Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Moj život s Liberaceom

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 07.09.2013. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Moj život s Liberaceom

Seks, kič i svijećnjaci

Finalni film ovogodišnjeg Vukovar Film Festivala, ujedno i (barem prema njegovim tvrdnjama) posljednji film u karijeri (barem za sad) Stevena Soderbergha - 'Moj život s Liberaceom' (Behind Candelabra) briljantno je biografsko remekdjelo da je teško povjerovati da je projekt odbijen od strane svih filmskih studija u Hollywood-u. Zašto? Šefovi filmskih produkcijskih konglomerata su se uplašili da bi ovaj film mogao biti uvredljiv za publiku. Naime, drama o kontroverznom odnosu Lee Liberacea - Mr. Showmanshipa aka The Glitter Man i njegovog dugogodišnjeg mlađahnog dečka Scotta Thorsona, ispunjena je scenama nesputane gay ljubavi te njihovim pozitivnim i negativnim ljubavničkim eskapadama. No, sad se ispostavlja da je to tek popratni sadržaj vrhunski oblikovane ljubavne drame o velikoj glazbenoj zvijezdi i mladom muškiću sa sela.

Michael Douglas i Matt Damon
Michael Douglas i Matt Damon

Naš život sa Soderberghom

Redatelj koji je početak karijere obilježio Zlatnom palmom za film "Sex, laži i videovrpce" umalo da je kraj te iste filmske karijere zaključio istom nagradom u Cannesu gdje je "Moj život s Liberaceom" konkurirao za najbolje filmsko ostvarenje. Inače, uspjeh Soderberghovog debija s Jamesom Spaderom u glavnoj ulozi doveo je do eksplozije nezavisno produciranih filmova. 2001. godine postao je jedan od trojice redatelja koji su imali dvije nominacije Akademije za najboljeg redatelja, a za filmove 'Traffic' - krimi dramu o narkoticima (Del Toro, Douglas Zeta-Jones) i za biografsku dramu o američkoj aktivistici - "Erin Brokowich" (Julia Roberts). Oscar je mogao dobiti za samo jedan film, bio je to "Traffic". Iste godine napravio je žanrovski zaokret i snimio remake the Summitovog (Sinatra, Martin, Davis Jr., Lawford i Bishop) "Oceanovih 11". Soderberghovu okosnicu grandiozne pljačke u Las Vegasu čine Brad Pitt, George Clooney i Don Cheadle. Skoro pa neizbježan uspjeh rezultirao je jednako inteligentni, zabavnim i intrigantnim nastavcima "Oceanovih 12" (2004) i "Oceanovih 13" (2007). Kroz cijelu je njegovu karijeru moguće osjetiti izražajno žanrovsko i tehničko eksperimentiranje. Tako 2002. godine digitalnom tehnikom, tada novitet, snima prpošnu eksploraciju voajerizma i seksualnosti (neslužbeni nastavak debija "Seks, laži i videovrpce") - "Licem u lice" s Davidom Duchovnyem, Juliom Roberts i Davidom Hyde Pierceom u glavnim ulogama. Već iste godine snima i tmurnu znanstveno-fantastičnu misteriju "Solaris", remake ruskog kultnog filma Andreia Tarkowskog iz 1972. godine. Žanrovske suprotnosti se kod Soderbergha još više osjećaju kasnije. No, cijelo vrijeme ostaje dosljedan lažima, odnosno neistinama. Ili, pak prijevarama... U dobrom dijelu njegovih filmova likovi su prevaranti ili patološki lašci. Na tragu ove, očito Soderberghu tematski drage, karakterne crte i on sam je prije filma "Moj život s Liberaceom" lažno najavljivao kraj karijere s filmom "Nuspojave" u kojem se sve također vrti oko laži i prijevara. No, ni ovo "zadnje" djelo vrhunskog redatelja nije daleko od laži. Liberace je (kao i mnoge druge tadašnje zvijezde) od šire javnosti skrivao svoju homoseksualnost.

Steven Soderbergh i Michael Douglas
Steven Soderbergh i Michael Douglas

Iza svijećnjaka

Publika je ovaj put kroz priču Scota Thorsona, koji je s Liberacem (Michael Douglas) proveo oko sedamnaest godina, suočena s pravom prirodom seksualnosti i emocija popularnog pijanista pa čak i s načinima na koje je to skrivao od svojih obožavatelja. Odmah na početku filma Soderbergh se obračunava s velikom obmanom kontroverznog umjetnika. Ljepuškasti Scot (Matt Damon) se ne može načuditi oduševljenjem publike dok sluša blještavog pop-virtuoza homoseksualca, no njegov "prijatelj" ga upozorava da oni o tome nemaju pojma pri čemu se tog trena kinopublici po prvi puta ukazuje Douglasovo lice Liberacea. Ubrzo nakon upoznavanja, njihov (Thorson-Liberace) odnos poprima intenzitet ključ-brava pri čemu glavnu riječ vodi nametljiv i rastrošni pijanist. Na jednak način kako je boogie-woogie svojedobno tutnjao kroz Liberaceove prste ispod svijećnjaka na pianu, odnos dvoje ljubavnika tutnji na ekranu ispred publike. Kako vrijeme u filmu odmiče tako se i konzistentnost njihovog odnosa mijenja. Thorsona potaknutog ovisnošću počnu izjedati paranoje te shvaćanje kako više nije zategnuti mladac dovoljan pažnje svog "dobrotvora". Ono što na početku izgleda kao bajka u svjetlucavoj palači, pred kraj se pretvora u noćnu moru u zlatnom kavezu.

Moj život s Liberaceom: Trailer

Pored redateljske briljantnosti vrhunskog tempiranja slijeda događaja koji su prikazani isprekidano kroz pet godina odnosa, pored brilijantima i draguljima posute kičaste scenografije (kič je bio Liberacijeva opsesija), najsjajniji dragulj ovog filma je Michael Douglas. Njegova izvedba Liberacea je vrhunska karakterna kopija u kojoj je Douglas gotovo kirurškom preciznošću dočarao glavne osobene crte poznatog zabavljača. Konkretno, potpuno je dočarao nemirnu ali dopadljivu osobu. Od hihotanja, mekog skoro pa mačkasto-maznog izgovora do nonšalantnog paradiranja pred publikom Michael Douglas je oživljeni Liberace. Nije moguće zaobići ni pohvale na račun Matta Damona koji zapravo igra glavnu ulogu. Dvojac je sjajno odradio svoj posao i intenzivno dočara ljubavnu priču kontroverznog gay dvojca. No, sve to što ovom filmu daje puninu okusa općenito drame ljubavničkog odnosa, pred tradicionalnom publikom zapravo predstavlja uteg.

Šteta je što su glavni igrači u Hollywoodu odbili ovaj film i što kao televizijski proizvod neće moći konkurirati na Oscarima. Možda ako se pravila promijene do zime ili se prihvati kao iznimka, ali jako teško da će do toga doći. No, nakon ove izvedbe neprepoznatljivog Michaela Douglasa još je teže progutati da s ovom ulogom neće biti među glumcima nominiranim za Oscar. Vrhunsku glumu u ovom filmu jednakim intenzitetom prate odlična kostimografija te šminka, dok uz odličnu režiju, barem kad je Soderbergh u pitanju ide i odlična kamera. Naime, Steven Soderbergh je često sam svoj snimatelj pri čemu mu je alias Peter Andrews.  "Moj život s Liberaceom" će vjerojatno zbog izražajnih scena "muške ljubavi" mnogima biti težak za gledanje, no tko god pogleda ovaj film ispunjen nesputanim kičem vrhunskog glazbenog zabavljača neće zbog tog zažaliti ni jedne sekunde. Uostalom, tko je lud propustiti posljednju redateljsku eskapadu Stevena Soderbergha?

recenzija Matt Damon Steven Soderbergh Mladen Šagovac vff vukovar film festival Michael Douglas Moj život s Liberaceom Behind the Candelabra


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?