Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Usamljeni osvetnik

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 05.07.2013. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Usamljeni osvetnik

Još jedna vesternska runda, nakon fenomenalnog animiranog vesterna 'Rango', redatelja Gore Verbinskog i glumca Johnya Deppa naletjela je na nož kritike. Čini se da filmskoj kritici, a to se posebno odnosi na američku, smeta ovaj opušteni pogled na nekad vrlo popularnog televizijskog vestern osvetnika i njegovog partnera Tonta. Vjerojatni razlozi negativnim kritikama leže u činjenici da je prevelik utjecaj na film imao producent Jerry Bruckheimer (Princ Perzije, Pirati s Kariba, Nacionalno blago, CSI). Suptilna humorističnost ove verzije 'Usamljenog osvetnika' u potpunosti je zasjenjena pretjeranom dužinom filma i prenatrpanošću specijalnim efektima zbog čega dolazi do konstantnog ispadanja iz ritma. A zbog čega pak gledatelj nije siguran pokušava li ovaj film biti kritika na američku povijest i tehnološki orijentirano društvo konstantnog napretka zatrovanog korporativnom ambicijom ili samo zabavan obiteljski western. Ukratko, zabavan scenarij pretvoren je u pretjerano ambiciozni hollywoodski spektakl. Da film nije režirao Gore Verbinsky i da uloga šenutog indijanca Tonta nije data osebujnom Jonyu Deppu, 'Usamljeni osvetnik' bio bi potpuno promašeni film.

Usamljeni osvetnik: Trailer

Hi-Yo, Silver! Away!

Bez obzira na ipak malo prestrogu kritiku, u pitanju je zabavan film. Vestern s impozantnom akcijskom dimenzijom i inteligentnim humorističnim elementima. Naravno da je za glavne humoristične i ključne dramske dijelove filma zadužen "špicer" Johnny Depp u ulozi američkog domorodca (indijanca) Tonta koji se u društvu dječaka opčinjenog kaubojima prisjeća legendarnih dogodovština koje su pretvorile Johna Reida (Armie Hammer), čovjeka koji poštuje zakon, u maskiranog osvetnika pravde. U igri su izgradnja željeznice i netom postignut mir s ratnicima naroda Comanche. Dežurni negativac je Butch Cavendish kojeg igra skoro pa neprepoznatljivi William Fitchner. Njegova banda će presresti vlak koji ga prevozi na vješanje i slijedi set događaja koji će Reida spojiti s neobičnim indijanskim izopćenikom Tontom. Zbog predvidljivosti ovakvog lakopernog štiva publici nije potrebno previše da shvati kako iza svega stoji Željeznica, odnosno njen povjerenik za izgradnju Latham Cole. Solidan scenarij, na čelu kojeg stoji Justin Haythe (Put oslobođenja), unutar priče krije još jedan preokret koji spaja prošlost Tonta, Cavendisha i Hythea. Duet Depp/Hammer ima prolaznu koherentnost, čemu je vjerojatno zaslužan iskusniji Depp koji se posljednje dvije dekade takoreć' ukalopio u ulogama pomaknutih čudaka s dvostrukim motivom. Humorističnih epizoda u filmu, dakle, ne manjka a jedna uključuje i Tontovu ironiju na račun Reida kad uzvikne legendarni poklik svom konju - "Hi-Yo, Silver! Away!".

Usamljeni osvetnik: Scena iz filma

Akcijske scene su impresivne i produkcija tu ne štedi publiku od samog početka filma. No, kako je već napomenuto na početku teksta ne štedi je ni po pitanju minutaže filma, ali ni po pitanju filmskog nasilja. Što posebno čudi jer film dolazi iz produkcije Walt Disney Pictures. Dobra vijest za one koji se žele zabaviti uz ovaj (ili neki drugi) film je da ga mogu pogledati u Cineplexxu.

Hi-Yo, Cineplexx! Away!

Zašto u Cineplexxu? Filmska projekcija koja je prošli tjedan održana u kino dvorani Cineplexx Centar Kaptol dala je potpuni uvid u ono što jedna kino dvorana treba pružati kad je u pitanju spoj slike i zvuka. Projekcija je bila tradicionalna - dvodimenzionalna, ali je zvuk bio potpuni 3D. Što bi značilo da kad su vrata prostorije koja je u kadru smještena iza kamere, škripa otvaranja tih vrata čuje se publici s leđa a ne posvuda kao što je to čest slučaj u drugim kino dvoranama. Slika je fantastična, a poseban bonus je što praktički nema reklama. U cijenu karte je uračunat samo film a ne još dodatna promocija za nekog od telekom operatera.

Hi-Yo, Bruckheimer! GO Away!

Obzirom na Bruckheimerovu sklonost produciranju nastavaka uspješnih filmova, možemo se nadati da će ovaj puta nastavak izostati. Ovaj producent iza sebe ima stvarno impresivnu i slavnu filmografiju - Zbogom dragana moja (1975), Američki žigolo (1980), Ljudi mačke (1982), Flashdance (1983), Policajac s Beverly Hillsa (1984) i tako dalje do gusarske franšize 'Pirati s Kariba' i ranije spomenutih novodobnih blockbustera, ali ne treba baš svaki film imati svoj nastavak. Ionako već sprema još dva nastavka piratskih avantura, treću jurnjavu za nacionalnim blagom, novi 'Top Gun' i treći film o opakim i cool murjacima u režiji najomraženijeg hollywoodskog redatelja filmskog campa Michaela Baya.

 

Johnny Depp continental film recenzija Walt Disney kritika Jerry Bruckheimer Justin Haythe Mladen Šagovac Gore Verbinski cineplexx Armie Hammer vestern William Fitchner


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?