Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Igra prijestolja, epizoda 11 - Sjever ne zaboravlja

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 04.04.2012. / Autor: Ivan Čupić Igra prijestolja, epizoda 11 - Sjever ne zaboravlja

Druga sezona ''Igre prijestolja'' napokon je ovdje! Odmah na početku upozorenje za čitatelje koji još nisu gledali prvu epizodu, ''Sjever ne zaboravlja'' (''The North Remembers''), tekst koji slijedi namijenjen je isključivo prisjećanju i komentiranju viđenoga, dakle, spoileri slijede. Termine repriziranja pojedinih epizoda možete provjeriti na stranicama HBO Adrie, dok će vas svježi osvrti čekati svaki tjedan.

Krenimo redom, prva epizoda započinje u Kraljevom grudobranu (engl. King's Landing), osjećaj za lokaciju izvanredno je pojačan prvotnim dojmom dubrovačkih zidina, pokreti kamere koji prate mačevalački dvoboj između lojalnog Psa i bezimenog viteza savršeno hvataju atmosferu Joffreyjevog (Jack Gleeson) imendana. Da, sunčan je dan i u daljini se vidi naše Jadransko more i u pozadini se čuju naši galebovi, ali čak i kada ste svjesni tih podataka nemoguće je ostati ravnodušnim spram količine detalja koja je unesena u svaki kadar, općenito veličine produkcije koja svaki, pa i najsitniji kotačić koristi kako bi mehanizam uvjerljivosti nesmetano i podmazano funkcionirao. Odmah na početku, mi nismo u Dubrovniku, već Kraljevom grudobranu. Kostimi Gemme Jackson djeluju barem za koplje atraktivnije i opipljivije nego u prvoj sezoni; ekipa je, ubrzo postaje jasno, odradila filmski posao i upakirala ga pod etiketom televizijskog materijala.

Joffreyjev imendan, naravno, ne znači da je mali gad odlučio postati majčina dušica preko noći. Dapače, nakon što jedan od ''hrabrih vitezova'', ser Dontos, zakasni na dvoboj, pa još i pijano zatetura okružen alkoholnim isparinama, Joffrey će učiniti sve kako bi dokazao svoju kraljevsku moć. Srećom po Dontosu, Sansa (Sophie Turner) zna kako smiriti podivljalog dječaka-kralja, te uspijeva izboriti da ovaj umjesto odrubljene glave ipak bude nova dvorska luda – posao iz snova!

Tyrion! Mala teturava oklopljena zvijer! Prava rock and roll zvijezda serije, Peter Dinklage još jednom pokazuje zašto ga toliko volimo. Uz kratku, ali slatku lekciju pompoznom Joffu i akcijski orijentiranog Bronna sa desne strane, Tyrion obećaje da će biti najbolja Ruka još od… Pa, od Neda Starka (Sean Bean), koji je neslavno završio u prošloj sezoni zahvaljujući vlastitom osjećaju za pravdu. U ''Igri prijestolja'' samo najprljaviji i najlukaviji preživljavaju. U nastavku, Tyrion uspijeva poniziti čak i kraljicu Cersei (Lena Headey), pred otprije poznatim savjetnicima Varysom i Littlefingerom, općenito klasnom ''kremom'' grada. Dinklage i Headey, oboje izuzetno raspoloženi i prirodni u svojim ulogama, dijelit će još mnogo vrckaste zabave do kraja ove sezone, jedva čekamo!

Igra prijestolja

U Oštrozimlju (engl. Winterfell), Bran spoznaje kako je posao vladara ponekad izuzetno dosadan. Slijedi zanimljivo snimljen san u kojem je Bran ni manje ni više nego strahovuk! Je li to njegov dragi Summer? Vidjet ćemo. Dobroćudni Hodor još uvijek ponosno vuče slamnatu mušku torbicu na leđima, noseći Brana kroz odaje dvorca i preko šumskih puteljaka, uz divljakušu Oshu koja je, čini se, dobila nešto više slobode, ostavši još pritom jednako prosvijećena. Crveni komet koji se nadvio nad kontinentima navodno je znak zmajeva.

Gdje bismo se radije našli nakon te najave nego panoramskim pregledom kamere preko dothrakijevske pustoši direktno na ramenima Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), čiji zmaj izgleda uvjerljivo i skladno, iako pomalo mršavo i nejako, s obzirom da su magična bića tek nedavno otvorila oči. Čini se kako posjedovanje zmajeva nije situacija koja rješava baš sve probleme, Jorah Mormont (Iain Glen) uvjerava khaleesi kako je vrijeme da pronađu grad dovoljno snažan da ih zaštiti od mogućih izdajnika, uzurpatora, čak i običnih pustinjskih razbojnika. Dany odlučuje poslati svoje vjerne krvave jahače u tri smjera, ne bi li konačno pronašli utočište za nekolicinu gladnih žena i djece.

Igra prijestolja

Slijedi još jedan panoramski izlet, ovoga puta letimo preko sjevernjačkih ledenih pustopoljina, daleko preko Zida. Sada smo već razmaženi, naviknuti na grandioznost i filmsku kvalitetu produkcije, u tolikoj mjeri da zaboravljamo kako se radi o televizijskoj seriji! Island se pokazao punim pogotkom za dobro uigranu ekipu ''Igre prijestolja'', kako bi inače prikazali svu ljepotu i opasnost dalekog sjevera, mjesta gdje i Zid smještaju južno. Jon Snow (Kit Harington) i odabrani članovi Noćne straže najprije će se susresti sa neugodnim domaćinom Crasterom (Robert Pugh), kojemu su mnogobrojne kćeri ujedno i žene i služavke. Osim meškoljenja u slamnatom stajskom krevetu spomenutoga poglavice, Jonove misli morit će i glasine o skupljanju najveće vojske divljaka za koju je Noćna straža ikada čula; Mance Ryder, samoprozvani ''kralj Sjevera'' ima vlastite ideje za preuređenje svega što je južno od Zida. Smijem li uzeti mali predah i reći kako je James Cosmo naprosto savršen zapovjednik Noćne straže? Ne samo on, tu je i fanovski prvak Dolorous Edd (Ben Crompton), obratite pozornost na ovog crnohumornog člana Noćne straže (''Rodio sam se na ovakvom mjestu, kasnije sam se navukao na teška vremena'').

Igra prijestolja

Slijedi, napokon, Zmajev kamen (engl. Dragonstone), nova lokacija koju smo spominjali u prijašnjem tekstu. Fotografija je, još jednom, zadivljujuća. Povećani budžet odrazio se ne samo na cjelokupni izgled serije, već i na pristup kadriranju, montiranju i završnom prezentiranju snimljenog materijala u najvećoj mogućoj kvaliteti, bravo producentima i veliki pljesak HBO-u, a tek smo na prvoj epizodi!

Prijestolnica samoprozvanog kralja Stannisa Baratheona (Stephen Dillane), brata Robertovog (Mark Addy) djeluje zastrašujuće. Surovi je to otok na istoku Westerosa, ukrašen kosturima zmajeva i prijetećim ljušturama dvorca koji je nekoć glasio na ime izumrlih Targaryena (Dany zna bolje). Detaljno urešeni drveni stol u obliku kontinenta Westerosa krasi Stannisove mračne odaje, kojima neprirodnu živost daje tek vatrena čarobnica Melisandre (Carice van Houten), kraljev odani prijatelj i saveznik Davos Seaworth (Liam Cunningham) te rijetke, palucave baklje. Davos nije oduševljen paljenjem kipova Sedmorice, ali bog svjetlosti R'hllor u potpunosti je preuzeo kontrolu nad Stannisovim fanatičnim podanicima. Samo, tko će osvojiti Kraljev grudobran sa šačicom fanatika? Treba im flota snažnija od one sa Željeznih otoka… Za kraj, Stannis šalje proglas na sve četiri strane svijeta: Joffrey Baratheon je produkt incesta i lažni kralj koji mora predati krunu jedinom i pravom kralju – pogodite kojem.

Nalazimo se u Robbovom (Richard Madden) ratnom kampu, Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) dobio je uredno opremljen zatvorenički kavez (lisičine, blato i neznatne količine vode uključene, zaboravite žilet), ali i Robbovog strahovuka koji očigledno nije ljubitelj Lannistera. Odjel za vizualnu nadgradnju učinio je fantastičan posao sa specijalnim efektima druge sezone. Stvarno, tko se sjetio kompjutorski povećati strahovuka unutar (relativno) skromnog budžeta televizijske serije? Gledatelji diljem svijeta smiješe se i ne vjeruju. Izuzetno uvjerljivo i pametno montirano, još jedan veliki plus.

Kao finale prve epizode, Joff dobiva porciju od majke (kasnije ju podsjeća gdje joj je mjesto, očigledno crpeći energiju iz Ludoga kralja), Robb šalje Theona Greyjoya u rodno mjesto (Pyke, prijestolnicu kralja Balona, da ne bi bilo zabune), a Cersei (ili Joff?) naručuju brutalna ubojstva po gradskim bordelima – cilj je iskorijeniti Robertovu kopilad, odnosno pronaći kovačevog šegrta Gendryja (Joe Dempsie). Samo bogovi znaju gdje se skriva mala Arrya Stark (Maisie Williams), bogovi i gledatelji, na kraju vidimo Arry i Gendryja kako zajedno sa Yorenom i ''elitnim'' kandidatima za Noćnu stražu putuju prema dalekom sjeveru.

Spremni za nastavak putovanja? Vidimo se za tjedan dana na istom mjestu u isto vrijeme!

recenzija HBO hbo adria serija igra prijestolja game of thrones Ivan Čupić osvrt spoiler


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?