Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Atlas oblaka - kaleidoskopski povratak Wachowskih

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 01.12.2012. / Autor: Mladen Šagovac Atlas oblaka - kaleidoskopski povratak Wachowskih

Nakon što su svijet pokorili svojim trodijelnim super hit filmom "Matrix" i fantazijskim "O za osvetu", nekoć braća a danas brat i sestra, Wachowski se uz koredatelja Tom Tykwera vraćaju s još jednim filmskim misaonim desertom. Njihov najnoviji film "Atlas oblaka" je varijete žanrovski različitih priča koje se isprepliću od 19. stoljeća do daleke budućnosti. Film je baziran na intrigantnom romanu Davida Mitchella podijeljenom na šest priča koje za cilj imaju ukazati na izvjesnu slučajnost budućnosti. Ono što učinimo ili ne učinimo danas, izravno utječe na rasplet događaja u budućnosti kao i da svako dobro može rezultirati zlom, ili, uvijek postoji mogućnost da zlo rezultira dobrim. Ovo zadnje nije podcrtano, ali se iščitava između redaka jer, razumljivo, autori su koncentrirani na pozitivna djela svojih aktera. Sam način paralelnog prepričavanja više radnji u "Atlas oblaka" nije specifičan za ovaj film, ali uz odlično odrađenu režiju osigurava dovoljnu količinu napetosti do kraja.

Atlas oblaka: Trailer

Maljčiki su Zeleni Soylent

Svaka priča vlastito je žanrovsko ukazanje pa publika istovremeno može uživati u povijesnoj avanturi, ljubavnoj drami, akcijskom krimiću, komediji karaktera, futurističkoj akcijskoj drami i SF avanturi. Narativni i vizualni utjecaji na ovaj film pršte iz svakog kuta pa se kroz film može osjetiti kompletan kaleidoskop književno-filmskih okusa od "Zelenog Soylenta" Richarda Fleischera do slengovskog govora poput onog u distopijskoj "Paklenoj naranči".  "Atlas oblaka" stvarno ni po čemu nije originalan ali ga izdvaja iznimno redateljsko i glumačko umijeće ljudi koji su radili na njemu. Sve te pseudofilozofske niti propitkivanja naših individualnih i društvenih poteza smo već puno puta okusili, pa i u Matrixu.

Atlas oblaka: Komentar redatelja

Zachry, Luisa Rey, Timothy Cavendish, sestra Noakes, Sonmi-451, Robert Frosbisher, Arhivar...

Da se razumijemo, jak osjećaj prisutnosti velikog broja utjecaja ne znači nužno manu ovom djelu. Baš ga to na neki način čini uzbudljivim pa čak i nekom vrstom igre pogađanja za publiku, ali ostavlja ga bez značajnijeg inovacijskog autorskog potpisa. Posebnost su glumci koji su svaki ponaosob iznijeli više različitih uloga. Okolnost vjerojatno nastala iz financijskih poteškoća koje su "Atlas oblaka" pratile od početka, pretvorena je u prednost koja dočarava glumačku umješnost i redateljsku sposobnost kvalitetnog rada s glumcima involviranima u ovaj film. Na jedno gledanje je teško razlučiti tko je u glavnoj postavi najbolji. Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving itd. stvarno je na prvu nemoguće izdvojiti glumca koji najviše doprinosi priči. Kao i priče njihovih likova isprepleteni su ulogama i funkcioniraju poput zasebnih kapljica vode što zajednički čine more, u ovom slučaju, zasebne premise jednog zaključka. Nadovezati ću se na sve koje je ovaj film ranije impresionirao. Iako ima pedigre kinohita, neće doživjeti taj uspjeh. Ali će oko svoje finalne misli okupiti gomilu štovatelja koji će mu se vjerno vraćati u svakom mogućem projekcijskom obliku. "Atlas oblaka" krase prekrasni likovi, ekspoze emocija koje pozivaju na razum i empatiju, odlična kamera i scenografija, impresivne akcijske scene i izuzetan umjetnički rad svih upletenih u film i složen ali odlično projiciran tijek radnje. Dva sata i četrdeset sedam minuta? Vrijeme potrošeno na ovaj film nećete ni primijetiti a nećete za njim ni žaliti.

Pacifička pomorska avantura

U središtu priče je mladi bilježnik Adam Ewing koji pri povratku s plantaže svog tasta obolijeva. Upravo će ga ta okolnost spojiti s odbjeglim afričkim robom.

Atlas oblaka

Ljubavna drama mladog skladatelja

Premda će mladog Roberta Frobishera sudbina odvojiti od njegovog ljubavnika, najveću patnju u njegovom životu prouzročit će ljubav prema glazbi.

Atlas oblaka

Novinar - opasno zanimanje

Mladu novinarku, kćer poznatog novinara, Luisu Rey kvar u liftu će dovesti u niz po život opasnih situacija ali i do priče njenog života.

Atlas oblaka

Životna škola rastrošnog izdavača

Ostarjeli Timothy Cavendish izdavač je šund autobiografskih publikacija javnih osoba. Nakon što jedan od "pisaca", inače boksač, završi u zatvoru zbog ubojstva književnog kritičara Cavendish će zadržati novac od prodanih primjeraka njegove knjige. Njegova škola počinje kada bijegom kod brata pokuša izbjeći isplatu novca koji mu ne pripada.

Atlas oblaka

Otkrivenje u NeoSeoulu

Distopijska budućnost je scenografija priče u čijem je središtu fabrikant (umjetno stvoreno ljudsko biće/klon) Sonmi-451. Nju će jedina sačuvana scena iz jednog starog filma dovesti do individualnog osvješćenja koje ima značaj za društvo u cjelini.

Atlas oblaka

Opstojanje vrste u budućnosti

Stari praznovjerni Zachry pripadnik je male miroljubive otočke zajednice koja muku muči s krvoločnim plemenom Kona koje obitava na drugoj strani otoka. Zachryevu sudbinu odlučiti će volja da pomogne znanstvenici Meronym koja povremeno obilazi otok u pokušajima da spasi vrstu od izumiranja na otrovanom planetu.

Atlas oblaka

Službena stranica filma "Atlas oblaka"

Hugo Weaving recenzija Mladen Šagovac Tom Hanks Jim Broadbent Discovery film i Video Cloud Atlas atlas oblaka Halle Berry Tom Tykwer Andy Wachowski Lana Wachowski David Mitchell


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?