ekranom objavljuje i vlastiti, lako pamtljivi moto: "Što je mrtvo ne može umrijeti." Kako ih ne voljeti?

U Kraljevom grudobranu, Cersei (Lena Headey) po tko zna koji put kida nečije daleko pismo, ovoga puta sa Sjevera. Zahtjevi Robba Starka neće biti ispunjeni, iako se Tyrion Lannister (Peter Dinklage) zalaže za vraćanje kostiju Neda Starka. Nešto kasnije, zapovjednik Kraljevske Garde Janos Slint prima obavijest o (ne)časnom otpuštanju sa dužnosti – pravac prema Noćnoj straži. Tyrion ne želi trpjeti nesmotrene poteze kraljice Cersei, svoje često pogubljene i paranoične sestre, te nakon obilatoga ručka zalivenog najfinijim vinom iz Dornea objavljuje kako je Bronn novi zapovjednik, na Slinthovu trenutačnu radost. "Nitko neće ubijati novorođenčad dok sam ja glavna faca u gradu" – parafrazirano.

Igra prijestolja - Game of thrones

Lijepo je vidjeti da se duhovita nota serijala ne zaboravlja i na trenutke premašuje  sve one mračne segmente koje smo već svladali i preživjeli u borbi živaca. Dijelovi poput nadmudrivanja između Tyriona i Slinta ili Tyriona i lorda Varysa oko Shae, itekako dobro "sjedaju". Čak i vječiti gmaz od žene, kraljica Cersei, ima smisao za humor: "Majka je dala svoj život za tebe, ona je umrla da bi ti došao na svijet, to je najveća od svih šala." Dovoljno da spusti raspoloženje čak i legendarnoga Impa.

Na Zmajevom kamenu (engl. Dragonstone), vjerni Davos (Liam Cunningham) ne miruje. Salladhor Saan, poznati gusar nemirnih istočnih mora, obećava osigurati dovoljno snažnu flotu brodova za kralja Stannisa (Stephen Dillane). Davosov sin pokazuje iznimnu, gotovo redovničku predanost Stannisovoj novootkrivenoj religiji, ali otac mu nije toliko uvjeren u moć neznanoga boga Rh'llora – Stannis ga je uhvatio kako krijumčari, Stannis mu je odsjekao prste na ruci i Stannis mu je dao titulu viteza, za njega drugoga boga nema. Barem je tu negdje, vječito mrzovoljan, u blizini, dok mu na ramenima visi senzualna Melisandre (Carice van Houten), čarobnica koja je Davosu u potpunosti strana.

Koliko je Melisandre privržena svome kralju dovoljno govori scena iz finala epizode, kada mu vatrena žena obećava potomstvo, te mu se u potpunosti predaje na drvenom stolu Westerosa. Je li netko spomenuo "Sirove strasti "? Poznavatelji daljnjeg slijeda događaja znaju što nas čeka, za ostatak družine – pričekajmo još pokoju epizodu!

Za kraj, cliffhanger do sljedećeg tjedna: Jon Snow (Kit Harington) nije zadovoljan Samovim pokušajima pomaganja jednoj od Crasterovih žena/kćeri pod imenom Gilly, koja bi mogla roditi sina, a sinovi u Crasterovoj kući nisu dobrodošla vizija. Dapače, stari ih divljak prinosi kao žrtvu onim mrskim predatorskim bićima (pilot serije). Naravno, dobričina od kopileta (engl. bastard) neće samo mirno gledati kako starac tami predaje još jedno nevino dijete, što će mu osigurati sasvim precizan udarac kamenom u glavu, nama na grižnju savjesti jer smo ga potiho ohrabrivali da nešto napokon i učini! Što će se dogoditi dalje? Nestrpljivo iščekujemo sljedeći tjedan. Uživajte u kratkoj najavi:

Igra prijestolja, epizoda 13, najava: "What is Dead May Never Die"

recenzija HBO hbo adria serija igra prijestolja game of thrones Ivan Čupić Cafe Cinema osvrt


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?