Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Greben spašenih (2016) - Moćna ljudska priča o empatiji, vjeri i hrabrosti

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 13.11.2016. / Autor: Ratko Martinovic Greben spašenih (2016) - Moćna ljudska priča o empatiji, vjeri i hrabrosti

Greben spašenihGreben spašenih (2016)Hacksaw Ridgeredatelj: Mel Gibsonuloge: Teresa Palmer, Andrew Garfield, Luke BraceyViše informacija o filmu »8.0

Mel Gibson se vratio! Nakon svojih (anti)semitskih odiseja vezanih uz bizarne izjave i krvavu 'Pasiju', završio se desetogodišnji progon iz ruku na srce judaizmom pogonjenog Hollywooda. Sama produkcija prošla je kroz 'sito i rešeto' upravo zbog navedenih okolnosti - ogromni problemi oko autorskih prava, svega 40 milijuna prikupljenih dolara za zahtjevan ratni film i natezanja s agentima renomiranih glumaca zbog ogromnog pritiska prema Gibsonu. Na kraju se Andrew Garfield iskristalizirao kao glavni glumac. Nakon gledanja mogu bez ikakve kočnice zaključiti da je to bio najbolji potez. S nešto tanjim budžetom Gibson je morao kalkulirati i odabrao je neke od najpodcjenjenijih holivudskih aktera, poput Sama Worthingtona ili Vincea Vaughna. Zgodna i lijepa Australka Teresa Palmer zaokružila je mozaik. Isto tako vrijedi istaknuti i trzavice sa središnjom figurom svega - vojnikom Desmondom T. Dossom. Kako je poživio do 2006. uspio je odbiti desetke producentskih kuća, i to zbog naoko bizarnog razloga. Naime, htio je da film bude posve autentičan, a mnogi nisu vjerovali da je uspio spasiti sedamdesetak ranjenika. Ništa previše nije pomoglo niti njegovo inzistiranje da vjera bude lajtmotiv sve njegove snage i hrabrosti. Producenti jednostavno nisu željeli religijski kontekst.

A za takve 'slatke muke' tu je uvijek neprikosnoveni 'Mad Max'. Koji se nije praktički ni reklamirao kao redatelj tijekom kampanje. Naravno, nakon što je film završio na prestižnim festivalima poput onog Venecijanskog, publika je ovacijama pozdravila konačni rezultat. No očekivani problem nastao je kod jednog dijela filmskih kritičara ateističkog svjetonazora. Tako je izuzetna priča o moralu, vjerodostojnosti, hrabrosti, empatiji i ljubavi prijetila postati okršajem interesnih skupina. 'Beskrvna i kostolomna himna religijskoj posvećenosti i vjeri' samo je jedan od izvještaja pljuvačkog konteksta. Drugi su se okomili na Gibsonovu želju da 'svima dokaže kako je vjera istinita bježeći od konteksta same Dossove priče'. Mel je to u svom poslovičnom rezonu srezao odgovorom da ako se nešto ne treba očekivati od njega onda je to suptilnost. Gledajući isključivo način interpretacije, ovo je samo prirodan nastavak njegovih ranijih uradaka, s malom iznimkom junaka koji u svom putovanju nije završio kao mučenik. A sve ostalo je tu - žestoko nasilje, teške obiteljske teme, osobine nastale na iskustvu, vlastito 'ja' ispred predrasuda, sustava i društvenih normi... I točka na 'i' došla je u završnoj špici gdje glavni junak svojim riječima potvrđuje scene koje su možda izgledale nevjerojatno.

I sada dolazimo do ključne stavke. Ovo je definitivno i bez premca ponajbolji film koji smo do sada mogli pogledati. Kritičari hvale i 'Arrival' kao i neke nezavisne filmove pa otom potom - no ono što želim reći je: Što ukoliko ovo bude glavni favorit za Oskara? Kako će Akademija uspjeti izignorirati i šikanirati ovakvo ostvarenje, samo zbog netrpeljivosti prema prgavom Australcu? Netko može prigovoriti da je okosnica 'prereligiozna', no to nije bio problem pri nominaciji 'Noe' koji odiše rabinskim spisima, Kabalom i židovstvom. Na kraju se sve svodi na toliko spominjanu političku korektnost. I tu ih je Mel znalački bocnuo - u doba Trumpovog uspona uletio je s patriotskim filmom i nikada ispričanom pričom o Okinawi. A nije riječ o Eastwood - Bigelow propagandi ili američkom mačoizmu. Već o izuzetno dobrom završnom rezultatu, gdje skoro da i nema nekih značajnih propusta. Te bi kao takvo moglo pokupiti neke zlatne kipiće. Sada se svi dežurni kontrolori sustava pitaju bi li uopće film s par povijesnih netočnosti trebao moći biti u nominacijama za nagrade, je li religijski sadržaj nešto što ubuduće treba izbjegavati i koja je budućnost glumaca koji surađuju s jednim Gibsonom - ali sve navedeno zvuči kao puka kuknjava. Jedna je istina u svemu - nečiji talent i klasa ne mogu se zatomiti makar cijeli sustav radio na tome. Jer su iznad sustava ipak oni koji su daleko bitniji - ljudi i publika. Palac gore i držimo fige!

Mel Gibson Sam Worthington Vince Vaughn Andrew Garfield Teresa Palmer Brijeg spašenih Hacksaw Ridge


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?