Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Filmski vikend obilježen kraljevskim glavama

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 13.06.2014. / Autor: Mladen Šagovac Filmski vikend obilježen kraljevskim glavama

Hrvatska televizija za ovaj vikend odlučila je izložiti dvije kraljevske glave, prva je Elizabeta I. kćer Anne Bolyen i kontroverznog Henrika VIII, a drugi film prikazati će djevojačke godine Viktorije danas znane kao Bake Europe. Obje će popratiti kontroverzna mladost komunističkog vođe koji je na prostoru bivše Jugoslavije uživao reputaciju dostojnu samo kraljevskih figura. U nedjelju se prikazuje hrvatski film "Josef" Stanislava Tomića.

PETAK

Elizabeta: Zlatno doba (2007), HTV1 21:13

Filip II. je nakon smrti svoje žene bezuspješno pokušavao nagovoriti njezinu sestru i nasljednicu Elizabetu I. da sklope brak. Na njezino odbijanje odgovorio je izgradnjom najveće flote, do tada nepobjedive, s kojom je uz papin blagoslov odlučio zajedno s Francuzima napasti protestantsku Englesku. Dok se ratna opasnost nadvila nad Englesku, kraljica Elizabeta zaljubila se u Waltera Raleigha i držala ga blizu sebe na dvoru i daleko od mora i Amerike.

Elizabeta Zlatno doba
Prizor iz filma "Elizabeta Zlatno doba"

Ovo je zapravo nastavak filma "Elizabeta" iz 1998. godine koji je također režirao Shekar KapurCate Blanchett ovdje se vratila u ulogu kraljice Elizabete I. i za oba filma nominirana je za Oscar u kategoriji glumice u glavnoj ulozi. Na žalost, Kapur je u drugom filmu zakazao kao redatelj zbog čega publika nije baš najbolje reagirala a ni broj nominacija nije jednak onome koji je polučio prethodni film koji se bavio Elizabetinim djevojačkim godinama. Svejedno, osvojio je Oscar za najbolju kostimografiju. Uz Cate Blanchett, koja je jedini Kapurov kvalitetni zalog ovome filmu, glume i Clive OwenGeoffrey RushJordi MollaLaurence FoxSusan LynchJohn Shrapnel. Scenarij potpisuju William Nicholson i Michael Hirst.

Šuška se, šuška (2005), NovaTV 22:30

Tek zaručena Sarah Huttington (Jennifer Aniston) odlazi u Pasadenu sa svojim zaručnikom na obiteljsko vjenčanje. Čuje glasine da su knjiga i film Diplomac temeljene na njezinoj obitelji. Jesu li njezine baka i mama bile u vezi s istim čovjekom prije vjenčana njezinih roditelja? Je li ona dijete nepoznatog čovjeka? Zato se ne uklapa u obitelj? Je li njezina majka bila sretna? Ulazi li i ona sama u brak bez ljubavi? Odgovore će potražiti kod samog sudionika tog ljubavnog trokuta, Benjamina (Kevin Costner). Uz Jeffovu potporu Sarah (Mark Ruffalo) odlazi u San Francisco po odgovore o svojoj prošlosti i budućnosti.

Šuška se, šuška

U pred produkciji filma originalan dvojac iz filma 'Diplomac' Hoffman i Bancroft su trebali utjeloviti Beau i Sarahinu baku. No Bancroft je umrla, a Hoffman je bio zauzet snimanjem drugih projekata, stoga su uloge pripale Kevinu Costneru i Shirley MacLaine. Koliko god možda voljeli Jennifer Aniston ili pak legendarnu Shirley MacLaine, teško da bismo ovo nazvali preprukom već pukom kurtoazijom prema jakim glumačkim imenima. Ukoliko baš ne volite nogomet i povijesne spektakle znajte da vam NovaTV večeras nudi osrednju komediju.

 Ubojica pod kontrolom (2004), RTL 22:35

Osuđen na smrt zbog svojih sociopatskih zločina, Lee Ray Oliver (Ray Liotta) dobiva novu šansu za pomilovanje i život, pod uvjetom da pristane sudjelovati u kontroverznom programu doktora Micahela Copelanda (Willem Defoe). Riječ je o programu modifikacije ponašanja putem ubrizganih kemikalija, čiji se rad nadzire u medicinskom centru, za čiji uspjeh nema nikakve garancije. Suočen sa smrću, Oliver pristaje, ali vrlo brzo postaje jasno kako neki osuđenici jednostavno nisu vrijedni rehabilitacije. Film Tima Huntera ima izvrsnu glumačku ekipa na čelu s Rayom Liottom i intrigantnu fabulu kojom će vas povest će nas u svijet budućnosti u kojem čovjeku ni njegov vlastiti um ne predstavlja sigurno utočište. Ali kao film rađen za TV i video nema onaj vizualni i montažerski "edge" dostojan snažnih glumačkih imena i njihovih izvedbi. Nemojte da vas zavara vizualna sirovost materijala i sasvim slobodno uđite u svijet faramakološkog inženjeringa.

Ubojica pod kontrolom
Prizor iz filma "Ubojica pod kontrolom"

"Ubojica pod kontrolom" redatelja Tima Huntera intrigantan je  triler smješten u blisku budućnost, koji pokazuje sve negativne posljedice svakojakog kemijskog inženjeringa, pogotovo onog koji se pača u ljudski mozak. Uz Raya Liottu, Willema Defoea glume i Stephen Rea, Michelle Rodriguez i Kathleen Robertson.

SUBOTA

Gracie (2007), HTV1 15:25

Gracie Bowen  ima trojicu braće. Najstariji od njih, Johnny, rođeni je nogometaš i najpopularniji igrač u srednjoškolskom timu. Njezin otac, Bryan i sam je igrao nogomet dok nije ozlijedio koljeno, a sada trenira Johnnyja. Svi u obitelji osim majke, Lindsay žive za nogomet, pa i Gracie, kojoj ne priznaju da je darovita samo zato što je djevojka. U jednom trenutku skladan i veseo život Bowenovih naglo je prekinut tragedijom: Johnny je poginuo u prometnoj nesreći. Obitelji treba mnogo vremena da se bar donekle oporavi, a osobito Gracie, koja je bila posebno vezana uz brata. Malo-pomalo u Gracie sazrijeva želja da i sama zaigra nogomet u školskom timu i uvjerenje da ona to može. No, najprije joj se podsmjehuju rođena braća, zatim otkriva da ni otac ne vjeruje u nju, a naposljetku ni školski odbor ne daje joj mogućnost čak ni da se iskuša u nadmetanju s drugim, muškim, kandidatima za nogometnu ekipu. No, Gracie ne odustaje. Odboru piše molbu nakon koje je moraju saslušati, a s ocem prolazi iscrpljujuće i grube treninge.

Šteta je da se Hrvatska televizija nije ipak malo bolje filmski pripremila za nogometno prvenstvo jer ova repriza (snimljena prema stvarnim osobama) koliko god da bila hvaljena nije ni približno dobar film o nogometu kao što je to "Baš kao Beckham" indijske redateljice Gurindere Chadhe. Dakle nije baš nešto, ali je opet bolje od ničega. U glumačkoj ekipi su  Dermont Mulroney kao otac, Elisabeth Shue kao majka, John Doman kao trener i Andrew Shue kao pomoćni trener, a među iskusnim glumcima briljira Carly Schroeder kao Gracie.

HULK (2003), RTL 20.00

Bruce Banner (Eric Bana) briljantan je i neumoran znanstvenik s tajanstvenom obiteljskom prošlošću, koju ni sam najbolje ne poznaje. Radeći u svome laboratoriju na novoj tehnologiji koja bi trebala uvelike ubrzati i pospješiti različite procese ozdravljenja, Banner slučajno izazove strašnu eksploziju te biva izložen gamma radijaciji i utjecaju nanomeda, sićušnih bakterija koje bi trebale liječiti rane, ali zapravo ubijaju sve s čime dođu u kontakt. Zbunjen zbog činjenice što je preživio, Banner otkriva kako se nakon eksplozije, svaki put kada se razbjesni, pretvori u golemo zeleno čudovište koje ruši sve pred sobom. Bruceova tajnovita prošlost i odgovor na pitanje zašto je radijacija na njega ostavila ovakav trag, otkrit će se kada u cijeli slučaj intervenira njegov biološki otac David (Nick Nolte), želeći nastaviti eksperimentirati na njemu. Ali Bruceu je to tek jedan od problema jer vojska kreće uništiti čudovišnoga Hulka.

Hulk
Prizor iz filma "Hulk"

Hulk je jedan od prvih superjunaka koje je za Marvel osmislio Stan Lee još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Film "Hulk", slavnog redatelja Anga Leeja, uz Raimievog "Spider-Mana" i "X-Men" Bryana Singera predstavlja preokret u vizualnom pristupu filmovima o superjunacima. Lee se nije zadovoljio snimanjem samo atraktivnog spoja akcijskog filma i znanstvene fantastike, kakvi su uglavnom bili svi pokušaji ekraniziranja popularnih stripova, nego je na veliki ekran prenio i sve mračne nijanse izvornika, dobivši na kraju i veličanstvenu stripovsku verziju klasične tragedije.

Viktorija: Život mlade kraljice (2011), HTV1 20:14

Engleska sredinom 30-ih godina 19. stoljeća. Teško zdravstveno stanje i mogućnost skore smrti njezinog ujaka, kralja Williama IV., mladu kraljevnu Viktoriju stavlja pred brojne probleme. Ona je dobrodušna djevojka koja bi trebala naslijediti ujaka, ali koja se s jedne strane osjeća pritiješnjena strogim protokolom i društvenim pravilima na dvoru, a s druge ambicijama svoje u narodu nepopularne majke, udovice njemačkog podrijetla i vojvotkinje od Kenta, te spletkama majčina ambicioznog savjetnika Sir Johna Conroya.

Viktorija: Život mlade kraljice: Trailer

Godine 2010. od tri nominacije za Oscara nagrađena onim za najbolju kostimografiju, sigurno režirana, atmosferična i naglašeno estetizirana romantična povijesna biografska drama Jean-Marca Valléea (C.R.A.Z.Y, Café de Flore) snimljena je prema scenariju izuzetno cijenjenog oskarovca Juliana Fellowesa (Gosford Park,Sajam taštine, serija Titanic), kreatora sjajne i iznimno popularne serije Downton Abbey. Što god da zamjerali Hrvatskoj televiziji moramo priznati da vodi kakvu takvu brigu o tome da pred domaću televizijsku publiku stižu ovakva ključna filmska ostvarenja. Film dobrim dijelom odlično nosi Emily Blunt u ulozi Alexandrine Viktorije Hanover. Narativ je odlično balansiran između političke intrige i osobnih briga glavne junakinje zbog čega je tečan i čini film ugodnim za praćenje.

NEDJELJA

Josef (2011), HTV3 22:26

Godina je 1915. Istočni front, Galicija. Hrvatski vojnici ratuju pod austrougarskom zastavom protiv ruske vojske i bandi Čerkeza. Jedan ranjen i opljačkan austrougarski vojnik budi se na poprištu bitke. Oblači tuđu časničku odoru a s njom nehotice preuzima i nov identitet u obliku vojne pločice. Postaje vodnik Josef i započinje svoje putovanje po ratom opustošenoj tuđini. Josefa zarobljava odred natporučnika Tiffenbacha koji sumnja u njegov identitet i odvodi ga na strijeljanje.

Josef: Trailer

Teške kontroverze i velika prašina digle su se oko ovog filma. Producent Jozo Patljak vjerojatno je računao s time da bi angažmanom Marka Perkovića Thompsona mogao privući veći broj gledatelja na film koji se, ono barem metaforički, bavi najkontroverznijom hrvatskom povijesnom ličnosti - Josipom Brozom Titom. S obzirom da je prosječnom Thompsonovom obožavatelju od filma draža janjetina s ražnja koju okreće dok sjedi na ispražnjenoj kašeti piva lako je zaključiti koliko su se preračunali. Umjesto da izazovu iritaciju publike trećerazrednim kompozitorom redatelj Stanislav Tomić i producent Patljak trebali su samo naslov učiniti kontroverznim i publika bi pohrlila na kino blagajne. Iako film "Josef" explicite ne govori da se radi o Josipu Brozu Titu, lako je razlučivo da se Tomić htio umjetnički poigrati baš tim ne baš jasnim dijelom života kasnije obožavanoga diktatora. Film vrijedan pažnje posebno jer predstavlja oku ugodan iskorak u hrvatskoj kinematografiji. Film "Josef" još jednom je, nakon Ostojićevog "Ničiji sin" (2008), u prvi plan kao vrsnog glumca iznio Alena Liverića.

Mladen Šagovac tv Josef tv preporuke vikend tv vikend tv film


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?