Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Doktor Strange (2016) - Besprijekoran miks CGI-ja, psihodelije i mistike

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 04.11.2016. / Autor: Ratko Martinovic Doktor Strange (2016) - Besprijekoran miks CGI-ja, psihodelije i mistike

Doktor StrangeDoktor Strange (2016)Doctor Strangeredatelj: Scott Derricksonuloge: Rachel McAdams, Benedict Cumberbatch, Mads MikkelsenViše informacija o filmu »8.0

Sjećam se vremena kada smo govorili da je lako napraviti strašan CGI film s nešto većim budžetom i na njemu ubirati vrhnje na kino blagajnama. Već dobre dvije godine s istom premisom možemo zaključiti da je Hollywood u velikoj CGI krizi - čak su i najočekivanija i najskuplja ostvarenja imala pozamašne probleme s grafičkim dijelom jer su očekivanja jednostavno postala prevelika. Višemjesečni poslovi odjednom su dobili epitet 'generičkih', 'isfuranih' i 'napornih', a neki filmovi (poput 'Supermana') potpuno su se raspadali pod predugim repetitivnim sekvencama specijalnih efekata. I onda je došao Doktor Strange. Zamislite 'Inception' pod dopingom. Zapravo ne. Zamislite DiCaprijev svemir na DMT-u, LSD-u i psilocibinu. Ili um Salvadora Dalija. Najbolji dosadašnji prikaz psihodeličnog putovanja bio je film o poručniku Blueberryju, no nakon odgledanog Marvelovog pitomca moram se zapitati je li tomu doista i dalje tako. Znam, sada ćete reći - opet ova budala o psihodelicima. No obratite pozornost na scenu kada su paralelni svemiri zgužvani u zrcalnom svemiru (shvatit ćete o čemu se radi iako zvuči suludo) - tvorac stripa Stan Lee sjedi u autobusu i čita glasoviti pionirski psihodelični uradak Aldousa Huxleya 'Vrata percepcije' o meskalinu, isti onaj po kojemu su i legendarni 'The Doors' zaradili ime. Očito je stari kreativac inspiraciju dobivao iz nekih drugih smjerova.

Vratimo se mi na pisanje recke. Film je izuzetno maštovit, kreativan i originalan, i to ne za Marvelove uratke već i za film općenito. Redatelj je Scott Derrickson, prvenstveno prepoznat po poznatim horrorima (meni osobno odlični 'Sinister' i sasvim regularan 'Egzorcizam Emily Rose') i mora mu se priznati da je imao hrabrosti uhvatiti se u koštac s nečim toliko nadrealnim i egzotičnim. Naime, trebalo je tu podosta posla oko stvaranja te mješavine magije, okultizma, simbolike i mistike, a da sve ne zabrazdi u potpunom ludilu. Filmu zasigurno nije pomogao niti 'DC-jev efekt' koji pod mus stavlja imperativ 'cliffhangera' mase drugih franšiza kompanije - a mogu reći da je čak i taj segment solidno ishendlan, do razine da nije teret već upravo suprotno, 'hype' za druge projekte. Benedict Cumberbatch i Mads Mikkelsen toliko su dobri da bi bez ikakvih problema mogli zamijeniti uloge i to bi svladali kroz rekordno kratak rok. Tilda Swinton samo daje šlagvort. Budžet od 165 milijuna dolara s obzirom na sve viđeno čak i izgleda nestvarno malen - to je dodatna oda producentu Kevinu Feigeu koji je do sada svom studiju zaradio preko 10 milijardi (!) dolara. Tom čovjeku vrijedi ostaviti novčanik na čuvanje. Kada u jednadžbu uklopimo stripovski predložak koji je sam po sebi dobro osmišljen, napisan i zabavan - teško je bilo vjerovati da bilo što zaista i može poći po zlu.

Naravno, kao i svi drugi filmovi ovog žanra - i ovdje postoje određeni nedostaci. Neke dječje naivnosti, nešto slabiji i forsiraniji humor, paleta nepotrebnih scena koje bi se mogle izbaciti bez udara na radnju... Ako tražimo dlaku u jajetu, niti jedan film nije savršen. No ako tražimo originalnost, pompoznost, zabavu i nadrealizam, na pravom smo mjestu. CGI je nakon dugo vremena dosegnuo posve novu razinu. 3D isto tako napokon ima smisla i najbolji mi je još od 'Velikog Gatsbyja'. Psihodelija se polako vraća na veliko platno i uopće me neće čuditi ukoliko vrlo brzo budemo imali autentične vizije plasirane putem vizira i mobilne telefonije. Neke scene su toliko dobre da vam zaista bude žao što prije projekcije niste zviznuli mikrodozu LSD-a. Marvel je napokon s pravom izbio našu lovu iz džepova - moram im priznati da imaju taj neki standard filmova u posljednje vrijeme. Čak i kada je lošije izdanje posrijedi, u njemu se može pronaći nešto dobro i zabavno. Prava je šteta što talijanski stripovi nisu postigli uspjeh u SAD-u jer bi bio pravi užitak gledati adekvatne verzije Martina Mysterea, Lazarusa Ledda, Dylana Doga, Zagora i drugih. Tko zna, možda se jednom pronađe neki holivudski entuzijast. Iako pored budućih planova navedenih lobija - očekuje nas barem desetljeće superjunačkog lobija i rivalstva. Neka se igre nastave!

Stan Lee Mads Mikkelsen Marvel Tilda Swinton Benedict Cumberbatch Scott Derrickson Doktor Strange psihodelija


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?