Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Alien: Savez (2017) - Sanjaju li androidi hibridne Aliene?

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 22.05.2017. / Autor: Ratko Martinovic Alien: Savez (2017) - Sanjaju li androidi hibridne Aliene?

Alien: SavezAlien: Savez (2017)Alien: Covenantredatelj: Ridley Scottuloge: Katherine Waterston, Michael Fassbender, James FrancoViše informacija o filmu »6.0

Demistifikacija. Komplicirana riječ često korištena uz onu još kompliciraniju, pretencioznost. Ridley Scott je na pragu osamdesetih, a poput Ćire Blaževića još je itekako vitalan. Problem je upravo kao i kod Ćire, sve češća inkonzistentnost. Da se razumijemo, tijekom cijele karijere imao je čudnih izleta, prosječnih filmova i u najmanju ruku čudnih odabira tema. U prijevodu - malo SF-a, malo povijesti, malo kriminala, malo vojske. S dodatkom biblijskih obrazaca, logičkih premisa oko umjetne inteligencije i morbidnih ljudskih ekscesa. Ono što mu mnogi prepoznaju kao najveće boljke su producentski izleti koji ni izbliza nisu uspješni kao zanat, te činjenica kako ne piše scenarije za vlastite filmove. Što ne bi bio problem da uvijek ima oko za prepoznavanje dobrog materijala, oko koje mu je s godinama sve slabije. Interesantno je da mi je njegov ponajbolji film u proteklom desetljeću 'Savjetnik', upravo onaj oko kojeg se najviše koplja lomilo. Pardon, drugi po redu. Prvi je bio 'Prometej'. Ne meni najbolji, nego svima najkontroverzniji.

Ukoliko bismo kroz sve navedene prizme promatrali novi prednastavak Aliena, onda pričamo o bizarnom bućkurišu svega navedenog. Kao da se u istom filmu odvijaju radnje originalnog Aliena, Prometeja, 'Egzodusa' i 'Black Hawk Down'. Doduše, ima tu i Hannibala u glavi Michaela Fassbendera koji je dramaturgije radi poželio sve posoliti i s malo 'Macbeth' šika i 'Assassin's Creed' kapuljače. Autor scenarija John Logan nije neki diletant kada pričamo o drami, Gladijatoru ili Jamesu Bondu. No kada spomenemo SF, čovjek odjednom poludi i izbaci 'Star Trek: Nemesis' ili 'Vremeplov'. Da, nisu to baš toliko loši filmovi, ali ruku na srce - nisu ni blizu njegovim trima nominacijama za Oskara. Ajmo sada malo i o filmu. Tempo je zaista čudan, naracija na rubu bizarnosti i nekako kroz čitavu radnju osjetite veliku sjenku 'Što je pjesnik želio reći' filozofije. Kod Prometeja je bila riječ o zanimljivoj premisi koja je prostituirana i iskomercijalizirana do krajnjih granica. Ovdje je samo problem u dosadnom, predvidljivom i sto puta prožvakanom i recikliranom sadržaju. Osim u onom najbitnijem - podrijetlu samih Aliena. To je toliko tragikomično iskombinirano da izgleda kao da se pjesnik zajebavao nakon sedmog piva. Ili sedmog putnika. Optužio bih Scotta ali se odmah sjetim da on ne piše scenarije.

I čovjek je zapravo odradio klasično dobar posao u redateljskom smislu. Slika štima, mračni izražaj štima, art spika štima. Gluma štima. Samo ne štima bazna logika. Spojlere ne odajem ali bi ovdje zaista volio secirati scenu po scenu jer toliko gluparija je teško i nabrojati. A kada pogledate posljednjih par filmova, ozbiljno se zapitate jeste li vi jedini koji u potpunosti ne razumijete neke stvari. Ili je Ridley jedini koji ih razumije? Ili su to pak scenaristi? Vraćam se opet na demistifikaciju. Koja je jedino kod Scotta postala pretencioznost. Ono što je nekoć davalo najveću čar kultnom Blade Runneru danas izgleda kao ogroman teret sve inatljivijeg redatelja. Kritičari začudo nisu na nož uhvatili ovu kreaciju, a pitam se i zašto. Jer su neke stvari na visokoj razini dok su druge na nivou početnika. I sve izgleda kao crossover više filmova, a prosječan gledatelj pojma nema je li ovo 'reboot', 'remake', 'prequel' ili 'hommage'. Iako zna sve jer je prepredvidljivo. Najoriginalniji SF lik u povijesti postao je poput turske sapunice. A ja se i dalje pitam sanjaju li androidi hibridne Aliene? Ili barem poput Jude izdaju sve oko sebe...

Alien Ridley Scott Michael Fassbender Prometej prednastavak Alien Savez John Logan


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?