Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: "Igre gladi: Plamen"

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 20.11.2013. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: "Igre gladi: Plamen"

Filmsku kvadrilogiju svi ozbiljniji ljubitelji filma trebaju gledati kao splet sretnih okolnosti. Budućim naraštajima kao filmsko naslijeđe ipak nećemo ostaviti samo konzumerističke i trendovske filmske proizvode nastale na krilima hiperprodukcije ponesene eksplozijom CGI kinematografije. Ništa ne treba iskosa gledati na one koji na Igre gladi upućuju kao neke nove Ratove zvijezda. Ako nisu potpuno, ono barem su djelomično u pravu. Kao i Ratovi zvijezda, Igre gladi hranjene su brojnim kulturalnim utjecajima i savršen su proizvod današnjeg vremena. Ono na čemu treba zavidjeti mladima je što se njima ne nudi samo striktna podjela na dobro i zlo kakva je nama svojedobno bila sasvim dovoljna, već što s ovom pričom dobivaju i fino razrađeni podtekstualni društveni komentar. Prirodno, drugi nastavak, kod nas naslovljen Igre gladi: Plamen, daleko je superiorniji od prvog filma koji je režirao Gary Ross. Nije slučajno da drugi nastavak režira znatno mlađi redatelj Francis Lawrence koji je ranijim filmovima (Ja sam legenda, Voda za slonove) pokazao da ima "touch" za mlađu publiku, i to baš onu koja je nedavno stasala uz vampire šminkere ili pak uz veličanstvena (fotošopirana) uprizorenja strip junaka. Pri hvalospjevima ne treba izuzeti ni originalnu "filmičnost" same priče koju možemo zahvaliti scenarističkim počecima spisateljice Suzanne Collins autorice romana Igre gladi.

Nakon što su čistim inatom i spletom okolnosti koji su im išli na ruku preživjeli 74. Igre gladi posvećenici, samozatajni pekarov sin Peeta (Josh Hutcherson) i Karnis Everdeen (oskarovka Jennifer Lawrence), postali su medijski robovi diktature koja vlada Panemom. Prisiljeni su kao par posebnim vlakom putovati po Okruzima i promovirati "kulturne vrijednosti" Igara gladi. No, ne ide baš sve glatko kako je išlo u proteklih 74 godine postojanja igara na smrt kojima režim slavi slom pobune protiv Kapitola. U okruzima tinja bijes i revolt izazvani inatom prema Kapitolu koji je Katniss pokazala tijekom igara. Predsjednik Snow (odličan Donald Sutherland) frustriran razvojem situacije ucjenom pokušava natjerati Katniss da narod uvjeri u svoju odanost režimu. Kad uvidi da ni to neće pomoći, odlučuje se na preokret kojim će se vlastitom režijom pokušati riješiti novog simbola pobune u nastajanju. Spremaju se 75. jubilarne igre. Istovremeno sa svim događajima u filmu, Katniss proždiru krvave strahote koje je proživjela ranije.

Igre gladi: Plamen - Trailer

Sve medijske znamenitosti današnjeg vremena su tu. Prenapadni kič elite, centralizirana medijski veličana vlast, reality televizija, medijska manipulacija informativnim intezivitetom dobrih i loših vijesti, eksploatacija mladih ljudi u svrhu manipulacije masama. Ovaj fenomenalni podtekst provlači se još iz prvog filma, no ovdje je razrađen u filigranskoj maniri poput podrugljivog pogleda na mogućnost manipulacijskog iskorištavanja žudnje mase da uživo prati ljubavne odnose "zvijezda" koje su istovremeno spremni poslati da se kolju na smrt. No, ni filmske znamenitosti na površini priče nisu zanemarive. U ovom filmu gledatelj puno bolje upoznaje Kapitol, njegovu megalomansku arhitekturu u maniri rimskog imperija, kao i njegove napadno odjevene i društveno raskalašene stanovnike koji uživaju život u izobilju kakvo je uskraćeno nižem staležu u Okruzima. U ovom nastavku promatramo i razvoj ljubavnog trokuta Peeta-Katness-Gale. Premda je pomalo neutemeljeno ovaj trokut odnosa nazvati ljubavnim jer Gale (Liam Hemsworth) ostaje istinska ljubav Katniss, dok je Peeta, barem za sad, osuđen na sestrinsko pokroviteljstvo prelijepe junakinje. Osim Kapitola i njegovih stanovnika u filmu Igre gladi: Plamen puno bolje su razrađeni i centralni likovi. Najbolji primjer za to je Effie Trinket (Elizabeth Banks) koju scenaristi ovaj put otvaraju publici kao osobu ispunjenu suosjećanjem za razliku od prvog filma u kojem je bila tek usputna karikatura vladajućeg društva. Njome se gledatelju ukazuje da nije baš kompletno kapitolsko društvo gladno krvi nižeg staleža iz ruralnih radničkih dijelova Panema. Osim scenaristički, Igre gladi: Plamen, unatoč tome što je u pitanju blockbusterski film namijenjen mlađoj publici, vrsno je glumačko ostvarenje u cjelini. Kompletni glumački ansambl odlično je odradio posao, opušten je čak i naturščik Lenny Kravitz. A najveću uvjerljivost pružaju Jennifer Lawrence i jedan od ponajboljih glumaca današnjice Woody Harrelson u ulozi Katnissinog mentora Haymitcha Abernathya. Splet sretnih okolnosti je htio da Lawrence dobije ulogu Katniss, a njen vrhunac u ovoj ulozi u posljednjem je kadru filma kojim će vas neupitno vezati za nastavak priče i sebe kao vrhunsku glumicu. Koliko je rađeno na glumcima vidi se pak i u sceni kad zapovjednik Thred (Patrick St. Esprit) drekne zapovijed svojim trupama Mirotvoraca u lice Haymitchu gdje je vidljivo da Harrleson istinski trzne unatrag.

Igre gladi: Trailer (1)

Moguće je sad potrošiti još barem tisuću znakova kojima bi se ukazalo na vrsnost ovog filmskog materijala A produkcije namijenjenog nešto mlađoj publici, no najbolje bi bilo ostaviti da sami sudite. Već to što ovaj film za razliku od brojnih drugih u kategoriji nema potrebu za prikazivanjem u 3D-u, govori da je posrijedi vrstan filmski tekst koji će zadovoljiti i one malo starije ljubitelje akcijskih fantazija nenavikle na krajnju krvoločnost (pa i onu vizualnu) priče. Film Igre gladi: Plamen zadovoljava sve standarde, one filmske kulturološke i one društvene popkulturalne te se kao takav nametnuo kao obavezno filmsko štivo sadašnjosti i budućnosti. Ako zbog ničega drugog, možemo biti sretni što će taj film, dok čekaju još dva nastavka, brojnu mlađariju navesti na čitanje romana na kojem je baziran. Baš kao što je bio slučaj s planetarno popularnim malim čarobnjakom. Je li nakon sveg ovog baš potrebno iznositi nekakvu ocjenu? Da, upravo tako.

recenzija blitz imax Mladen Šagovac Elizabeth Banks Woody Harrelson Donald Sutherland The Hunger Games Igre gladi Jennifer Lawrence hunger games catching fire igre gladi plamen Liam Hemsworth


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?