Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

A najbolji od najboljih u 2013. su...

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 31.12.2013. / Autor: Mladen Šagovac A najbolji od najboljih u 2013. su...

Kad smo se opraštali od 2012. godine, 2013. najavili smo kao veliku filmsku godinu. Iznenađenje! Stvarno je takva bila. Kad smo se spremali analizirati sve filmove koji su zatitrali na kino platnima tijekom 2013. godine, shvatili smo da bi to trebala biti lista od barem pedesetak naslova koji su oduševljavali u proteklom periodu. Najbolje od svega je što neke bolje naslove, nastale krajem godine, nismo još ni vidjeli i uživanje u njima tek nam predstoji.

Sasvim slobodno (bez da našem uredniku padne dlaka s glave, ili ned'o Bog crkne Blu-ray player) možemo ustvrditi da je ovo bila velika i moćna filmska godina. Izlistavati ama baš sve naslove koji su nas tijekom godine oduševili bilo bi podilaženje šarolikim preferencijama publike i struke. Stoga smo listu najboljih odlučili svesti na filmove koji su nas ostavili bez daha. 

Ovo je naš izbor najboljih u 2013. godini. 

1. Gravitacija

Možda mu poznavanje zakona fizike nije najjača strana, ali, gledano očima zaljubljenika u film, Alfonso Cuaron uspio je snimiti iznimno atraktivan prizor preživljavanja. Nećemo ići toliko daleko pa tvrditi da je ovo apsolutno najbolji film s radnjom smještenom u Svemiru, ali je najbolji snimljen u recentno vrijeme. I ne samo to. 2013. godina, zaista je bila velika filmska godina. Digitalna hiper produkcija na filmska platna je donijela ogroman broj kino hitova. Cuaron je svoj isporučio sa samo dva glumca. Nije organizirao pompoznu misiju spašavanja, nije ostavio pojedinca da čeka spasilačku misiju ispunjenu nekakvim super herojima. Njegova junakinja samostalno se borila za goli život. A to je iznimno važna poruka u trenutku kad svijetom vlada kolektivna bezličnost i utapanje u trendovske mase. I da poanta bude bolja, naglasio je to glavnim ženskim likom. S obzirom da žene imaju iznimno važno mjesto u svijesti filmskog i filmofilskog kolektiva, ovo je daleko najbolji film 2013. godine.

Gravitacija: Trailer

2. Čin smaknuća

Nevjerojatno je postignuće redatelja Joshue Oppenheimera što je masovne ubojice uspio nagovoriti da sudjeluju u filmskom uprizorenju svojih zločina. U svijetu gdje su svi zločinci svjesni svojih počinjenih grozota, stvarno treba imati želudac intervjuirati takve zlotvore te s njima raditi. Ni jedan drugi film ne razotkriva stvarno lice štakora koji su bez imalo grižnje savjesti spremni počiniti masovne zločine onog trena kad to netko od njih zatraži. Da je ovom našem malom društvu imalo stalo do toga da skončamo Domovinski rat, ovaj film bi bio besplatno prikazivan u svakom hrvatskom kinu sve dok ga ne bi pogledali svi. Lice zla isto je na svim zaraćenim stranama i ono ne osjeća grizodušje. Ovo je lekcija koju bi svi trebali proći.

Čin smaknuća

3. Kapetan Phillips

Kad je previše dobrih filmova u jednoj godini, listu je najbolje suziti na tri koji predstavljaju čisti vrhunac. Jedan od takvih je Kapetan Phillips redatelja Paula Greengrasa. Ovo je morska potjera kakvu izvjesno vrijeme nismo imali na kino platnima. Iako je veći dio filma igra mačke i miša između Phillipsa i njegovih otmičara, oni najdramatičniji dijelovi filma su toliko snažni da su iscrpljujući za publiku. Posebnu ulogu u tome ima Tom Hanks koji na samom finalu vrhunski lomi napetost i gledatelja tjera na plač olakšanja. Tu je još i debitant godine (Barkhad Abdi), naturščik u ulozi Phillipsovog otmičara koji na velike trgovačke brodove gleda kao kapetan Ahab na kitove.

Kapetan Phillips: Trailer

4. Jasmine French

Cate Blanchett u ulozi prolupale, i propale, pripadnice američke više klase stvarno obara s nogu. Kroz cijeli film prikazana je kao sekundarna žrtva financijskih malverzacija njenog supruga da bi se nakraju ispostavilo da je zapravo žrtva vlastite osvetoljubivosti proizišle iz ega nastalog iz razmaženosti koju gotivi viša društvena klasa. Velik dio filmske kritike se koncentrirao na hvalospjeve namijenjene velebnoj glumačkoj izvedbi Cate Blanchett kao Jasmine French, a malo ih se osvrnulo na upravo spomenutu notu ironije kojom je u ovim fantastičnom scenariju Woody Allen vratio teško stečenu slavu filmskog genija u trenutku kad mu svi govore da je vrijeme za mirovinu.

Jasmine French: Trailer

5. Utrka života

Ovo je znakovito više od oktanom napucanog filma namijenjenog hipsterima koji svaki tjedan obijesno pregledavaju nove epizode "Pete brzine". Teško rivalstvo vozača Formule 1, Niki Laude i Jamesa Hunta, koje je gonilo ova dva brzinska ovisnika u jednom trenutku doslovno eksplodira nesrećom na utrci koja Nikiju Laudi jednom zauvijek promijeni lice. Sportska drama koja je daleko iznad pumpanja sportskog ega, iako ni toga ne nedostaje. No, osnova priče ostaju svije potpune karakterne suprotnosti koje je redatelj Ron Howard briljantno dočarao dodijelivši glavne uloge Chrisu Hemsworthu i Danielu Bruhlu. Ono čime će vas ova sportska drama dotući je poniznost koju jedan suparnik daje drugom kroz poštovanje. Tu je još i kamera koja će vas, uz ostale znakove vremena, slikom lansirati ravno u vrijeme dok su vozači formule još bili ništa više od malo luđih playboya, odnosno prije no što su postali Niki Lauda.

Utrka života: Trailer

Najbolji trailer - Vuk s Wall Streeta

Premda je Scorseseov Vuk s Wall Streeta jedan od najboljih filmova u proteklom razdoblju, došao je u kina na samom izmaku godine. Ali, foršpan za film je dovoljno dugo s nama da bismo ga proglasili najboljim u 2013. Ako ne vjerujete nama, onda vjerujte ovima što su u samo prvom vikendu prikazivanja u Hrvatskoj na taj film potrošili više od milijun kuna. No, ni to nije potrebno da bismo ga proglasili najboljim. Najbolji je zbog izvrsnog ritma, izvrsnog odabira glazbe (Kanye West - Black Skinhead) i izvrsno odabranih elemenata filma koji trebaju publiku pozvati u kino. Službeni foršpan traje 2 minute i 13 sekundi, no vi ste već u 37. sekundi sigurni da ovaj film morate pogledati. Da budemo pošteni (i još bolje precizni), to je ona scena u kojoj Matthew McConaughey u ulozi Marka Hane objašnjava muljaže sa sitnim dionicama - "Fufazi, fugazi. It’s a wazi, it’s a woozi - fairy dust.” Svaka sekunda foršpana dalje potpuno blijedi jer ste već na stranicama nekog kina i tražite termin koji ćete rezervirati. Foršpan za film Vuk s Wall Streeta je toliko dobar kao da vam glavom i bradom Jordan Belfort uvaljuje dionice. I naravno, vi ćete ih kupiti!

Vuk s Wall Streeta: Trailer

Najbolji domaći film - Vis-a-Vis

Sigurno je da ima boljih stranih filmova koje bi trebalo nagurati u ovu iznimno kratku listu. Mnogi će ustvrditi da je bilo i domaćih filmova koji su bolji od ove otočke muške epizode Nevia Marasovića. No, malo će ih moći jednako tako ustvrditi da ijedan bolje ispoljava mušku emociju kao što to čini film Vis-a-Vis. A to je tek trešnja na vrhu šlag torte izvrsnosti ovog filma čija godina tek dolazi. Mnogi bi ovom filmu zamjerili što je nastao kao improvizacija i sasvim slučajno. Mi u tome vidimo jednu nevjerojatnu kreativnu snalažljivost da se iz stjecaja okolnosti kao što je rad na scenariju za budući film i opreme koja je služila za prijašnji film snimi jedan sasvim novi, treći film. Nevio Marasović posjeduje nevjerojatnu kreativnu snagu, to je pokazao još sa svojim debitantskim uratkom, a sad to više ne može skrivati. Jedino što je loše u tome jest što nam je ovim filmom podigao ljestvicu očekivanja za njegov slijedeći projekt. Onaj iz kojeg je nastao ovaj.

Vis-a-Vis: Trailer

Gravitacija moj film Mladen Šagovac najbolji filmovi 2013 izbor najbolji film Kapetan Phillips utrka života vis a vis vuk s wall streeta Čin smaknuća


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?