Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Comedy Central popušta pod stiskom ekstremističkih prijetnji, cenzuriraju South Park

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 24.04.2010. / Autor: Moj Film Comedy Central popušta pod stiskom ekstremističkih prijetnji, cenzuriraju South Park

Vjerojatno bi se na prste jedne ruke dalo izbrojati aktere političke i društvene scene dalo izbrojati skupine i pojedince koje Trey Parker i Matt Stone nisu pokušali (ili nisu uspjeli) isprovocirati. No, čini se da su ovaj puta zaista uspjeli zagristi gdje ne smiju.

Odijela studija Comedy Central priznaju da su se na cenzuriranje zadnje epizode South Parka odlučili  nakon što je jedna islamistička skupina proglasila kako bi šaljivi dvojac kreatora ovog satiričkog crtića mogao skončati kao Theo Van Gogh, nizozemski filmski umjetnik koji je ubijen 2004. godine zbog filma u kojem propitkuje islamska stajališta spram žena.

Parker i Stone islamistima su stali na žulj prokazujući proroka Muhameda odjevenog u plišanog medu u 201 epizodi South Park.
Nakon što je sporna epizoda skinuta sa internetske stranice crtića, gdje se obično mogu pogledati prethodno emitirane epizode, glasnogovornik Comedy Centrala je dao naznačiti da su nakon prijetnji cenzurirali uvredljivi jezik iz epizode. Uvredljivi jezik iz epizode?
Točnije, cenzurirana(biiip-ana) je riječ Muhamed.

SOUTH PARK

Islamska fundamentalistička skupina naziva Rovulicionarni Muslimani, između ostalog na svojoj internetskoj stranici su objavili kako "...ovo nije prijetnja, već upozorenje stvarnosti koja bi im se mogla dogoditi.". U 201. epizodi South Parka dvojac Parker/Stone se ruga religijskim ekstremistima koji sve razmirice i nesporazume rješavaju raznošenjem bombama.

Nakon što su se prijetnje nastavile, Comedy Central je odlučio otići još dalje sa cenzurom pa su Muhameda još vizualno prelijepili iako su ga sami autori cenzurirali prikazavši ga kao plišanog medvjedića.

Ironija je da su ekstremisti zapravo debelo zakasnili jer su Southparkovci već 2001. godine prikazali proroka M(biiip)a i to gologuzog u epizodi Super Best Friends u kojoj se prorok M(biiip) prikazuje kao član tima superheroja sa Buddhom, Mojsijem i Josephom Smithom.

P.S. Do kraja ovog teksta i ova "sporna" epizoda skinuta je sa internetske stranice popularnog satiričkog crtića South Park.

south park Trey Parker Matt Stone comedy central islamisti terorizam muhamed mohammed islam animirani film satira


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?