Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Kapetan Phillips

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 19.10.2013. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Kapetan Phillips

Premijerno prikazan na BFI London Film Festivalu, film Paula Greengrassa snimljen prema istinitom događaju instantno je izazvao salve ovacija filmske kritike, pri čemu se najviše pozitivnog odjeka odnosi Toma Hanksa kao kapetana trgovačkog broda Maersk Alabama. Film "Kapetan Phillips" na filmska platna donosi priču nastalu prema istinitom događaju iz 2009. kad su brod kapetana Phillipsa oteli somalski gusari. Na početku filma u minusu su oni koji su bili lijeni u mladosti pročitati Moby-Dick Hermana Melvillea, ili, makar pogledati najpoznatiju filmsku adaptaciju ovog romana u režiji Johna Hustona s Gregory Packom u glavnoj ulozi. Baš je to perspektiva iz koje su prikazani somalski gusari dok love Phillipsov (ili bilo koji drugi) brod. Pri tome je Muse (Barkhad Abdi) somalski Ahab koji svakim djelićem svog tijela tu golemu metalnu morsku neman želi odvući do obale Somalije gdje će njegovim šefovima omogućiti ogroman profit. Prizor okupljanja gusarske posade, pak, izgleda kao skupljanje radnika ispred američkih tvornica u vrijeme velike depresije. Phillipsov je brod za Muesa kruh, nadomjestak za ribu koju somalskim ribarima otimaju ribolovni brodovi velikih korporacija.

Barkhad Abdi
Prizor iz filma "Kapetan Phillips"

Nedugo nakon početka i upoznavanja s likovima, film "Kapetan Phillips" pretvara se u napetu igru mačke i miša koja traje do samog kraja. Čak i prije no što pirati zauzmu brod gledatelju je jasno da će film biti ples nadmudrivanja Richarda Phillipsa i mladog Muse. Phillipsu brzo shvaća da je Museu potreban živ i tu kreće intelektualna superiornost starog morskog vuka u odnosu na priprostog ribara s kalašnjikovom u ruci. Ovdje je Tom Hanks pokazao i svoju glumačku nadmoć, no tome ćemo se vratiti kasnije.

Kapetan Phillpis: Trailer

Osim stvaranja nevjerojatne napetosti u priči, Greengrassu nije promaklo pokazati manjkavosti sustava koji okružuje glavni lik. Odgovor i reakcija Pihillipsovih nadležnih te američkih mornaričkih snaga prikazan je onakvim kakav vjerojatno jest i u stvarnosti, kržljav i uvijek u debelom zaostatku za događajima. Naime, spašavanje kreće tek nakon što Phillips bude otet s broda i kad cijela nevolja izbije u javnost. Film također ne propušta ukazati na somalske gusare kao na obične očajnike, žrtve globalizacije u kojoj nema mjesta za male ribare. Čak je u više navrata istaknuto kako pirati nisu pripadnici Al Qaede, a kako su ih mediji jedno vrijeme pokušavali prikazati. Višeslojnost cijele priče, koja odlično poklopljena s izuzetno napetom radnjom, a koja je pak popraćena s fantastično izvedenim prizorima akcije (posebno u drugom dijelu filma kad na scenu stupe američke pomorske snage), uz odlično balansiran odnos dvojice glavnih likova ovaj je film pravo redateljsko remekdjelo. Uz malu ali za mnoge značajnu opasku. Predug je. Sigurno je to s razlogom nakupljanja što je veće moguće količine napetosti, a kako bi se publiku na samom kraju doslovno prisililo na snažnu povezanost s otetim Phillipsom. I stvarno, to silno nakupljanje neizvjesnosti trenutka ima efekta, funkcionira. Natjera vas da pred kraj filma, kad stane sve to ludilo na morskoj pučini, imate osjećaj kao da ste bili tamo i proživjeli taj silni očaj.

Kapetan Phillps
Prizor iz filma "Kapetan Phillps"

Paula Grengrassa domaći mediji (i kinoprikazivači) gladni pompoznih naslova i blockbustera najradije dočaravaju kao redatelja Bourneove nadmoći i Bourenovog ultimatuma. No, puno zahvalniji naslovi za podsjećanje na ranije radove ovog specifičnog redatelja su filmovi Slobodna zona (Green Zone) iz 2010. godine koji je također filmska adaptacija knjige nastale po istinitoj priči, zatim Teorija letenja iz 1998. i berlinskim medvjedom okrunjena "Krvava nedjelja" iz 2002. godine. Vrhunski je napravio svoj posao u svakom dijelu filma. Ponegdje se klikanje po mornaričkim radarima čini bezvezno i besciljno, ali je u dočaravanju organizirane vojne akcije i prikazivanju američke vojske kao apilnog saveznika kad si u nevolji i kad treba zaustaviti loše momke debelo nadišao Kathryn Bigelow.

Kapetan Phillips: Scena iz filma #1

Tom Hanks? Vidimo li na obzoru nominaciju za zlatni kipić? Itekako. Hanks je Phillips u svakom trenutku, od početka kad je samo običan stariji muškarac koji sa svojom ženom dok ga prati na posao usputno dijeli zabrinutost zbog budućnosti svoje djece, preko strogog izdavanja naredbi nostromu i prvom oficiru, proučavanja svojih otmičara i konačno do finalnog mentalnog pucanja po svim šavovima. No, ne može se ignorirati učinak Barkhada Abdija u ulozi gusara Muse kojem je ovo debi u dugometražnom filmu.

"Kapetan Phillips" za sad slovi kao najbolji film (među velikim produkcijskim naslovima koji dolaze iz Hollywooda) u 2013. godini, no i uz svu izvrsnost i napetost koju sadrži malo je predug. Preporučeno pogledati svakako, ali bilo bi dobro i da se naoružate debelim živcima.

Oscar Pirati continental film recenzija Otmica Mladen Šagovac Paul Greengrass Tom Hanks Richard Phillips Kapetan Phillips Captain Phillips Barkhad Abdi maersk alabama


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?