Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Kolovoz u okrugu Osage

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 02.02.2014. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Kolovoz u okrugu Osage

Ukoliko ste obožavatelji serije "Besramnici", "Kolovoz u okrugu Osage" je bez daljnjeg film za vas. Istina, ovaj zadnji dugometražni rad redatelja Johna Wellsa nema ni približnu dozu humora kao spomenuta serija istog autora, ali na još tvrđi (okrutniji) način prikazuje bizarnu obiteljsku intimu. Obiteljska disfunkcionalnost u ovoj intenzivnoj drami prikazana je u maniri karakterne groteske.

Iznenadno samoubojstvo oca (Sam Shepard) obitelji dovodi razbježane kćeri pod obiteljski krov gdje ih čeka bolesna majka vrlo neugodnog jezika. Iako su obiteljske razmirice vidljive od samog početka, postepeno na površinu izlaze svi uzorci istima, a kolovođa rasplitanja svih obiteljskih problema i tajni upravo je majka Violet Weston (Meryl Streep) koja u sebi, ispostavlja se kasnije, nosi najveći teret.

U fokusu priče je izrazito agresivna interakcija majke sa kćerima u kojoj prednjače Violet i Barbara (Julia Roberts). Domaći distributer film predstavlja kao obiteljsku komediju, što je daleko od stvarnog stanja u ovoj priči. Violet osim što ima tešku narav, ovisnica je o medikamentima i boluje od karcinoma u ustima (na jeziku). Njena najmlađa kćer Ivy (Julianne Nicholson) se uplela neprimjeren ljubavnički odnos, koji se s kasnijim razvojem priče ispostavlja još neprimjerenijim. Karen Weston (Juliette Lewis) je nestalna šušumiga koja je zbog egzotičnog putovanja i skupog automobila spremna šutke prijeći preko činjenice da joj novi dečko ima pedofilske sklonosti.  Dok se jedinom donekle normalnom pričinja najstarija Violetina kćer Barbara koja za sve krivi majku u njen pogani rječnik. Tek kasnije shvaća koliko su suštinski slične.

Kolovoz u okrugu Osage: Trailer

Zbog debelog broja glumaca holivudske A liste čini da je posrijedi ensemble film, ali glavnu riječ u priči drži dvojac Streep-Roberts. Redatelj John Wells namjerno je htio filmski konfrontirati dvije američke glumačke miljenice i možemo reći da je to učinio spektakularno. Tenzije u kući Westonovih vidljive su od samog početka filma, te je gledatelj u stalnom iščekivanju eksplozije atmosfere. Likovi i atmosfera su odlično posloženi. Međutim, neamerička publika od početka je u zakinuću jer je film rađen po brodvejskoj predstavi scenaristice Tracy Letts pa ne možemo percipirati koliko film vjerno dočarava predložak. Možemo se tek prepustiti groteski ruralne američke obitelji iz Oklahome te izvrsnim izvedbama glavnih glumica.

Meryl Streep isprva nije htjela igrati u ovom filmu. Nije htjela glumiti tako neugodnu osobu. No, nije pogriješila pristavši glumiti Violet Weston. Uloga duševno trule žene koju život nije mazio, te je još dodatno primorana boriti se s vrlo neugodnim oblikom smrtonosne bolesti fantastično pristaje vremešnoj Streep. Sad bi se netko mogao sjetiti prošlogodišnje pošalice sa dodijele Zlatnih globusa kad su domaćice Fey i Poehler za Meryl Streep posprdno rekle da joj i prehlada dobro pristaje. No, koliko god bi vam popularnost Meryl Streep među kritičarima mogla ići na živce, posrijedi je velika glumica koja vrhunski odrađuje svaku ulogu kojoj se posveti. Juliu Roberts je užitak gledati u manje glamuroznoj roli. „Ljubimica Amerike“ se toliko uživila u ulogu ljubimice Amerike da je teško prisjetiti se filma u kojem zapravo glumi ulogu a ne lice s naslovnice. Ovdje vrsno igra kćer koja umišlja da je jedina u familiji normalna, a ustvari također ima obiteljskih problema koji isplivaju zajedno s kulminacijom svađe na relaciji kćer-majka. Tek na kraju shvaća težinu tereta koji već izvjesno vrijeme nosi njena majka. Tad shvaća i da se poremećeni obiteljski odnosi vrte u koncentričnim krugovima, te da ni njena budućnost ne nosi ništa bolje odnose u obitelji. Uz Roberts i Streep, sporedne uloge nose Chris Cooper, Ewan McGregor, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Abigail Breslin, Misty Upham i Benedict Cumberbatch.

Posrijedi je teška, zamarajuća i demotivirajuća te zbijena priča u kojoj nema pobjednika, a svi su zapravo samo žrtve. Neki žrtve vlastitih odabira, drugi pak tuđih dobrih namjera, napose žrtve obiteljskih tajni i neuspjelih kompromisa. 

Ewan McGregor drama Julia Roberts recenzija Sam Shepard Meryl Streep Mladen Šagovac Abigail Breslin kazalište Juliette Lewis broadway Chris Cooper Benedict Cumberbatch August Osage County kazališna predstava Margo Martindale Dermot Mulroney Misty Upham Julianne Nicholson John Wells Besramnici Kolovoz u okrugu Osage predstava


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?