Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Muppeti u bijegu

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 31.03.2014. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Muppeti u bijegu

Ovo više nisu Hansonovi Muppeti, već Disneyjevi, ali i dalje je to red šaljivih pjesama, red autoironičnih skečeva, red cameo uloga glumaca A liste, te red Gicinog nagovaranja Kermita da se vjenčaju. Kod Muppet filmova unaprijed znamo što možemo očekivati, ali isto tako unaprijed znamo da će svi skečevi imati zadovoljavajući nivo humora te da nam u kinu neće biti dosadno.

Ono što je problem kod Muppeta je slabašna prilagođenost vremenu. Radnja filma "Muppeti u bijegu" kao da je smještena u prošlo stoljeće, a ista je stvar i sa skečevima. Ova je specifična kombinacija lutkarstva i filma, odnosno televizije, nastala u prošlom stoljeću kao satirički show dječje vizure dopadljiv odrasloj publici proizašao iz televizijske serije za djecu "Sesame Street". Kad je već odlučio preuzeti, nanovo oživjeti show, Disney je trebao napraviti radikalnije izmjene kako bi Muppete što je više moguće približio mlađoj publici. Ovako se čini kao da su Muppeti zapeli negdje između. Da bi potpuno zadovoljili današnju Disneyjevu publiku Muppeti bi se trebali spustiti na razinu histeričnih TV serijala koje Disney emitira na svom TV kanalu, no tada bi se morali oprostiti od starije publike koja ni ne može čuti za Disney Channel na kojem prevladavaju frenetični likovi čiji se dijalozi svode na histerično deranje. Današnje klince ne zanima pojava Lady Gage u turbo kratkom cameu, oni žele gledati lejdi gage od početka to kraja, a to Kermit i Gica nisu. Kao i svi ostali muppet likovi imaju ono što rijetko koja današnja zvijezda posjeduje - dostojanstvo. No, kako smo to već konstatirali, to nije ono što današnja klinčadija želi. Tradicionalna publika pak, dakle populacija koja je osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća odrastala uz reprize Muppet Showa, navikla je na nešto zrelije skečeve od ovih koji se prikazuju, tako da će zadovoljstvo pronaći samo oni najzagriženiji obožavatelji. Sva sreća, još su među živima.

Muppeti u bijegu: Trailer

"Muppeti u bijegu" nastavlja tamo gdje je prethodni film iz 2011. godine završio. Nakon što su spasili teatar i show koji nikog živog ne zanima, ne znaju što dalje. Sva sreća, ili nesreća, odmah se pojavljuje Dominic Badguy (Ricky Gervais) koji im se nudi kao tour manager. Naravno, da njegovo prezime nema veze s Francuskom te doslovno znači "negativac", kao i da je iza njegove ponude zapravo zla agenda po kojoj bi prevarom žapcu Kermitu smjestili robiju u Sibiru, dok bi na njegovo mjesto u Muppetima došao superzli i opaki žabac Constantine koji će europsku turneju popularnih lutaka iskoristiti kako bi počinio niz spektakularnih pljački. Badguy i Constantine ostvaruju svoj zli naum i Kermit stvarno skončava u zabitom sibirskom Gulagu odakle će uzaludno pokušavati pobjeći.

Lista glumaca koji se pojavljuju u cameo ulogama je nepregledna, odnosno Muppeti su s ovim filmom zasigurno postavili rekord. U filmu "Muppeti u bijegu" kratka pojavljivanja ostvarilo je preko dvadeset zvijezda i to redom Celine Dion, Usher, Tom Hiddleston, Stanely Tucci, Ray Liotta, Danny Trejo, Jermaine Clement, Zach Galifianakis, Christoph Waltz, Sean Combs, Tony Bennett, Josh Grobman, Toby Jones, Mackenzie Crook, Hugh Bonneville, Til Schweiger, Saorise Ronan, Salma Hayek, James McAvoy, Chloe Moretz, Frank Langella i Ross Lynch. S obzirom na tako veliki broj zvjezdanih pojavnosti, možemo nagađati da je ovaj film s Muppetima prije neki labuđi pjev nego nastojanje da se franšiza održi na životu. Tko doživi, o tome će pričati. U međuvremenu, tema je žapčev bijeg iz ruskog Gulaga u režiji britanskog redatelja Jamesa Bobina za kojeg je moguće vjerovati da bi posao napravio još bolje da za vratom nije imao scenaristu Nicholasa Stollera koji u svom radnom portfelju ima same naslove bofl komedija. Uz Rickija Gervaisa stalne uloge ostvarili su još Tina Fey kao Nadya upraviteljica Gulaga i Ty Burrell kao inspektor Jean Pierre Napoleon.

Uz ponešto redateljskih intervencija, ponešto auto-ironičnog humora, otkačene lutke skoro pola stoljeća plijene pažnju publike, zgodne i zarazne glazbene brojeve i brdo zvijezda očekujte ekvivalentnu količinu zabave.

Vjeruje se da je kreator Muppeta, Jim Hanson, osmislio riječ "Muppet" kombinacijom riječi "marionette" i "puppet", no vjerojatnije je da se Hansonu ta riječ jednostavno sviđala.

Kermit je prvo izgledao više kao gušter, a žabac je postao nešto prije početka emitiranja "Sesame Street"

Prvo pojavljivanje Muppeta na televiziji dogodilo se 1955. godine u televizijskom showu "Sam i prijatelji" koji se prikazivao na lokalnom televizijskom kanalu u Washintonu.

Lutkari prvotno godinu dana razvijaju osobne karakteristike i glas pojedinog Muppeta. Isto tako često se znaju izmjenjivati lutkari koji upravljaju pojedinim Muppetom kako bi se pronašla savršena lutkar-Muppet kombinacija.

Jim Henson je umro 16. svibnja 1990. godine i baš u tom periodu je vodio pregovore oko prodaje The Muppeta Disneyju za otprilike 150 milijuna dolara. Disney je prava na korištenje Muppeta otkupiti tek 2004. godine.

Pas Rowlf ustvari je prvi Muppet koji se redovito pojavljivao na televiziji. Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća redovito je imao nastup u sklopu "The Jimmy Dean Show".

Uloga učitelja Yode iz filma "Ratovi zvijezda: Imperija uzvraća udarac" prvotno je bila ponuđena Jimu Hensonu koji ju je odbio te za nju preporučio kolegu lutkara Franka Oza koji inače oživljuje Gicu, medu Fozzieja i Životinju.

recenzija Mladen Šagovac Tina Fey The Muppets Ricky Gervais Ty Burrell muppeti u bijegu Muppets Most Wanted


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?