Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Krive su zvijezde

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 13.06.2014. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Krive su zvijezde

Josh Boone, redatelj filma "Krive su zvijezde" pogodio je hot-spot smartphone generacije kojoj će ovaj film vjerojatno biti ono što je našim majkama sedamdesetih godina 20. stoljeća bio film "Ljubavna priča/Love Story" s Ali MacGraw i Rayanom O'Nealom u glavnim ulogama. Ili, ono što je "Bilježnica" bila u prošlom desetljeću. Film je već potukao znatno jače konkurente na američkim kino blagajnama, a s obzirom na informacije koje sam u kući dobio iz teenagerskih krugova ali i na atmosferu opinion maker projekciji, čini se da će solidan uspjeh polučiti i u Hrvatskoj.

Koliko god da "Krive su zvijezde" elementarno bio krajnje patetičan film koji podilazi emocijama publike, dobro je što će ga najviše popratiti publika stasala na naracijski i dijaloški praznoj priči o besmrtnim vampirima.  Ovoliko dijaloga dvaju glavnih likova u jednom filmu današnja dječurlija nije imala prilike gledati… Pa, zapravo nikad. Nadalje otrežnjenje od superjunačke i vampirske besmrtnosti koje će im donijeti ovaj film možda čak i poluči nekakav pozitivan odgojni efekt.

Krive su zvijezde
Prizor iz filma "Krive su zvijezde"

Sedamnaestogodišnja Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) boluje od raka štitnjače 4. stupnja koji joj se prenio i na pluća zbog čega je primorana neprekidno uz sebe imati bocu s kisikom. Film započinje s Hazel kao naratoricom koja publici opisuje život mlade osobe koja boluje od smrtonosne bolesti. Strahujući da joj je kćer u zapala u depresiju majka (Laura Dern) nagovara Hazel da se priključi grupi podrške. Tamo Hazel upoznaje Augusta Watersa (Ansel Elgort) koji za sebe kaže da ga je rak samo dotakao zbog čega je izgubio nogu i između njih dvoje odmah počnu frcati iskre. Emotivnu vezu između njih dvoje dodatno pojačava knjiga pisca Paula Van Houtena (Willem Dafoe) kojom je Hazel opsjednuta već neko vrijeme.

Krive su zvijezde: Trailer

Motivacijski narativ kojim je prožet cijeli film, nastao prema romanu "Greška u našim zvijezdama" (što je i originalan naslov filma) Johna Greena, naknadno je dodatno pojačan citatima iz dnevnika nesretne Anne Frank. Ljudi su opsjednuti smrću, a još od doba Antike publika pati na tragedije i romansu, kombinacija kojih je ustvari tradicionalni, dakle neizbježan, dramaturški izričaj. Glavni likovi, suočeni s neizbježnim, primorani su na ubrzano duševno sazrijevanje pa je u priči učestalo filozofsko izražavanje te isticanje metafora koje suprotstavljaju život i smrt. Filmu evidentan problem predstavlja "ulickana" slika i šminka zbog kojih je teško steći dojam da je dvoje glavnih likova smrtno bolesno. Iako bi se ovo dalo objasniti željom da se vizualno ublaži, u svojoj osnovi, ionako tmurna priča dio publike će se sigurno teško pomiriti s cjelokupnom ulickanošću. S druge strane pak, iako zajedno s likovima čine dio šire slike, scene ne gutaju glavne junake već ih upotpunjuju. Woodley i Elgort solidno su uprizorili djetinje i nevino poimanje zaljubljenosti koje kreće eksplozijom iskri uzajamnih i nepresušnih simpatija da bi se kasnije polako razvijalo u pravu ljubav. Ne može se poreći da film "Krive su zvijezde" nema emocijsku snagu i glumačku kvalitetu, no možda je filmu temeljenom na toliko ozbiljno shvaćenom romanu trebalo posvetiti mrvu više pažnje. Stoga bi se ovo prije moglo nazvati Boonovim sretnim pogotkom nego redateljskim uspjehom. Čini se da je emotivna snaga priče jača od osrednjeg redatelja tako da će uz ovaj film plakati milijuni djevojaka i njihovih majki diljem svijeta. Stresan i težak kraj priče uzrokovao je u posljednjih pola sata filma prolijevanje barem nekoliko litara suza prisutnih na opinion maker projekciji u Zagrebu pa možemo biti sigurni da će plakati i Krstulović ali od sreće - zbog zarade. U svakom slučaju, bolje i živahno obojena lica teenagera suočenih s nečim stvarnim i neizbježnim kao što je smrt, nego isprazna blijeda lica šumskih vampira bez ičeg smislenog za reći. Iako je i ovaj film mogao reći puno više i ovako daje sasvim dovoljno da se naša današnja klinčadija barem malo pribere i okrene stvarnosti.

romansa recenzija Romantika Mladen Šagovac tragedija ljubavna priča Willem Dafoe Shailene Woodley Krive su zvijezde The Fault in Our Stars Ansel Elgort Josh Boone Greška u našim zvijezdama


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?