Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Pravi trenutak

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 04.12.2013. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Pravi trenutak

Zapravo Curtis

Skoro sramežljivo u Hrvatska kina ući će "Pravi trenutak", film popularnog novozelandskog scenariste Richarda Curtisa. Popularnog? Niste čuli za njega? To je onaj "lik" koji svojim potpisom stoji iza brda romantičnih pa i komičnih scenarija. Jedan od prvih projekata na kojima je radio kao scenarist bila je globalno popularna serija "Crna guja", a kasnije će za komičara Rowana Atkinsona još razviti lik gospodina Beana. No, nije to sve po čemu vam je poznat Richard Curtis. Premda brojnim pripadnicama nježnog spola njegovo ime ništa ne predstavlja, itekako su upoznate s filmovima kao što je "Dnevnik Bridget Jones" (2001) ili "Bridget Jones: Na rubu pameti" (2004), te romantična komedija "Nothing Hill". Povrh svih scenarističkih udjela u podosta popularnim romantičnim komedijama valja još znati da svakog Božića kao jedan od obaveznih repriznih filmova gledamo (sad će biti puno desetljeće) film koji brojni ubrajaju u vrh romkomova, a koja je ujedno Curtisov redateljski debi, Zapravo ljubav (2003) koji je konkurirao za dva Zlatna globusa. Njegov drugi redateljski film nije doživio uspjeh ranije komercijalne romantične komedije, no dovoljno je jak naslov da ne osujeti mušku populaciju, a riječ je o filmu "Rock n' Roll brod" koji je imao odličnu prođu kod intelektualnih hipstera s obzirom da je bio inspiriran Radio Mercurom, prvom "divljom/ilegalnom" radio postajom. Prije nego nastavite dalje čitati ovaj tekst odmah imajte na umu da je posrijedi prvenstveno ženski film, no zbog dijaloških dosjetki ima neke elemente zbog kojima gledanje neće teško sjesti ni muškoj publici.

Putovanje unatrag

Zamislite da vam otac priđe na vaš 21. Rođendan i kaže da možete putovati kroz vrijeme. Točnije da se možete vraćati unatrag kroz vrijeme. Zvuči dobro zar ne? Premda bi podosta hrvatskih muškaraca u prvi mah pomislilo na kladionicu. Skupiš rezultate utakmica, vratiš se par dana unatrag, uplatiš dobitnu kombinaciju i voila. No, Tim (Domhnall Gleeson) kao svoj trenutni najveći problem vidi ljubavni život, odnosno nepostojanje bilo kakvog ljubavnog života. Tim će upravo činjenicu da može vrijeme zavrtjeti unatrag iskoristiti kako bi pronašao ljubav, pomoći prijatelju, sestri, a pritom će proći jednu životnu školu kakva nama običnim smrtnicima koji nemamo nikakve sposobnosti sem živjeti sad i u ovom trenutku. Odmah vam je jasno da film "Pravi trenutak" nema konzistenciju fantastične uvjerljivosti, no to niti ne pokušava posjedovati kao brojni naslovi znanstvene fantastike. Ovdje se ne radi o tome da vi maštate kako bi bilo lijepo da ste dječak čarobnjak, nekakav Hobit kojem je povjerena misija spašavanja nekog imaginarnog svijeta ili pak da ste varioc koji će se u nekog glomaznom mehaničkom stroju zaustavljati invaziju vanzemaljaca. Ovaj film ima dva cilja, nasmijati i pokušati vas podsjetiti da živite u stvarnosti. Dakle, high-end romantična komedija načičkana životnim i ljubavnim porukama, onima elementarnima i podtekstualnim. Ne manjka ni jednih, ni drugih.

Pravi trenutak: Trailer

Film je podijeljen u više jasno odvojenih činova, pa publika na početku upoznaje šlampavog, dorkastog i konfuznog Tima te njegovo okružje koje čine ležerni otac (Bill Nighy, obavezan inventar Curtisovih filmova), labilna sestra Kit Kat (Lydia Wilson), pomalo uštogljena majka (Lindsay Duncan) i ekstremno dementni ujak D. (Richard Cordery). Tu se Tim prvi puta susreće sa svojom sposobnošću i pokušati osvojiti Kit Katinu prijateljicu Charlotte, što mu neće baš poći za rukom. Kasnije se u filmu još pojavljuje Tom Hollander kao Harry grintavi očev prijatelj kod kojeg će Tim živjeti kad preseli u London gdje susreće fatalnu ljubav Mary koju igra Rachel McAdams, a koja je pak već glumila u filmu slične tematike samo tvrdo ozbiljnijem - Žena vremenskog putnika (2009). Tu kreće pravi komični niz komičnih situacija koje uključuju šeprtljavog putnika kroz vrijeme i pokušaje da smuva ženu svog života. Dalje film postaje više ozbiljan nego komičan pa i podosta razvučen.

Popratni sadržaj About Tim(e)

Umjesto da se zadovolji jednostavnom romantičnom komedijom, Curtis se zapetljao u životnim filozofijama o prolaznosti života čime je film razvukao na punih 123 minute, čime je izgubio na početnom tempu prepričavanja. Redatelj se dodatno zapetljao u pravilima putovanja kroz vrijeme čije je objašnjavanje razvukao na cijeli film tako da na trenutke više niste sigurni da li je moguće putovati samo unatrag ili je ipak moguće putovati i unaprijed. Naime, pravila kakva postavi na početku priče, na pola puta više ne vrijede. Ovo, ukoliko ne padnete pod originalni šarm priče, može postati iritantno, no nije ključno za smisao priče koji Curtis želi nametnuti. Curtis je također iznevjerio publiku kojoj je ovaj film prvenstveno namijenjen. Naime, iako je posrijedi "ženski film", žene su ovdje tek puki promatrači zbivanja. Ovdje se sve vrti oko Tima. Tim otkriva svoju sposobnost, Tim pokušava zavesti Charlotte, Tim spašava Harryevu predstavu, Tim zavodi Mary, Tim spašava svoju sestru, Tim se oprašta s ocem itd. S obzirom da je originalni naslov filma "About Time", možda bi ga bilo prikladnije nazvati "About Tim" jer sve žene u Timovom životu tek su popratni sadržaj. No kad je već postavljen tako da se sve vrti oko njega, utješno je što je Tim izuzetno šarmantan i zahvalan lik. Tome pomaže irski glumac Domhnall Gleeson, kojeg ovdje u Hrvatskoj prvi put vidimo u nekoj kompleksnijoj i glavnoj ulozi. Gleeson izvrsno upogonjuje mimiku svojeg lica što je bitno kad glumite nekoga tko je šeprtljav i zbunjen kao Tim. I Bill Nighy je dobar, solidan zapravo, premda njegov lik u kasnijem dijelu filma na momente više izgleda kao da je pripit nego kao da boluje od neke neizlječive bolesti.

Pravi trenutak: Trailer

Pravi trenutak

Sva sreća pa Richard Curtis nije baš tako loš redatelj i dobro koristi svaki trenutak u filmu, čime zadržava šarm nametnut na početku priče zbog čega su sve nekonzistentnosti oprostive. Ukoliko ćete pogledati "Pravi trenutak", znajte da gledate film koji nije toliko o putovanju kroz vrijeme već je više romantična komedija koja će vas u više navrata pošteno nasmijati, daleko više od tipičnih američkih high-end romantičnih komedija.  Ovdje je taj fantazijski element putovanja kroz vrijeme više kao neki spisateljski alat za razvijanje radnje. Neloš i šarmantni uradak koji bi mogao biti podjednako zabavan muškoj i ženskoj publici.

recenzija Mladen Šagovac Bill Nighy Rachel McAdams romkom pravi trenutak about time Richard Curtis Domhnall Gleeson


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?