Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Dobri dileri iz Dallasa

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 26.02.2014. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Dobri dileri iz Dallasa

Iako je pohvalno, nepotrebno je prosipati riječi na to kako je Matthew McConaughey za ulogu Rona Woodroofa opasno oborio svoju tjelesnu težinu. Sportske discipline popratite na stranicama sa sportskim sadržajima. Ovdje se (među ostalim izvedbenim umjetnostima i elementima filmskih umjetnosti) razgovara o karakternim transformacijama, odnosno sposobnosti pretvaranja; umijeću govora tijela, odnosno mimici; unošenju karizme u lik koji niste vi, odnosno glumi. A to je nešto što glumcu Matthewu McConaugheyu jako dobro ide.

Vrijeme radnje ovog filma smješteno je u doba najvećeg širenja zlokobne i tada misteriozne bolesti - AIDS-a. Električar i povremeni rodeo jahač bikova, Ron Woodroof, živi život punim plućima. Neumjeren je u uživanju alkohola, teški je pušač, konzumira narkotike (uglavnom kokain) i naravno seks bilo kad i bilo gdje. Povrh svega on je tipična američka seljačina, rasist i homofob. Nakon što doživi nezgodu u bolnici spoznaje da je HIV pozitivan, te da će vrlo vjerojatno umrijeti u narednih mjesec dana. Umjesto brzog triježnjenja, Ron se okreće negiranju trenutnog stanja odbijajući prihvatiti činjenicu da boluje od "pederske" bolesti. Neće trebati puno da se prisjeti kad je i kako mogao "pokupiti" bolest koja će mu prije ili kasnije ugasiti život. Jedinu šansu za spašavanje, ili barem produljenje, života uviđa u lijeku AZT koji je tek u eksperimentalnoj fazi. No, neće trebati puno da shvati kako ni od toga nema previše vajde. Lijek koji će mu se na trenutak učiniti kao slamka spasa, zapravo je farmaceutska slijepa ulica koja ne vodi nigdje osim još brže u izglednu smrt.

Dobri dileri iz Dallasa: Trailer

Iskreno, zapanjuje (i oduševljava) činjenica da među nominantima za Oscare imamo i snažnu umjetničku kritiku farmaceutskog i zdravstvenog korporatizma. No, nemojte se zalijetati jer ovaj film, snimljen prema stvarnim događajima, dosta oštro kritizira i društvo u cjelini. Počevši od samog Rona i njegovog nehajnog života koji je uzimao zdravo za gotovo. Što se radnja više razvija tako i kritika društva poprima šire razmjere. McConaughey je pred publiku Rona donio kao otkačenog tipa koji ne mari za ništa sem zabave, međutim, u ključnom trenutku uspješno ga transformira u životnog optimistu koji brzo shvaća da se život ne prepušta slučaju. Transformacija iz seljačine u čovjeka spremnog dijeliti svoje spoznaje o bolesti s ljudima sličnima njemu proći će šikaniranje od strane prijatelja i kolega s posla. Ronov partner u "zločinu" preživljavanja je transvestit Rayon kojeg vrlo emotivno igra Jared Leto koji je očito počeo pažljivije birati uloge. Njegov lik je još jedna šamarčina tvrdo konzervativnom društvu. Rayon je potvrda da nije AIDS sve što može pogoditi bilo koga od nas. Leto se fantastično nosi s znatno popularnijim kolegom i igrajući razmaženu divu uspješno nadopunjuje ovo nezamislivo partnerstvo. Koliko inače karizmatičan glumac/ica može biti nekarizmatičan, publici pokazuje Jennifer Garner kao liječnica Eve. Doduše, manjkavosti njenog lika mogu se pripisati i redateljskoj intervenciji da se priča ne osipa sa dvojice glavnih protagonista.

 Jennifer Garner

Jean-Marc Vallee je "Dobre dilere iz Dallasa" bazirao na seriji članaka novinara Billa Minutaglia nazvanih "Buying Time/Kupovanje vremena" koji su objavljivani u Dallas Morning News. Iako je srž priče borba Davida i Golijata, odnosno Rona i moćnog farmaceutskog lobija iza kojeg stoji država i FDA (Federalni ured za hranu i lijekove), Vallee se koncentrirao na osobne sudbine i time izbjegao "još-jednu-sudsku-dramu". Odlična drama o ljudskim sudbinama kakvu smo i mogli očekivati od redatelja praktički kultne drame C.R.A.Z.Y. (2005).

Dobri dileri iz Dallasa
Prizor iz filma "Dobri dileri iz Dallasa"

Riječ je o djelu koje praktično opravdava borbu pojedinca sa sporom državnom administracijom i farmaceutima kojima je profit iznad dobrobiti pojedinca, a najveći razlog da ga pogledate su izvrsne glumačke izvedbe ključnog dvojca. Jasno da dramatične fizičke transformacije doprinose no nisu i ključne za ovako inspirativne uloge. McConaughey i Leto na razini su zadanog posla, kao i kompletna priča izrazito su emocionalni te prenose jedinstvenu kontradiktornu moć filma "Dobri dileri iz Dallasa". Naime, iako je smrt nezaobilazna, ova priča će u vama probuditi toliko toplih i ljudskih osjećaja da ćete se osjećati dobro.

Jennifer Garner recenzija Mladen Šagovac gay Matthew McConaughey Discovery film i Video dobri dileri Dallasa Dobri dileri iz Dallasa Jared Leto lijekovi sida aids hiv


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?