Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Hrvatski izumitelji u jednominutnom animiranom filmu

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 04.06.2013. / Autor: Moj Film Hrvatski izumitelji u jednominutnom animiranom filmu

Znate li što Ruđer Bošković, Nikola Tesla, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vukić, Faust Vrančić, Josip Belušić i Antun Lučić imaju zajedničkog ? Ovi znanstvenici hrvatskog podrijetla predvodnici su svojeg vremena, nositelji renesanse i velikih promjena u Hrvatskoj, ali i u cijelome svijetu; jeste li znali da su upravo Hrvati zaslužni za otkrića i nastanak nekih stvari bez kojih danas ne možemo zamisliti svijet?

Na otkrića ovih 7 velikana u svega 60 sekundi podsjećaju nas Lana Hudina i Dražen Zeljković u svojem kratkom animiranom filmu jednostavnog naziva "Hrvatski izumitelji". Stvorili su ovaj film vođeni željom da djeci, ali i odraslima približe hrvatske izumitelje te ih upoznaju sa njihovim radom na jednostavan, a opet atraktivan način.

Priča o "Hrvatskim izumiteljima" već duže vrijeme živi u radovima mlade dizajnerice Lane Hudine, no ove je godine oživjela i na filmskoj traci. Nakon serije crteža hrvatskih znanstvenika kao simpatičnih karikatura nastalih pod okriljem branda Lana's DuckAss, Lana Hudina udružila je snage sa animatorom Draženom Zeljkovićem koji je njenim likovima podario novu dimenziju i tako udahnuo život u njene statične likove.

Htjeli smo vidjeti kako se mali likovi kreću i bave svojim izumima. Jako nas veseli što smo uspjeli napraviti nešto što je u jednom danu online skupilo 1000 pogleda. Nešto što je veselo i šareno, a uz to i edukativno!

- objašnjava Lana.

Žarulja, električni brzinomjer, brodski kompas, prvi zračni brod torpedo, padobran, prva mehanička olovka i nalivpero, prva hidroelektrana, crpljenje nafte, izmjenična struja, teorije atoma i izum kružnog mikrometra za teleskop, daktiloskopija...samo su neki od čudesnih izuma i znanstvenih grana koje ponosno potpisuju hrvatski izumitelji, a koje možemo vidjeti u Laninim radovima. Iako Lanina "znanstvena družina" broji dvanaest članova: Ruđer Bošković, Nikola Tesla, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vukić, Ante Šupuk, Faust Vrančić, Franjo Hanaman, Ivan Vučetić, David Schwarz, Josip Belušić, Marcel pl. Kiepach i Antun Lučić, zbog vremenskog ograničenja trajanja filma, Lana je odabrala sedam najdražih likova iz kreativne radionice DuckAss koji su zaživjeli u "Hrvatskim izumiteljima".

Gotovo dva tjedna neprestanog rada na animaciji bila su potrebna kako bi nastao filmić u trajanju od 60, sekundi. Iako su likovi već postajali od prije, za potrebe filma, Lana im je nadodala neke elemente pa je tako npr. Ivan Vukić koji je osmislio torpedo, u Laninim crtežima dobio more i podvodni semafor.

Promovirajući hrvatsku kulturu i baštinu na nov i kreativan način, Lana i Dražen nadaju se da će ovim filmićem uspjeti zainteresirati javnost, a posebice one najmlađe, za neke stare, nadamo se nikada zaboravljene, znanstvenike. Tko zna, možda upravo ovaj filmić potakne nekoga na razmišljanje i neko novo otkriće ili izum o kojem će se jednog dana snimiti još jedan, sličan filmić.

hrvatski film animirani kratkometražni lana hudina dražen zeljković jednominutni


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?