Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Gravitacija

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 03.10.2013. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Gravitacija

Dr. Ryan Stone (Bullock) briljantna je medicinska inženjerka kojoj je ovo prva misija, a uz nju je iskusni astronaut Matt Kowalski (Clooney), no naizgled rutinska misija završava katastrofom. Letjelica je uništena, a Stone i Kowalski ostaju sami u tami svemira, gdje imaju samo jedan drugoga. Zaglušujući muk ukazuje na to da su izgubili svaku vezu sa Zemljom...i svaku šansu za spas. Strah se pretvara u paniku, a svaki jecaj troši ono malo kisika što im je ostalo. Jedini put kući možda je krenuti još dublje u tamu svemira.

I tvoj svemirski shuttle također

Genijalnost ovog izuzetno napetog filma je što priču o svemiru drži na osnovnim tehničkim mogućnostima čovječanstva. Pritom ne odlazi u metaforičke dubine kako bi dočarao egzistencijalni poriv pojedinca da se bori do zadnjeg udisaja kisika. Premda je riječ o potpuno drugačijem žanrovskom kontekstu i narativu, možemo zaključiti kako je kultni "Mjesec" Duncana Jonesa s izvrsnim Samom Rockwellom u glavnoj ulozi konačno pao na drugo mjesto najboljeg filma s radnjom u svemiru snimljenog u ovom stoljeću. Cuaron svoj film moćno oslanja na vizualno i zvučno pri čemu je grobnu tišinu svemira ispunio intenzivnom glazbom Stevena Pricea (Kraj svijeta - The World's End) koja odlično prati izmjene ritma filma te služi kao dodatno gorivo, najblaže rečeno, fantastičnim zvučnim i vizualnim efektima.

Gravitacija: Trailer

Iako filmu ne nedostaju tipično holivudski elementi patetike, Cuaron je "Gravitaciji" ipak namijenio nešto kvalitetniji narativ od onog što obično nalazimo u američkim blockbusterima koji su radnjom smješteni u svemiru. U svojoj srži "Gravitacija" je tako film eksploracije mentalne snage pojedinca da se suoči s misijom vlastitog opstanka u krajnje nemogućim uvjetima a koji bi već sami po sebi za mnoge među nama predstavljali krajnji ishod i potpunu predaju, u ovom slučaju, tmini beskrajnog svemira. Prva scena u filmu traje punih 15-20 minuta i osim što služi za povezivanje publike s likovima i njihovim karakternim osobinama, pokazuje svrhu njihove misije. Glavne i jedine potpuno igrane uloge u filmu tumače George Clooney koji nije baš nešto previše uvjerljivi astronaut, no on niti nema funkciju uvjeravanja publike jer je astronaut Matt Kowallski samo ciljno sidrište za okolnostima unezvijerenu Dr. Ryan Stone Sandre Bullock kojoj, pak, s ovim filmom ne gine nova nominacija za prestižnu nagradu Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti. Štoviše, ovom izuzetnom i nesvakidašnjem filmskom ostvarenju možemo predvidjeti skoro sve nominacije u glavnim kategorijama.

Gravitacija: Drifting (isječak)

Zemljo, volim te

Vrhunski tempiran i napet dramski film koji će vas natjerati na pitanje koliko vi sami nosite volje za preživljavanje u nemogućim okolnostima. Curazon je tematiku ljudi u svemiru vratio onim iskonskim osnovama gdje se pojedinac sam suočava s grobnom tišinom oko njega. Što je najbolje od svega, za to mu nisu bila potrebna čudovišta već samo trenutne tehnološke (ne)mogućnosti i opasnosti koje proizlaze iz istog. Izuzetno napet, adrenalinski kolač koji još povrh svega svu tu dramu prikazuje i dočarava dobrim dijelom iz prvog lica zbog čega će vam na kraju u glavi ostati ona stara narodna - "Fali svemir, drž' se majčice Zemlje". Ako Alfonsu Cuaronu i četvrti put izmakne Oscar, bit će to ovaj put doslovno za dlaku. Osim Georgea Clooneya i Sandre Bulock koji igraju svoje uloge u filmu se još pojavljuju glasovi Eda Harrisa kao kontrola misije iz Hustona, Paul Sharma kao glas astronauta Shariffa te Amy Warren kao glas kapetanice Shuttlea Explorer.

Gravitacija: Deatached (isječak)

Film "Gravitacija" možete pogledati u svim kinima u Hrvatskoj, ali topla je preporuka pogledati ga u IMAX dvorani Cinestara Arena u Novom Zagrebu. Jedini drugi način da se ovoliko približite osjećajima potencijalnih strahota (i ljepota) svemira je da gore odete sami.

George Clooney recenzija Gravity Alfonso Cuarón Sandra Bullock Gravitacija imax Mladen Šagovac Sam Rockwell sf Duncan Jones


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?